Σεισμός στην Ιαπωνία: Πώς λειτούργησε το σύστημα προειδοποίησης

Συνεχίζονται οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης εγκλωβισμένων μετά τον ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία.Στους 48 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τις ισχυρές πολυάριθμες σεισμικές δονήσεις που έπληξαν την Ιαπωνία χθες Δευτέρα πρώτη μέρα του νέου έτους. Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες και σοβαρές…

Για το θέμα του μηνύματος

μίλησε και ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας στην πρωινή εκπομπή του Mega, εξηγώντας πώς και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να σταλεί ένα τέτοιο μήνυμα, καθώς και ότι δεν πρόκειται για ένα μήνυμα που εστάλη πριν γίνει ο σεισμός, αλλά πριν αρχίσει να γίνεται αισθητός.

Όπως είπε σε κάποιες περιπτώσεις αν η απόσταση είναι μεγάλη από το επίκεντρο, καθώς πρώτα λαμβάνονται κάποια σήματα του σεισμού ενδέχεται να προλαβαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να στείλουν ένα τέτοιο μήνυμα προειδοποίησης μέχρι να γίνει αισθητός ο σεισμός.

Εξήγησε ωστόσο ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου προειδοποίησης που έχει ακόμη και νομικές συνέπειες φέρνοντας το παράδειγμα του Μεξικού που πριν μερικά χρόνια έστειλε ένα τέτοιο μήνυμα, το επίκεντρο ωστόσο ήταν τόσο μακριά που δεν προκάλεσε ζημιές κ.λπ., αλλά από τον πανικό που προκλήθηκε από το μήνυμα έχασαν τη ζωή τους 120 άτομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεισμός, Ιαπωνία, - Πώς,seismos, iaponia, - pos