Σεισμός στην Εύβοια: Κάτοικοι της Τριάδας θα κοιμηθούν στα αυτοκίνητα - Ρωγμές σε 10 σπίτια

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας.Ανησυχία εκφράζουν οι κάτοικοι στα Ψαχνά Ευβοίας και στις γύρω περιοχές, μετά από τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (28/12). Τη δόνηση μάλιστα ακολούθησαν αρκετοί…

Από τη δική του πλευρά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος που νωρίτερα είχε ζητήσει να συνεδριάσει η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως δεν μπορεί να εκτιμήσει ακόμα αν ήταν ο κύριος σεισμός.

«Βρισκόμαστε

στην κεντρική Εύβοια, που η εστία είναι διαφορετική από αυτή που ενεργοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Είναι γνωστή αλλά όχι η ίδια εστία με τη Νότια Εύβοια», επισήμανε.

Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε: «Εδώ έχουμε την ενεργοποίηση μιας νέας εστίας, δηλαδή διαφορετική από τις εστίες που έχουν ενεργοποιηθεί εδώ και ένα μήνα στη Νότια Εύβοια. Ενώ όμως στην Νότια Εύβοια όταν ενεργοποιήθηκε το είπαμε ότι είναι μία άγνωστη εστία, εδώ είναι μία νέα ενεργοποίηση αλλά από μία εστία που τη γνωρίζουμε ήδη».

Απαντώντας σε ερώτημα αν μπορεί να δώσει και μεγαλύτερο σεισμό ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Μπορεί να δώσει και ενδεχομένως ισχυρότερο σεισμό. Γνωρίζουμε την εστία ότι ενεργοποιήθηκε το 2003. Δεν γνωρίζουμε όμως ακριβώς τις διαστάσεις του συγκεκριμένου ρήγματος. Και οι διαστάσεις του συγκεκριμένου ρήγματος είναι μία κρίσιμη παράμετρος γιατί όσο μεγαλύτερο το ρήγμα τόσο μεγαλύτερο και το μέγιστο μέγεθος το οποίο μπορεί να προκύψει».

Σε ερώτηση αν τον προβληματίζει πως κοντά στο ρήγμα υπάρχουν μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Χαλκίδα και η Αθήνα ανέφερε: «Ασφαλώς και αυτό είναι ένα από τα κριτήρια που έλαβα υπόψη μου όταν δημοσίως πρότεινα αμέσως μετά το σεισμό την άμεση σύγκληση της επιτροπής σεισμικού κινδύνου διότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν λαμβάνουμε υπόψη μας μόνο τα φαινόμενα αυτά καθαυτά αλλά και τα κοινωνικά δεδομένα».

«Μπορεί να δώσει μέχρι 6 Ρίχτερ»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Κώστας Παπαζάχος τονίζοντας πως το ρήγμα στα Ψαχνά μπορεί να δώσει μέχρι και 6 Ρίχτερ.

«Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, τονίζοντας ότι «είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών.
Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεισμός, Εύβοια, Κάτοικοι, Τριάδας, - Ρωγμές,seismos, evvoia, katoikoi, triadas, - rogmes