«Σατανική πράξη»: Όλα όσα γνωρίζουμε για την απόπειρα κατά του Σαλμάν Ρούσντι

Όσα γνωρίζουμε για τον δράστη της επίθεσης στον γνωστό συγγραφέα. Πώς τον συνδέουν με το ιρανικό καθεστώς.Η κύρια ιρανική υπερσυντηρητική εφημερίδα Kayhan «Καϊχάν» συνεχάρη σήμερα (13/8) τον άνθρωπο που χθες, Παρασκευή, μαχαίρωσε στις ΗΠΑ τον παγκοσμίως γνωστό βρετανό συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, συγγραφέα των «Σατανικών στίχων», ο…

Όμως από το 1993, έχοντας κουραστεί να είναι «ένας αόρατος άνθρωπος», πολλαπλασίασε τα ταξίδια και τις δημόσιες εμφανίσεις, παραμένοντας υπό την επίβλεψη της βρετανικής κυβέρνησης.

Αφού

εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και πριν από την επίθεση που υπέστη χθες, ο Σαλμάν Ρούσντι είχε ξαναρχίσει μια λίγο-πολύ φυσιολογική ζωή, συνεχίζοντας να υπερασπίζεται στα βιβλία του τη σάτιρα και την ασέβεια.

Ο φετφάς δεν ήρθη και πολλοί μεταφραστές του βιβλίου του τραυματίσθηκαν από επιθέσεις, ακόμη και σκοτώθηκαν, όπως ο Ιάπωνας Χιτόσι Ιγκαράσι, θύμα επίθεσης με μαχαίρι το 1991.

«Τριάντα χρόνια πέρασαν», έλεγε πάντως το φθινόπωρο του 2018. «Τώρα όλα πάνε καλά. Ήμουν 41 ετών τότε (την εποχή του φετφά), είμαι 71 τώρα. Ζούμε σε ένα κόσμο όπου τα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία αλλάζουν πολύ γρήγορα. Υπάρχουν πλέον πολλοί άλλοι λόγοι για να φοβάται κανείς, άλλοι άνθρωποι για να σκοτωθούν...».

Το βιβλίο του, έχει εξάλλου εξηγήσει έκτοτε, «δεν έγινε κατανοητό». «Επρόκειτο στην πραγματικότητα για ένα μυθιστόρημα που μιλούσε για μετανάστες από την Ασία στο νότιο Λονδίνο και η θρησκεία τους δεν ήταν παρά μία όψη αυτής της ιστορίας», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σατανική, Όλα, Σαλμάν Ρούσντι,sataniki, ola, salman rousnti