Σανγκάη, μια μητρόπολη-φυλακή: Συγκρούσεις, βία και κρίσιμα ερωτήματα για το zero Covid

Στρατόπεδα καραντίνας και σκηνές τρόμου στη Σανγκάη. Ποιο το αδύναμο σημείο των σκληρών μέτρων στην Κίνα.Μια δυναμική και ευέλικτη στρατηγική για να «ζεις με τον covid» δείχνει προς το παρόν ως η καλύτερη, παρά τα δρακόντεια μέτρα στη Σανγκάη με τις αρπαγές πολιτών με δαγκάνες…

Τον Απρίλιο του 2020, η Γουχάν είχε κάνει ένα σόου για να γιορτάσει την εξάλειψη του ιού, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος υπέφερε από τη φρίκη της πανδημίας. Η Κίνα καυχιόταν για την επιτυχία της στρατηγικής και των εμβολίων της στην εξάλειψη του Covid, με τους νέους να πανηγυρίζουν σε μια

τεράστια συναυλία τον Αύγουστο του 2020.

Η επιμονή στη στρατηγική Zero Covid φαίνεται να είναι τόσο παραλυτική όσο και η ακραία πολιτική αδράνειας από ηγέτες που στην αρχή της πανδημίας ονόμασαν τον Covid 19 απλώς μια άλλη γρίπη που θα ελεγχθεί από την ανάπτυξη της ανοσίας της αγέλης και αρνήθηκαν να επιβάλουν lockdown ή τα κατάλληλα μέτρα.

Εξ ου και ο Venkatesh Rao διαπιστώνει πως η πολιτική σκοπιμότητα για άρση μέτρων και εγκατάλειψη εμβολιασμού κατά του Covid είναι πιθανό να αποδειχθεί επικίνδυνη.

ΕΟΔΥ: Καμία ανησυχία για Σανγκάη - Δεν υπάρχει νέα μετάλλαξη

Τα αυστηρά μέτρα και το lockdown στη Σανγκάη δεν εγείρουν ανησυχία αλλά οφείλονται στην στρατηγική της «μηδενικής διασποράς» στην Κίνα για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.

Οι αποκρουστικές εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Σανγκάη της Κίνας έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα. Στη Σαγκάη, εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022.

Αυτό ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2. Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.

Βάση των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική «μηδενικής διασποράς» που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής ‘Ομικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων.

Συμπερασματικά, καταλήγει στην ίδια ανακοίνωση ΕΟΔΥ, τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.

Τζανάκης για Σανγκάη: Πιθανώς έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον 2

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον 2 του κορονοϊού και όχι για κάτι νέο. Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένει πως αυτή η διαπίστωση θα επιβεβαιωθεί από τον ΠΟΥ προκειμένου ο κόσμος να μην φοβάται ότι έχει εμφανιστεί κάποιος νέος ιός ή μια πιο επικίνδυνη μετάλλαξη του κορονοϊού.

Σχολιάζοντας τις εικόνες από τη Σαγκάη, ανέφερε ότι «η Κίνα είναι υπέρ του δόγματος μηδενικής ανοχής κρουσμάτων», τακτική που έχει ακολουθηθεί και σε άλλες πόλεις στο παρελθόν. «Έχουν φοβηθεί πάρα πολύ διότι δεν έχουν τα μέσα που υπάρχουν σε άλλες χώρες και να αντεπεξέλθουν αν υποστούν μια μεγάλη έξαρση με πάρα πολλούς θανάτους και νοσηλείες», σημείωσε ο ίδιος.

Μόσιαλος: Αδιέξοδη η πολιτική της Κίνας

Ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, εξήγησε ότι η Κίνα δεν έχει αλλάξει την πολιτική της για τον περιορισμό του ιου τα τελευταία δυο χρόνια, την ώρα που οι αρχές επιλέγουν πολύ αυστηρότερα μέτρα κατά του κορονοϊού σε σύγκριση με την Δύση.

Όπως τόνισε ότι στην Κίνα θέλουν να υπάρχει μηδενική διασπορά του ιού, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη πολιτική ως «αδιέξοδη». «Η διασπορά ιού με την παραλλαγή της Όμικρον 2 είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να μηδενιστεί», σημείωσε.

«Έχουμε φύγει από την λογική ότι δεν θα νοσήσει κανείς έστω και ήπια, ο ιός πλέον έχει αλλάξει και η Κίνα δεν το έχει καταλάβει». Επίσης, επεσήμανε πως είπε τα κινεζικά εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά.

Γαλιατσάτος: Μήπως μας κρύβουν κάτι;

Το σκληρό lockdown και οι αναταραχές που ξέσπασαν στη Σανγκάη προκαλούν προβληματισμό, σύμφωνα με τον Παναγή Γαλιατσάτο – πνευμονολόγο, εντατικολόγο καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως ελπίζει να μην πρόκειται για μία νέα μετάλλαξη, την οποία κρύβει η Κίνα.

«Βρίσκω πολύ περίεργο αυτό που συμβαίνει στη Σανγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή που ξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον COVID και ξέρουμε να τον ‘κρατήσουμε’ σαν ένα κρύωμα», δήλωσε ο πνευμονολόγος στον ΣΚΑΪ.

«Έχουμε εμβόλια, φάρμακα, μάσκες… Αυτά που βλέπουμε στη Σανγκάη, πολλοί γιατροί φίλοι μου λένε ότι είναι πολύ παράξενο. Αυτά τα κάνεις στην αρχή που είχαμε φόβο, δεν ξέραμε τι ήταν ο ιός τι κακό θα μάς έκανε», είπε και τόνισε πως υπάρχουν δύο εκδοχές για αυτές τις εικόνες.

«Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές. Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μάς το λένε; Δύο χρόνια πριν αυτό είδαμε με τον COVID (με ανακοινώσεις) μέσω των γιατρών στο ίντερνετ. Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δεν μας το λένε. Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον COVID», διευκρίνισε.

«Είναι ο πολιτισμός τους ή μήπως κάτι χειρότερο θα βγει; Δε θέλω να πιστεύω ότι πάλι μας κρύβουν, για δεύτερη φορά σε δυο χρόνια, κάποιο άλλο μυστικό. Αυτό ελπίζω», σημείωσε ο κ. Γαλιατσάτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σανγκάη, Βία,sangkai, via