Σάκης Αρναούτογλου: «Συννεφόκαμα και θολούρα στη ατμόσφαιρα» - Έρχονται 40άρια το Σαββατοκύριακο

Μεταβολή του καιρού αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα, με αρχή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς η θερμοκρασία θ’ αγγίξει 40 βαθμούς. Για «συννεφόκαμα και θολούρα στη ατμόσφαιρα», κάνει λόγο ο Σάκης Αρναούτογλου. «Καταρρίπτεται ρεκόρ 150 ετών», αναφέρει ο ο Νίκος Μιχαλόπουλος.  

 

Στα ύψη αναμένεται να φτάσει ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο, με τον καιρό να αλλάζει. Συγκεκριμένα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) αναφέρει ότι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35

με 37 και κατά τόπους στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, δεν κάνει λόγο για «καύσωνα», παρά για «συννεφόκαμα» και τονίζει πως στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει θολούρα λόγω αφρικανικής σκόνης. Ως συννεφόκαμα ορίζεται μετεωρολογικά η αποπνικτική ζέστη συνδυαζόμενη με συννεφιά και πλήρη άπνοια.

Συγκεκριμένα, για το Σάββατο 16 Μαΐου, λέει: 

«Συννεφόκαμα αναμένεται το Σάββατο σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και κυρίως της βόρειας Ελλάδας και ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη στην υπόλοιπη χώρα, με διατήρηση της θολούρας στην ατμόσφαιρα καθώς και πάλι οι μετεωρολογικές ευνοούν και το Σάββατο τη μεταφορά βορειοαφρικάνικης σκόνης, με τους ανέμους να μην ξεπερνούν τα 3 με 4 μποφόρ από δυτικές γενικά διευθύνσεις».

Για την Κυριακή 17 Μαΐου αναφέρει:

«Συννεφόκαμα προβλέπεται και κατά τη διάρκεια της Κυριακής, στις περισσότερες περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας  Ελλάδας, σε συνδυασμό με πολλή ζέστη κατά τόπους, αρκετή ηλιοφάνεια υπόλοιπη κυρίως ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα, αλλά και θολούρα στην ατμόσφαιρα με τους ανέμους από διάφορες γενικές διευθύνσεις ασθενείς». 

«Καταρρίπτεται ρεκόρ 150 ετών»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υποστήριξε ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τον καιρό, θα αλλάξει ο «χάρτης» των δεδομένων που υπάρχει για τους καύσωνες στη χώρα.

«Στο Θησείο έχουμε τον αρχαιότερο σταθμό της Ελλάδας. Έχουμε δεδομένα 150 ετών, ενάμιση αιώνα», τόνισε αρχικά ο κ. Μιχαλόπουλος, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα οι υψηλότερες θερμοκρασίες για τον Μάιο καταγράφονταν το τελευταίο δεκαήμερο «και δεν είχαν περάσει ποτέ τους 37 βαθμούς Κελσίου».

Όπως εξήγησε, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί το πρώτο δεκαήμερο «ήταν οι 35,6 βαθμοί Κελσίου στις 11 Μαΐου του 2003. Όπως καταλαβαίνετε, εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις (σ.σ.: για 40-41 βαθμούς Κελσίου) πάμε για ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών», είπε καταλήγοντας ο καθηγητής Μιχαλόπουλος.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σαββατοκύριακο:

Γενικά αίθριος καιρός. Αραιές νεφώσεις κυρίως στα κεντρικά και
βόρεια.

Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες στην
ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και σταδιακά στη Θράκη και το
Αιγαίο θα επικρατήσουν βορείων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει τους 35 με 37 και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα