Σακελλαροπούλου για ΠτΔ: Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων

Τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την υποψηφιότητα της Αικ. Σακελλαροπούλου

Σε διάγγελμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός πρότεινε για ΠτΔ την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή, θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής

Δημοκρατίας, ενώ «μέχρι σήμερα έχει καταγράψει και μια άλλη πρωτιά: είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας».

«Είναι μια επιλογή από το μέλλον και συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια εποχή ανάδειξης σε κορυφαία αξιώματα προσώπων από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους. Η επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου την καθιστούν μια εξαιρετική πρόταση», προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τη στάση του, στο ζήτημα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος ανέφεραν νωρίτερα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πηγές αφήνουν αιχμές για την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης και συνδέουν τη σημερινή ανακοίνωση με επικοινωνιακές στοχεύσεις λόγω της συγκυρίας. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό».

Το Κίνημα Αλλαγής «βλέπει» θετικά την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τονίζοντας ωστόσο πως η τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη. Εξάλλου, αύριο, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ (στις 15.00) προκειμένου να καθοριστεί η στάση του Κινήματος Αλλαγής.

Το ΚΚΕ, στον απόηχο του διαγγέλματος Μητσοτάκη και της εισήγησής του υπέρ της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου σε ό,τι αφορά το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, σχολίασε πως το κόμμα «ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης», αναφέρει σχετικά ο Περισσός. «Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Ανακοίνωση-αντίδραση για την επιλογή του πρωθυπουργού για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξέδωσε και η Ελληνική Λύση:

«Όταν, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Βελόπουλος είπε πως το όνομα του υποψηφίου προέδρου θα είναι έκπληξη, όλοι χαρακτήριζαν την δήλωση "ό,τι νά ΄ναι"!

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου αποδεικνύει την "αριστεροφοβία" της ΝΔ! Μία ερώτηση. Ποιος την γνωρίζει στον πλανήτη, ώστε να ληφθεί υπ' όψιν η άποψή της στα διεθνή θέματα;

Δεν αναφερόμαστε στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου, η οποία είναι αξιοσέβαστη αλλά δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Θα συσκεφθούν τα όργανα του κόμματος και θα αποφασίσουμε σύντομα, αφού "ζυγίσουμε" το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον».

Τέλος, αργά αύριο το απόγευμα, μετά την διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, θα δοθεί η απάντηση-πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφεραν κομματικές πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα