Ρύθμιση οφειλών: Γιατί καθυστερούν οι 24 δόσεις

Καθυστερεί η ρύθμιση οφειλών στην εφορία για τις 24 δόσεις. Συγκεκριμένα, έχει καθυστερήσει η έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες και θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος. 

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών των 24-48 δόσεων. Ενώ οι νέες νομοθετικές διατάξεις ορίζουν ότι η ρύθμιση ισχύει από τις αρχές του 2020, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

δεν είναι ακόμη έτοιμοι για να την ενεργοποιήσουν.

Αυτό συμβαίνει γιατί έχει καθυστερήσει η έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες και θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η υφιστάμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα της πάγιας ρύθμισης είναι αδύνατον να λειτουργήσει στους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης. Για το λόγο αυτό, δημιουργείται από την αρχή μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία σε επόμενο στάδιο θα αποτελέσει την κοινή πλατφόρμα για όλες τις ρυθμίσεις των οφειλών νοικοκυριών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι αρρύθμιστες οφειλές ακόμα και αν αφορούν προηγούμενα οικονομικά έτη ακόμα και ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ του 2019 που έμειναν απλήρωτοι.

Στις 24 δόσεις της Εφορίας θα μπορούν να υπαχθούν οι οφειλέτες, οι οποίοι το επόμενο διάστημα και μέχρι να ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση, εντάξουν τις οφειλές τους στις 12 δόσεις. Τη δυνατότητα αυτή θα δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση οφειλών.

Αναλυτικότερα, στην νέα πάγια ρύθμιση με βάση το νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή μπορούν να υπαχθούν:

- Οι φορολογούμενοι που χρωστούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη στην Εφορία ή στα τελωνεία που βεβαιώθηκαν εντός του 2019 αλλά έως την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν εντάξει τις οφειλές τους αυτές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τις συγκεκριμένες οφειλές έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

- Οι φορολογούμενοι που έχουν παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και τα έχουν αφήσει αρρύθμιστα. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να καταβάλουν τα χρέη τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν αυτά προέρχονται από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους ή μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις αν τα εν λόγω χρέη προέρχονται από φόρους κληρονομιάς ή από φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα ή από πρόστιμα της Τροχαίας, του δήμου ή της Πολεοδομίας τα οποία μεταφέρθηκαν και βεβαιώθηκαν στις ΔΟΥ ή από άλλες έκτακτες αιτίες.

- Όλα τα χρέη προς την Εφορία που θα βεβαιώνονται μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις για τη νέα πάγια ρύθμιση, είτε γίνουν ληξιπρόθεσμα είτε όχι.

Keywords
Τυχαία Θέματα