Πρώην Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα: Δεν ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας η αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα»

Ο Πέτρος Μαυροειδής εκτιμά στο iEidiseis ότι η Αθήνα έστειλε λάθος μήνυμα. «Θα μείνουμε μόνοι μας αν γίνει θερμό επεισόδιο», προειδοποιεί.

«Πιστεύω ότι δεν ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδος», επισημαίνει για την αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα», ο πρώην πρέσβης της χώρας μας στην Άγκυρα Πέτρος Μαυροειδής, σημειώνοντας πως η απόφαση αυτή «στέλνει λάθος μήνυμα στην Τουρκία».

Ο Πέτρος Μαυροειδής δηλώνει πως ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν πως εάν γίνει θερμό επεισόδιο «θα μείνουμε μόνοι μας», εκτιμά πως

η μόνη σοβαρή απειλή για τον Ερντογάν είναι η οικονομία, ενώ πιστεύει πως τα αρνητικά στοιχεία δεν είναι ικανά να ρίξουν από την εξουσία τον Τούρκο πρόεδρο.

Η πολύ ενδιαφέρουσα και αναλυτική συνέντευξη του Πέτρου Μαυροειδή στο iEidiseis έχει ως εξής:

-Εκτιμάτε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα δεχτεί πίεση; Και με δεδομένη την ίδρυση κομμάτων από Νταβούτογλου και Γκιούλ και Μπαχτσελί, αλλά και την επιρροή Ιμάμογλου, μπορεί να απειληθεί στις προσεχείς εκλογές στη χώρα του;Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην οικονομία της Τουρκίας;

Ο Ερντογάν διοικεί την χώρα από τις αρχές του 2000. Δηλαδή 20 σχεδόν έτη συνεχώς και με διάφορες ιδιότητες . Έχει επικρατήσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις έχοντας μια εκλογική βάση μεταξύ 40-45%. Η αξιωματική αντιπολίτευση/CHΡ υπό τον Κιλισντάρογλου έχει υποστεί άνω των 17 ηττών με μόνη ίσως εξαίρεση τις τελευταίες δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη όπου επεκράτησε ο Ιμάμογλου με την στήριξη όλης της αντιπολίτευσης και κυρίως των Κούρδων .

Όλα τα κόμματα της Τουρκίας είναι εθνικιστικά , τουλάχιστον ως προς τις σχέσεις με την Ελλάδα. Ακόμα και το κουρδικό κόμμα (HDP) θεωρείται εθνικιστικό , για τους δικούς του λόγους .Υπενθυμίζω ότι οι κεμαλιστές, το CHP , το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης , είναι αυτό που συνεχώς εγείρει θέμα κυριαρχίας επί ελληνικών νήσων, ενώ είναι αυτό, όταν ήταν στην εξουσία που προκάλεσε σειρά θερμών επεισοδίων. Στήριξε και την συμφωνία Τουρκίας - Σάρατζ για τη οριοθέτηση. Ας σημειωθεί ότι την στήριξη της έδωσε και η κα Ακσενερ.

Ο τούρκος Πρόεδρος σήμερα , και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα (15.07.2016) και το Προεδρικό σύστημα που έχει επιβάλει ελέγχει, από το προεδρικό Μέγαρο, πλήρως την χώρα . Στον δημόσιο τομέα (Ένοπλες Δυνάμεις , Υπουργείο Εξωτερικών Δικαιοσύνη, Σώματα Ασφαλείς αλλά και σε όλη τη Διοίκηση) έχει προχωρήσει σε χιλιάδες συλλήψεις και διώξεις, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα , ενώ και στον ιδιωτικό ( κυρίως στο χώρο της οικονομίας) έχει δημιουργήσει την δίκη του οικονομική ελίτ.
Σύμμαχος του σε αυτή την πορεία ο εθνικιστής κ. Μπακτσελί ( που τον βοήθησε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας) και το κόμμα του MHP.
Ο τούρκος Πρόεδρος , όπως έδειξαν τα τελευταία αποτελέσματα εθνικών, δημοτικών και Προεδρικών εκλογών , δεν φαίνεται να κινδυνεύει πολιτικά, ακόμη και τώρα με την κρίση που διέρχεται η χώρα λόγω κορονοϊού.

Στα μάτια της τουρκικής γνώμης ο Πρόεδρος της Τουρκίας είναι ένας ηγέτης, συνομιλητές του οποίου είναι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ ,της Ρωσίας , και της Ευρώπης ( ομιλεί τηλεφωνικώς συνεχώς ακόμη και εν μέσω πανδημίας) που έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της χώρας του όχι μόνο σε περιφερειακό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αδύναμη. Έχει πρόβλημα ηγεσίας. Το νέο αίμα , Ιμάμογλου και Ίνζε θα πρέπει πρώτα να επιβιώσουν στις εσωτερικές ίντριγκες του κόμματος των (CHP) και μετά να αντιμετωπίσουν τον Ερντογάν.

Η κα Ακσενέρ/ Iyi Party-Καλό Κόμμα ,(υπενθυμίζω ότι προέρχεται από το εθνικιστικό ΜΗΡ) δεν είναι η εναλλακτική λύση που περιμέναν ορισμένοι Δυτικοί. Γι αυτό άλλωστε το τελευταίο διάστημα στρέφονται προς τον κ. Μπαμπατζάν. Θα μπορούσα να διακινδυνεύσω την πρόβλεψη ότι εάν χρειαστεί αύριο σύμμαχο ο Ερντογάν στην κα Ακσενέρ θα στραφεί. Θυμίζω ότι αυτή δεν συμφώνησε στην κάθοδο του πρώην Προέδρου Γκιουλ, ως κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Επίσης

Οι κκ Νταβούτογλου και Μπαμπαζάν, κατά την άποψη μου, δεν αποτελούν απειλή για τον Ερντογκάν . Και οι δυο ανήκουν πολιτικά και θρησκευτικά στο ΑΚΡ. Να προσθέσω ότι ορισμένοι στην Τουρκία θεωρούν ότι οι κινήσεις των δυο για ίδρυση νέων κομμάτων έχει την υποστήριξη του Ερντογκάν . Και τούτο διότι με τον τρόπο αυτό, αύριο, οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΑΚΡ δεν θα στραφούν σε κόμματα της παραδοσιακής αντιπολίτευσης.

Σημειώνω ότι ενώ είχαν εξαγγείλει την ίδρυση των κομμάτων τους εδώ και καιρό, καθυστέρησαν σημαντικά καθώς, όπως κυκλοφορεί, δεν επιθυμούσαν να ανεξαρτητοποιηθούν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η στρατιωτική εισβολή στη Συρία, που υποστήριξε η τουρκική κοινή γνώμη.

Μόνη απειλή η οικονομία

Η μόνη σοβαρή απειλή για την εξουσία του Ερντογάν είναι η οικονομία. Το τελευταίο διάστημα (πριν και κατά την διάρκεια της πανδημίας) η οικονομική κρίση εντείνεται καθώς οι ξένες επενδύσεις έχουν περιορισθεί , ο κατασκευαστικός τομέας δεν έχει ανακάμψει , και δεν προβλέπεται να ανακάμψει στο μέλλον, η οικονομική βοήθεια από το Κατάρ ( μετά την κατακόρυφη πτώση στη τιμή του πετρελαίου, έχει και αυτή τα όρια της και η εισροή μαύρου χρήματος , λόγω πετρελαίου από το Ιράν (εμπάργκο) και από το Ιράκ, έχει ελαχιστοποιηθεί.
Το εθνικό νόμισμα διολισθαίνει συνεχώς ( την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στη χαμηλότερη ισοτιμία έναντι δολαρίου και ευρώ από τον Αύγουστο του 2018), συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας μειώνονται επικίνδυνα, οι υποχρεώσεις αποπληρωμής δανείων είναι τεράστιες (175 δις δολ. έως τέλος τρέχοντος έτους). Είναι τα ανωτέρω αρνητικά στοιχεία αρκετά να "ρίξουν" τον Ερντογάν; Θα διακινδυνεύσω μια αρνητική απάντηση.

Κατά την άποψη μου ο τουρκικός λαός υπακούει πάντα στον ηγέτη του ασχέτως ονόματος, στην "γραμμή "του . Στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό έχουμε πάμπολλα παράδειγμα. Οι φίλοι και οι σύμμαχοι, την μια μέρα δαιμονοποιούνται και την άλλη ξαναγίνονται "φίλοι και σύμμαχοι ". Πρόσφατα παραδείγματα: Ρώσοι, ΗΠΑ, ευρωπαίοι κλπ (θυμόμαστε τις δηλώσεις Ερντογκάν και μελών κυβέρνησης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και πριν τις προεδρικές εκλογές ) , Γκιουλέν, Κούρδοι (θυμόμαστε τις δηλώσεις Ερντογάν και μελών κυβέρνησης κατά ευρωπαίων ηγετών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και πριν τις προεδρικές εκλογές).
Οι ψηφοφόροι του Ερντογάν τον στηρίζουν σθεναρά όλα αυτά τα χρόνια. Έχουν διαμερίσματα , αυτοκίνητα ,ηλεκτρικές συσκευές, σούπερ μάρκετ και όλα τα καταναλωτικά αγαθά που ασφαλώς πριν μερικά χρόνια , μόνο τα ονειρεύονταν.

Η πολυετής διακυβέρνηση της χώρας από το ΑΚΡ και η ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των χαμηλών στρωμάτων της τουρκικής κοινωνίας έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός σταθερού ποσοστού στήριξης για τον Ερντογάν. Επίσης στην Τουρκία, επι Ερντογάν, σημειώθηκε τεράστια πρόοδος σε έργα υποδομής τα τελευταία 20 χρόνια ( μια νέα γέφυρα στον Βόσπορο, μια υποθαλάσσια σήραγγα Eurasia, γέφυρα που συνδέει την ασιατική πλευρά με Yalova, βόρεια της Προύσσας) αυτοκινητόδρομοι ευρωπαϊκών προδιαγραφών, το νέο αεροδρόμιο της Κων/πόλης , περιφερειακά σύγχρονα αεροδρόμια , σύγχρονα νοσοκομεία (π.χ Άγκυρας κλπ) που φαίνεται ότι ανταπεξέρχονται με επιτυχία την κρίση της πανδημίας ασχέτως εάν είναι ακριβή τα στοιχεία που ανακοινώνει η τουρκική κυβέρνηση, σχολικά κτίρια, πανεπιστήμια, θρησκευτικά σχολεία , κατασκευή συγκροτημάτων πολυορόφων κτιρίων περιφερειακά μεγάλων πόλεων, νέες σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, μαρίνες , αξιοποίηση των αρχαιολογικών τόπων ( σύγκριση με τετραετία 1987-1991) , ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου, προώθηση εξαγωγών , εντυπωσιακή ανάπτυξη, έστω και με αρκετές επιφυλάξεις, της αμυντικής της βιομηχανίας.

Η Τουρκία, παρά τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει, και όχι μόνο στον τομέα της Οικονομίας (πχ και στην εξωτερική πολιτική) εξακολουθεί να "παράγει". Ο τούρκος πρόεδρος επέλεξε, τώρα στην πανδημία, μια μέση οδό, για να παραμείνει σε λειτουργία η Οικονομία της χώρας. Τετραήμερα Lockdown σε όλη την χώρα και όχι το πλήρες κλείσιμο του ιδιωτικού τομέα
Όπως και σε άλλες χώρες , ίσως είναι ακόμη νωρίς να προβλέψουμε ακριβώς τις επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία στην οικονομία της χώρας και στις αντιδράσεις των τούρκων πολιτών την επόμενη μέρα.

-Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση τι τακτική θα ακολουθήσουν έναντι της Άγκυρας; Εκτιμάτε ότι θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο να την κρατήσουν στη Δύση;

Η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας και η γειτνίαση της με "καυτές" περιοχές ( Ιράν, Συρία , ευρύτερη Μέση Ανατολή, Ρωσία και μουσουλμανικές χώρες πρώην ΕΣΣΔ) δύσκολα θα αλλάξουν την επί δεκαετίας πολιτική των ΗΠΑ προς την Τουρκία, λόγω Ελλάδος και Κύπρου.

Ο πρόεδρος Τραμπ στηρίζει και υποστηρίζει τον Ερντογάν. Παρά όμως την συμπάθεια στην περίπτωση του Αμερικάνου πάστορα που είχε φυλακιστεί , ο Τραμπ του έστειλε ένα σαφές μήνυμα που είχε ως αποτέλεσμα , 2018 , να καταρρεύσει η τουρκική λίρα . Οι υποθέσεις της Halk bank και του στελέχους της κ. Hakan Attila , που είχαν παραβιάσει τις κυρώσεις στο Ιράν , είναι πάντα στα χέρια της αμερικανικής δικαιοσύνης που δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το μέλλον τους. Εάν οι αποφάσεις είναι καταδικαστικές και επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις τότε
θα πληγεί η τουρκική οικονομία, θα υπάρξουν ευρύτερες επιπτώσεις και θα επιβαρυνθούν οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Ο τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει άριστα το "ανατολίτικο παζάρι "και όσο του δίνεται η δυνατότητα θα συνεχίζει να κινείται και να προσπαθεί να ελιχθεί, μεταξύ Ουάσιγκτον και της Μόσχας, χωρίς φυσικά να «αγγίζει» τις κόκκινες γραμμές τους.

Διαφορετικά τα κράτη μέλη

Ο τούρκος Πρόεδρος αντιμετωπίζει διαφορετικά την ΕΕ και διαφορετικά τα κράτη-μέλη της.

Την ΕΕ, η Άγκυρα την αντιμετωπίζει ως ένα χρηματοδοτικό Οργανισμό από τον οποίο αντλεί χρήματα (μεταναστευτικό, Τελωνειακή Ένωση κλπ ). Όσο η ΕΕ δεν λαμβάνει σοβαρά μέτρα να συνετίσει την Τουρκία, ή δεν επιβάλει τα μέτρα που έχει λάβει, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου 2019 και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Ιούλιο 2019, η ‘Αγκυρα δεν έχει λόγους να ανησυχεί. Επιπλέον, η μη εκτέλεση ή εφαρμογή των ανωτέρω αποφάσεων θέτει σε κίνδυνο τη ίδια την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με τη ΕΕ θα πρέπει να σημειώσω οτι το τελευταίο διάστημα, και υπό την νέα της ηγεσία διαπιστώνεται μια αλλαγή πορείας σε σχέση με την προηγούμενη. Η νέα ηγεσία της ΕΕ , ήτοι ο Πρόεδρος της ΕΕ κ. Charles Michel ( Μάρτιος 2020), η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Ursula Von der Leyden, ο κος Borrell (Μάρτιος 2020) συναντήθηκαν με τον Ερντογάν είτε στην Άγκυρα είτε στις Βρυξέλλες και είχαν συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία, παρά τις αποφάσεις για περιορισμό των επαφών που είχε συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (Ιούλιο 2019) . Η αλλαγή αυτή γίνεται επίσης ορατή και από πρωτοβουλίες της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα όπως π.χ με τις ευχές (εν χορώ) των πρέσβεων της ΕΕ στον ΥΠΕΞ κ.Τσαβούσογλου για την επέτειο των γενεθλίων του, εκδρομή των πρέσβεων της ΕΕ με τραίνο που παραχώρησε η τουρκική κυβέρνηση στην Ανατολική Τουρκία κλπ.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ενώ έχουμε αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ ακολουθούν διαφορετική πορεία καθώς το κάθε μέλος αντιλαμβάνεται τις σχέσεις του με την Άγκυρα σύμφωνα με τα εθνικά, στρατηγικά, οικονομικά και εμπορικά του συμφέροντα. Υπενθυμίζω ότι με την τουρκική ηγεσία συναντήθηκαν στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη οι : Γερμανίδα Καγκελάριος (24.01.20) , ο Ιταλός ΠΘ G. Conte (13.01.20) Βούλγαρος ΠΘ Borissov (2/3/20και 08.01.20). Ο κος Ερντογάν επισκέφθηκε τον ΠΘ της Ουγγαρίας κ.Οrban στην Βουδαπέστη (07.11.19) ενώ συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογο τους στην Άγκυρα είχαν μεταξύ άλλων οι ΥΠΕΞ Ιταλίας , Σλοβακίας, Σλοβενίας αλλά και Ηνωμένου Βασίλειου.
Εκεί όπου όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνούν είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Στα υπόλοιπα θέματα φοβούμαι ότι τα κράτη-μέλη λαμβάνουν υπόψη πρωτίστως τα οικονομικά τους συμφέροντα και η Τουρκία είναι μια τεράστια αγορά !Ενδεικτικά σημειώνεται ότι ο όγκος των γερμανικών εξαγωγών προς την Τουρκία , 2018, ανήλθε στα 22,8 δισ. δολάρια.

-Και σε τυχόν ελληνοτουρκική κρίση τι θα πράξουν;

Ανήκω σε αυτούς που θεωρούν ότι "θα μείνουμε μόνοι μας". Η ελληνική διπλωματία, την οποία το τελευταίο χρόνο την χαρακτηρίζει μια "αδράνεια" θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί ουσιαστικά, και άμεσα τόσο σε διμερές όσο περιφερειακό επίπεδο. Θα πρέπει να επανέλθουμε σε μια ενεργητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική, όπως αυτή που είχε ως αποτέλεσμα την Διάσκεψη Ασφαλείας της Ρόδου (Το spirit of Rodos) , την Διάσκεψη για την προστασία του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή, το Φόρουμ των αρχαίων πολιτισμών, την προώθηση και επέκταση των τριμερών σχημάτων με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, η καθιέρωση νέων συνεργασιών με το Λίβανο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, αλλά και η επέκταση τους σε σχήματα και με άλλες χώρες σημαντικές τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθώς και την επανεργοποίηση , με ελληνική πρωτοβουλία, των συναντήσεων με τις Βαλκανικές χώρες.

- Θεωρείτε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει τις απειλές του και θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο της χώρας του με την κυβέρνηση της Λιβύης; Και ποιες περιοχές είναι κατά την εκτίμησή σας οι πιθανότερες;

Με τον Πρόεδρο Ερντογάν, δεν είσαι ποτέ σίγουρος για το τι σκέφτεται και τι πρόκειται να πράξει . Αναφορικά με την Λιβύη, θεωρώ ότι, αυτή τη στιγμή, η άμεση προτεραιότητα του είναι να μη "πέσει" η κυβέρνηση Σαρατζ. Στο έδαφος θα ρίξει το βάρος του και όχι στη θάλασσα. Εαν όμως θεωρήσει ότι πρέπει, για οποιοδήποτε λόγο, να προχωρήσει σε γεωτρήσεις θα το πράξει εντός της ΑΟΖ ( της οποίας ΑΟΖ) της Λιβυης, μετά από σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί πίσω από την διεθνώς αναγνωρισμένη σήμερα κυβέρνηση του Σάρατζ. Το έχει πράξει ήδη στην Κύπρο όπου επικαλείται συμφωνία για γεωτρήσεις της Τουρκικής κρατικής εταιρείας με τα Κατεχόμενα, που δεν είναι αναγνωρισμένα από κανένα κράτος. Πόσο μάλλον με την Λιβύη.
Δεν θα διακινδυνεύσει να προκαλέσει την Ελλάδα με γεωτρήσεις νότια, νοτιοανατολικά της Κρήτης, εκτός και εάν έχει "διαβεβαιώσεις" από "τρίτους" ότι η Ελλάδα δεν θα "κινηθεί".
Υπάρχει όμως και μια άλλη εξέλιξη που θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ υιοθέτησε απόφαση για την έναρξη της νέας Επιχείρησης "Ειρήνη" στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Ήδη ανακοινώθηκε ότι ορισμένες χώρες (Γαλλία , Ιταλία, Ελλάδα) θα συμμετάσχουν με πολεμικά πλοία και ότι την διοίκηση του στολίσκου θα αναλάβει το πρώτο ήμισυ Ιταλός ανώτατος αξιωματικός και το δεύτερο ήμισυ Έλληνας συνάδελφος του. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τουρκικές δραστηριότητες στην περιοχή "δικαιοδοσίας "της "ΕΙΡΗΝΗΣ" όταν την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης έχει η Ελλάδα καθώς και τις ελληνικές αντιδράσεις.

-Η αναστολή της άσκησης «Καταιγίδα» πιστεύετε ότι υπήρξε προς το συμφέρον της χώρας; Ή έχετε ερωτηματικά;

Πιστεύω ότι δεν ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδος. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επαναφέρει τον κίνδυνο εξ ανατολών (π.χ Έβρος, θερμά επεισόδια, παράνομοι μετανάστες-πρόσφυγες μολυσμένοι με κορονοϊο στα νησιά, μνημόνια με Λιβύη, παραβιάσεις εναέριου χώρου με κατακόρυφη αύξηση των το τελευταίο διάστημα σε σύγκριση με παρελθόν, νέες ΝΑVTEX στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάσεις σε ΑΟΖ Κύπρου, νέες απειλές γεωτρήσεων κλπ) η αναστολή-ακύρωση της άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού στέλνει λάθος μήνυμα στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι η Τουρκία, λόγω των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ( κορονοϊό, οικονομικά) ακύρωσε την μεγάλη αεροναυτική της άσκηση (Μπλε Πατρίδα) στο Αιγαίο. Φαίνεται ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των δυο Υπουργών Αμύνης , κκ Παναγιωτόπουλου και Ακαρ, συμφωνήθηκε να μειωθούν οι στρατιωτικές ασκήσεις. Δεν ξέρω ποιος είχε αυτή την πρωτοβουλία. Θεωρώ ότι προήλθε από την τουρκική πλευρά και εμείς την δεχθήκαμε. Για μια ακόμη φορά σπεύδουμε να "ακολουθήσουμε" τους Τούρκους και να "ικανοποιήσουμε" τα αιτήματα των. Υπενθυμίζω ότι οι γείτονες και σύμμαχοι μας μόλις προχθές παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Έλληνα Υπουργού Αμύνης και δεν έχουν σεβαστεί την Συμφωνία Παπούλια -Γιλμάζ καθώς παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας κατά την διάρκεια εθνικών και θρησκευτικών εορτών . Διερωτώμαι λοιπόν γιατί τους κάναμε το "χατίρι";

Ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η Ελλάδα να δείξει τις δυνατότητες της στο Αιγαίο και στείλει ξεκάθαρα μηνύματα στην Άγκυρα, που πάλι, πολύ πρόσφατα, με χάρτες που κυκλοφορεί διεκδικεί το μισό Αιγαίο. Επιπλέον, στην ένταση που καλλιεργεί η Τουρκία , όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με την παρουσία των πλοίων του στα νησιά του Αιγαίου, θα αναπτέρωνε το ηθικό των εκεί κατοίκων. Ακόμη, και από επικοινωνιακής πλευράς, η αναστολή της Ασκήσεως είναι λάθος. Εκτός και εάν αντιμετωπίζουμε την άσκηση ως ένα οικονομικό κόστος το οποίο "γιατί όχι να το αποφύγουμε ".

Θεωρώ όμως ότι "αύριο" όταν οι Τούρκοι επανέλθουν δριμύτεροι με Νavtex, ασκήσεις, παραβιάσεις και γεωτρήσεις, όσο και αν τους ζητήσουμε να τις ακυρώσουν δεν θα μας λάβουν υπόψη.

Keywords
ελλαδα, αγκυρα, αθηνα, επιρροή, εκλογες, chp, συλληψεις, mhp, ηπα, λύση, πετρελαιο, τραπεζες, δις, δολ, σθεναρά, νέα, σχολεια, lockdown, ρωσία, εσσδ, κυπρος, ιουνίου, ήτοι, κος, βρυξέλλες, ουγγαρια, αιγυπτος, γαλλια, μνημονιο, λιβυη, αοζ, κρητη, αιγαιο, μπλε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, εκλογικα αποτελεσματα, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, εκλογες 2010 δημοτικες, κομματα, αποτελεσματα, ήτοι, mhp, οικονομικη κριση, χωρες, ρωσία, αυτοκινητα, βουδαπεστη, γνωμη, δολ, εβρος, ευχες, ηγεσια, ηγετης, ηπα, θαλασσα, θεμα, θρησκευτικα, ιορδανια, ιραν, ιρακ, ισοτιμια, ισραηλ, ιταλια, κυπρου, κωνσταντινουπολη, νησια, ογκος, οικονομια, χαρτες, αγορα, αεροδρομιο, αυξηση, αιμα, αοζ κυπρου, βοηθεια, βορεια, βρυξέλλες, γεφυρα, γινει, γινεται, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δις, εδαφος, ευκαιρια, ευρω, εκτιμηση, εβδομαδα, εργα, εξελιξη, επικοινωνια, επενδυσεις, επιρροή, επιτυχια, ερντογαν, ετη, ιδια, ιδρυση, ημισυ, ηνωμενες πολιτειες, ηθικο, καταρ, κυβερνηση, κομμα, κος, κτιρια, λαθος, λειτουργια, λύση, λιρα, λογο, ματια, μηνυματα, ναυτικο, νοσοκομεια, παντα, ορια, ουασιγκτον, ουσιαστικα, παζαρι, παλαιστινη, περιφερειακο, πλοια, πολεμικο ναυτικο, προβληματα, ρολο, σιγουρος, σειρα, σηραγγα, σθεναρά, σουπερ μαρκετ, συρια, σουπερ, σχηματα, τιμη, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, φυσικα, φορα, ανηκει, chp, εφαρμογη, εκδρομη, ενωση, επεισοδια, εθνικο, φιλοι, ηγετες, χωρα, υπουργειο, εισβολη, ιουνίου, party, ρωσοι, σωματα, θεματα, χερια
Τυχαία Θέματα