Πούτιν - Ζελένσκι : Πιο πιθανή τώρα μια συνάντηση κορυφής για συμφωνία

Ο Ρώσος πρόεδρος θα δεχτεί να έχει απευθείας συνομιλίες Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ύστερα από περισσότερες από τρεις εβδομάδες πολέμου.Τι στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις της Δύσης στο Κρεμλίνο που καθημερινά κλιμακώνει την πολιτική επιθετικότητας ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε τετ-α-τετ συνάντηση, ο Πούτιν - σύμφωνα…

Τσαβούσογλου: Κίεβο και Μόσχα πλησιάζουν σε συμφωνία για «κρίσιμα ζητήματα»

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φάνηκε θετικός για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αναφέροντας πως οι δύο τους πλησιάζουν

σε συμφωνία για «κρίσιμα ζητήματα».

Ειδικότερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Hürriyet ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία σε «κρίσιμα» ζητήματα και έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα.

«Οι θέσεις των δυο πλευρών συμπίπτουν με σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα. Ειδικότερα, διαπιστώνουμε ότι συμπίπτουν σχεδόν πλήρως με τα τέσσερα πρώτα σημεία [της συμφωνίας]. Κάποια ζητήματα πρέπει να επιλυθούν σε επίπεδο προέδρων», ανέφερε.

Οι τουρκικές αρχές επιθυμούν τριμερή συνάντηση των προέδρων Ρωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, Βλαντιμίρ Ζελένσκι και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Εάν επιτευχθεί ειρήνη, αυτοί (οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας ) θα συναντηθούν σίγουρα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας [δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο». «Από σήμερα, βλέπουμε ότι ουσιαστικά καμία από τις πλευρές δεν είναι εναντίον [μιας συνάντησης στην Τουρκία]. Ορισμένες άλλες χώρες αναλαμβάνουν επίσης προσπάθειες για να οργανώσουν [τη συνάντησή τους], αν και είμαστε ευτυχείς να τις δεχτούμε στην Τουρκία. Στο τέλος της ημέρας, είναι σημαντικό για αυτούς να συναντηθούν, είτε πρόκειται για την Τουρκία είτε για άλλη χώρα», ανέφερε ο υπουργός.

Στο μεταξύ δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στην παρούσα φάση. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε χθες εκ νέου σήμερα συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνοντας έκκληση για ουσιαστικές και «χωρίς καθυστέρηση» ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντολιακ εκτιμάει ομως ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον «αρκετές εβδομάδες».

Η τουρκική πλευρά έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις ειρηνευτικές ομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Μάλιστα φιλοξένησε την πρώτη συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Αττάλεια, όπου είχαν συναντηθεί οι υπουργοί Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας. Στο μεταξύ ο Τσαβούσογλου τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μόσχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πούτιν - Ζελένσκι, Πιο,poutin - zelenski, pio