Πού «το πάει» ο Τσίπρας - Η στρατηγική του για την οικονομία

Να φέρει την κυβέρνηση απολογούμενη στο πεδίο της οικονομίας, όσο τα απόνερα της πανδημίας αρχίζουν να πνίγουν νοικοκυριά, εργαζόμενους και επιχειρήσεις επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι 2».

Η προχθεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο έστρωσε επί της ουσίας τον κεντρικό αντιπολιτευτικό καμβά πάνω στον οποίον σκοπεύει να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, φέρνοντας τον κ.

Μητσοτάκη σε έναν ανοιχτό – έστω και παράλληλο – δημόσιο διάλογο για την επόμενη μέρα στην κοινωνία και την οικονομία.

Η τακτική της Κουμουνδούρου είναι πλέον ξεκάθαρη και έχει ως αιχμή του δόρατος τους εργαζόμενους, τον καταστηματάρχη της γειτονιάς, τον ελεύθερο επαγγελματία και εν γένει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε να παραστεί στο Ζάππειο στα «αποκαλυπτήρια» του προγράμματος, το οποίο αποτελεί απαύγασμα του διαλόγου και της όσμωσης που είχε προηγηθεί.

Είναι εμφανής η βούληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκαθιδρύσει διαύλους επικοινωνίας και κοινωνική γείωση με κοινωνικές ομάδες και κλάδους, πέρα από τους εργαζόμενους και πιο κοντά στη λεγόμενη μεσαία τάξη, οι οποίοι είχαν πιστέψει την προεκλογική ρητορική του κ. Μητσοτάκη και σήμερα βρίσκονται «επί ξύλου κρεμάμενοι».

Σε αντίθεση με το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, όπου η Ελλάδα όπως και όλες οι βαλκανικές χώρες γλίτωσαν τα χειρότερα, η ένδεια μέτρων στήριξης προς αυτές της κοινωνικές ομάδες, την οποία διαπίστωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο από το βήμα του αιθρίου του Ζαππείου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αποτελέσει και το πεδίο αντιπαράθεσης για όλο το προσεχές διάστημα.

Οι μειώσεις μισθών που θεσμοθετούνται με κυβερνητική «βούλα» στον ιδιωτικό τομέα, η παντελής έλλειψη ρευστότητας προς μικρομεσαίους, αφού οι περισσότεροι δεν μπορούν ούτε να περάσουν έξω από τις τράπεζες και η λεγόμενη «ανοσία αγέλης» στην οικονομία, ώστε να επιβιώσουν μόνο οι ισχυροί, συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που σύμφωνα με την Κουμουνδούρου θα οδηγήσει σύντομα στις πιο σκοτεινές εποχές των μνημονιακών χρόνων. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας θέλησε «κατοχυρώσει» προγεφύρωμα αντεπίθεσης για αυτά που έρχονται και ξεπερνούν, όπως τονίζει, τη νομοτέλεια της ύφεσης λόγω πανδημίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ήδη για επερχόμενη βαρυχειμωνιά για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, μετά την όποια θερινή ραστώνη μπορεί να υπάρξει, αφού ο λογαριασμός από στον τουρισμό ήδη προεξοφλείται βαρύς.

Η βάση του προγράμματος είναι, βεβαίως, η στήριξη της εργασίας, με πλήρεις αποδοχές και μακρά περίοδο απαγόρευσης απολύσεων, κάτι που ήταν αναμενόμενο από την Κουμουνδούρου και τις εκπροσωπήσεις που επιδίωκε ανέκαθεν.

Ωστόσο, μεγαλύτερη εντύπωση έκανε η στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών, με ζεστό χρήμα και όχι μόνο με μορφή δανεισμού (3 δις. μη επιστρεπτέα ενίσχυση, μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%), καθώς και κλαδικά του τουρισμού (700 εκατ. ευρώ πακέτο εσωτερικού τουρισμού, κατάργηση για φέτος του τέλους διαμονής) και της εστίασης (μείωση του ΦΠΑ στο 6%). Το τρίπτυχο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει η προστασία των πιο ευάλωτων, όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα