Πού πάνε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις; Τα κόμματα μιλούν στο iEidiseis

Γράφουν: Μακάριος Λαζαρίδης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Παύλος Χρηστίδης, Νίκος Παπαναστάσης, Αντώνης Μυλωνάκης, Σοφία Σακοράφα.

Μακάριος Λαζαρίδης: Η Ελλάδα δεν αιφνιδιάζεται και δεν εκβιάζεται

Κατ’ αρχήν το πρώτο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η Ελλάδα δεν αιφνιδιάζεται και δεν εκβιάζεται. Η χώρα μας βρίσκεται σε θέση ισχύος λόγω της εθνικής ομοψυχίας, του αναβαθμισμένου κύρους σε διεθνές επίπεδο χάρης την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά

στην ξεκάθαρη επιτυχία στην αντιμετώπιση των γεγονότων του Έβρου.

Είναι δεδομένο ότι οι τουρκικές προσπάθειες και σχεδιασμοί, όπως διατυπώνονται μέσα από τους χάρτες, αποτελούν παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας και συνεπώς παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρα μας και δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές. Η ψυχραιμία, η εγρήγορση και η αποφασιστικότητα αποτελούν οδηγό για τις επόμενες μας κινήσεις.Και ορθώς χρησιμοποιούμε όλες τις διπλωματικές οδούς προκειμένου να αναδείξουμε με στοιχεία την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας.

Στον αντίποδα, η Τουρκία βρίσκεται υπό πίεση τόσο στο εξωτερικό (Έβρος) όσο και στο εσωτερικό (οικονομία, δημοσκοπήσεις, κορωνοϊός).Και σε αυτό το επίπεδο η τακτική της μεταπραξικοπηματικής Τουρκίας είναι ορατή: στο άγχος της να παρουσιάσει επιτυχίες στο εσωτερικό της κοινό, προσπαθεί εσκεμμένα να αποπροσανατολίσει διατυπώνοντας επιδιώξεις που και η ίδια γνωρίζει ότι δεν είναι πραγματοποιήσιμες.

Το λάθος που κάνει είναι ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι όταν έχει μπροστά της μία κυβέρνηση -την κυβέρνηση Μητσοτάκη- η οποία έχει αποδείξει απόλυτη διαχειριστική αποτελεσματικότητα και ένα λαό ο οποίος είναι ενωμένος σα γροθιά, τέτοιες επιδιώξεις είναι δεδομένο ότι πέφτουν στο κενό.

(Ο Μακάριος Λαζαρίδης είναι βουλευτής ΠΕ Καβάλας της ΝΔ)

Γιώργος Κατρούγκαλος: Χρειαζόμαστε ενεργητική εξωτερική πολιτική, όχι να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα

Η Τουρκία έχει μια σταθερή στρατηγική αναθεωρητισμού και προβολής ισχύος απέναντι στην χώρα μας, η οποία μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα. Πολλαπλασιάζονται οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, για πρώτη φορά πάνω από τον Έβρο και μεγάλα μας νησιά, συνεχείς είναι οι παρενοχλήσεις σκαφών μας και η έκδοση NAVTEX από τις ακτές της έως τις ακτές της Λιβύης, με τελευταίο επεισόδιο την απειλή της για έρευνες και γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας μας, έξη μίλια έξω από τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη. Και απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος βρίσκει ότι μόνο λεκτικές είναι οι προκλήσεις της Άγκυρας και ότι δεν βρισκόμαστε σε περίοδο ιδιαίτερης έντασης.

Είναι σαν να πορεύεται η εξωτερική μας πολιτική χωρίς πυξίδα. Κινούμαστε κατόπιν εορτής, αντιδρώντας όταν έχει εκδηλωθεί ήδη η επόμενη κίνηση της τουρκικής προκλητικότητας. Και παράλληλα, δεν υπάρχουν δίαυλοι διαλόγου και επικοινωνίας με την άλλη πλευρά. Είναι άμεση ανάγκη να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να καλυφθεί το κενό αυτό στρατηγικής. Πρέπει να επιστρέψουμε στην ενεργητική εξωτερική πολιτική των Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας.

Γιατί είναι θετικές οι ευρωπαϊκές φραστικές καταδίκες της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά δεν αρκούν. Η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει άμεση συμμετοχή της χώρας μας στον ευρωτουρκικό διάλογο και να γίνουν οι κόκκινες γραμμές μας κόκκινες γραμμές της Ευρώπης. Να ζητήσει να αποφασιστούν συμπληρωματικές κυρώσεις απέναντι σε νέα εργαλειοποίηση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, ή σε έμπρακτη αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας μας. Σε μια στιγμή που η οικονομία της βρίσκεται σε κρίση, η Τουρκία θα λάβει ιδιαίτερα υπόψη τον ενδεχόμενο παρόμοιων κυρώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εισπράττει σοβαρό κόστος σε κάθε νέα επιθετική της κίνηση.

(Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός)

Παύλος Χρηστίδης: Να απαντήσουμε άμεσα και αποφασιστικά με πράξεις, σε όποια πράξη της Τουρκίας αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Η πατρίδα μας έχει αποδείξει πως αποτελεί δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Αντίθετα, η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση διαρκώς τα τελευταία χρόνια, θέτοντας διαρκώς ζητήματα αναθεώρησης διεθνών και διμερών συνθηκών και συμφωνιών, με τρόπο απαράδεκτο. Το τελευταίο διάστημα έχει περάσει από τις λεκτικές προκλήσεις σε παράνομες ενέργειες. Το τερατούργημα του ΤουρκοΛιβυκού Συμφώνου, η εργαλειοποίηση του προσφυγικού και μεταναστευτικού, οι συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο, οι εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και οι απειλές για εξορύξεις σε περιοχές ελληνικών συμφερόντων δείχνουν ότι η Τουρκία έχει αναθεωρητική στρατηγική.

Η Ελλάδα οφείλει να ξεκαθαρίσει: Η ειρηνική γειτνίαση γίνεται με όρους σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο. Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει στον ίδιο επικίνδυνο δρόμο, τα λόγια και οι πράξεις της δεν μπορεί να μένουν αναπάντητα.

Να απαντάμε με σαφήνεια στα λόγια των Τούρκων αξιωματούχων.

Και να απαντήσουμε άμεσα και αποφασιστικά με πράξεις, σε όποια πράξη της Τουρκίας αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια των Ελλήνων, τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα.

(Ο Παύλος Χρηστίδης είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ)

Νίκος Παπαναστάσης: Οι εξελίξεις προοιωνίζουν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μέλλον

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια σταθερή επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Διαδοχικές προκλητικές δηλώσεις Ακάρ και Τσαβούσογλου για αύξηση των τουρκικών υπερπτήσεων σε ελληνικά εδάφη. Απειλή ανοίγματος των προσφυγικών ροών στα νησιά και πιθανώς στον Έβρο. Πράξεις αλλοίωσης του χαρακτήρα ενός παγκόσμιου πολιτιστικού μνημείου, όπως είναι η Αγιά Σοφιά.

Μέσα στην εβδομάδα ήρθε η πρόθεση της τουρκικής κρατικής εταιρίας πετρελαίου για διενέργεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Είναι μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την επιδίωξη de facto ενεργοποίησης του ανυπόστατου τουρκολιβυκού συμφώνου. Μετά απ’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση άρχισε τα διαβήματα. Σε όσα, όμως, διαβήματα κι αν προβεί, απ’ τη στιγμή που το ΝΑΤΟ προωθεί τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στηρίζοντας ταυτόχρονα και το σύμμαχο του Ερντογάν, δηλαδή τη λιβυκή κυβέρνηση Σάρατζ, το πρόβλημα θα παραμένει, θα διογκώνεται, και θα ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας, για ακόμη περισσότερες παράνομες διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Είναι πλέον φανερό ότι οι εξελίξεις προοιωνίζουν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μέλλον, που ακυρώνουν τον εφησυχασμό που καλλιεργούσαν συστηματικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι επιβεβαιώνεται περίτρανα η θέση του ΚΚΕ ότι όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ως σημείο αναφοράς τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ούτε -πολύ περισσότερο- ειρήνη και ευημερία για τον ελληνικό λαό, αλλά και τους λαούς της περιοχής. Αυτό είναι η πηγή του κακού για την περιοχή, απ’ την οποία οι λαοί, με τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους, πρέπει να αναζητήσουν την πραγματική διέξοδο για το παρόν και το μέλλον τους.

(Ο Νίκος Παπαναστάσης είναι βουλευτής του ΚΚΕ, αντισυνταγματάρχης ε.α.)

Αντώνης Μυλωνάκης: Η στάση μας πρέπει να είναι ΑΚΡΩΣ σταθερή και αποφασιστική

Οταν το περασμένο Μάρτιο ο Ερντογάν υπέγραφε με τον Σάρατζ το παράνομο κατά το Διεθνές Δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας μνημόνιο συνεννόησης και τη χάραξη των δήθεν ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης ,φάνηκε καθαρά ο αιφνιδιασμός της Ελληνικής Διπλωματίας. Το Ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών παρότι καιρό τώρα παρακολουθεί τις κινήσεις των Τούρκων και βλέπει ότι αυτό που ανακοινώνει κάθε φορά το εννοεί ,εν τούτοις το μόνο που κάνει είναι να επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο .

Για να είμαστε ειλικρινείς η επίκληση του Δικαίου θα ήταν αρκετή για ένα κράτος Δικαίου πράγμα για το οποίο δεν πρέπει να υπερηφανεύεται η Τουρκία.

Η προβλεψιμότητα των κινήσεων Ερντογάν είναι ένα γεγονός που δεν αμφισβητείται. Αμέσως μετά την παράνομη οριοθέτηση της ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο η Τουρκία και την ενημέρωση του χάρτη του ΟΗΕ θα περίμενε κανείς ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει.

Παρά ταύτα ακόμα και μετά τις πιέσεις της Αντιπολίτευσης και κυρίως της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ η οποία κατέθεσε έτοιμη πρόταση στη κυβέρνηση μονομερούς οριοθέτησης της ΑΟΖ στη Ν.Α Μεσόγειο , με συντεταγμένες και πλήρως αιτιολογημένες νομικά, ο υπουργός των Εξωτερικών αρνήθηκε πεισματικά ακόμα και να τη συζητήσει , άγνωστο για ποιό λόγο.

Όταν πριν λίγες μέρες ,ιδιωτική Τουρκική εταιρεία κατέθεσε πρόταση στο υπουργείο ενέργειας της γείτονος για εκμετάλλευση των οριοθετημένων πλέον 24 οικοπέδων της παράνομης Τουρκικής ΑΟΖ εντός της δικής μας Υφαλοκρηπίδας και πάλι το Ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών επικαλέστηκε το Διεθνές Δίκαιο.
Απορίας άξιον η αφωνία ,η ατολμία και η μη συνειδητοποίηση εκ μέρους της χώρας μας της προβλέψιμης καθ΄όλα κατάληξης της επιχείρησης του στυγνού εκβιασμού και των ενεργειών Ερντογάν.
Ακόμα και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μόλις εχθές στη προσπάθειά του να εκτονώσει τη κρίση αποκάλεσε ΄΄αμφισβητούμενα ύδατα ΄΄την Ελληνική Υφαλοκρηπίδα.

Τα τραγικά ,εγκληματικά λάθη και αβλεψίες της Ελληνικής Διπλωματίας προφανώς και είναι σε γνώση του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος για λόγους που δεν τους γνωρίζουμε ,τολμά και αφήνει στη τύχη τους τα κρίσιμα Εθνικά θέματα όπως αυτό της παράνομης διεκδίκησης εθνικού χώρου και της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας μας με προκλητικό τσαμπουκά , απο τη Τουρκία.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Αυτό που σχεδιάζεται απο τον Ερντογάν στη Ν.Α Μεσόγειο και στο Αιγαίο ,είναι σίγουρο ότι θα εκτελεστεί κατά γράμμα και πλέον το γνωρίζουν όλοι.

Η Τουρκία σε λίγες μέρες και μετά τις ανακοινώσεις που έχει ήδη κάνει θα στείλει ερευνητικό και σεισμογραφικό σκάφος για έρευνες των υδρογονανθράκων στη ΝΑ Μεσόγειο και εντός της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας συνοδεία στρατιωτικής και Ναυτικής δύναμης για να μην αιφνιδιαστεί.

Η χώρα μας πρέπει και οφείλει στην ιστορία ,στο Εθνικό συμφέρον και στη περηφάνια του Ελληνα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων .

Η στάση μας πρέπει να είναι ΑΚΡΩΣ σταθερή και αποφασιστική.

Οι αρχηγοί της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης με πρώτο τον πρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κυριάκο Βελόπουλο που ακολούθησαν κατα σειράν η Φώφη Γεννηματά του ΚΙΝΑΛ και ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει εδώ και καιρό απο τον πρωθυπουργό τη σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών για να χαραχθεί η κόκκινη γραμμή και να ακούσει επιτέλους ο Σουλτάνος το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ .
Σε αντίθετη περίπτωση ΑΝ και λέω ΑΝ που απεύχομαι, συνεχιστεί αυτό το παραμύθι που ξεκίνησε λίγες μέρες τώρα από τη κυβέρνηση και τα γνωστά παπαγαλάκια των ΜΜΕ περί χωρικών υδάτων ,περί 6 ν.μ , περί αμφισβητούμενων υδάτων και λοιπές ανοησίες, θα καταλήξει η παράνομη επιθετική ενέργεια των Τούρκων τετελεσμένο γεγονός με αποτέλεσμα ,όχι μόνο να γκριζάρει η Ελληνική Υφαλοκρηπίδα απο το Καστελόριζο μέχρι νότια της Κρήτης αλλά να περάσει στη τελική υπό Τουρκικό έλεγχο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να πάρει την απειλή του Ερντογάν σοβαρά ,να υψώσει ανάστημα ,να σταματήσει να επικαλείται συνεχώς το παραμύθι του Διεθνούς Δικαίου γιατί πολύ απλά το δίκαιο για τη Τουρκία είναι ΜΟΝΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ.

Ο περήφανος Ελληνικός λαός δεν επιτρέπει ψευτοτσαμπουκάδες ,εκβιασμούς και άνανδρα κτυπήματα. Θέλει ελεύθερη ,Δημοκρατική και περήφανη τη πατρίδα του όπως ακριβώς τη παρέλαβε απο τους προγόνους του.

Δεν απεμπολεί και δεν παραδίδει ούτε σπιθαμή εθνικού εδάφους ,εναέριου ή θαλάσσιου χώρου και όποιος τολμήσει να το σκεφθεί ή στη χειρότερη να το πράξει ,θα δει ποιανού και πόσα κεφάλια θα μετρήσει στα καταγάλανα νερά των Ελληνικών θαλασσών

(Ο Αντώνης Μυλωνάκης είναι βουλευτής Α’ Ανατ. Αττικής της Ελληνικής Λύσης)

Σοφία Σακοράφα: Είναι ώρα για μια πολυδιάστατη, θαρραλέα και οραματική εξωτερική πολιτική

Η μόνη Ελληνοτουρκική διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των νησιών του Αιγαίου. Είναι το μόνο θέμα που έμενε εκκρεμές, μετά τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τις πολυμερείς συνθήκες που περιέγραψαν το σύγχρονο κόσμο.

Αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε άκριτα τις μαξιμαλιστικές θέσεις που διατυπώνονται, με ένα σχολαστικό και υπεραισιόδοξο φορμαλισμό ερμηνείας του Δικαίου της Θάλασσας, ακόμη και αν αφορούν στην υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά μας ύδατα.

Έστω και να συζητάμε, όμως, για «αναθεώρηση» αυτών των διεθνών συνθηκών είναι άκρως επικίνδυνο. Ο Ιστορικός Αναθεωρητισμός ήταν το εκκολαπτήριο του ναζισμού. Σήμερα τα αποτελέσματα θα είναι πιο καταστροφικά και θα πυροδοτήσουν αλυσίδα εκρήξεων σε όλη τη Λεκάνη της Μεσογείου, όπου η Τουρκική αστική τάξη, φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης.

Η ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα απόνερα των σχέσεων της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Όσο είμαστε δέσμια υπάκουοι στους διεθνικούς αυτούς οργανισμούς θα πληρώνουμε το τίμημα κατευνασμού της Τουρκίας.

Την τουρκική πίεση στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνο αν χαράξουμε μια εθνική εξωτερική πολιτική, η οποία να «αφαιρεί» από την Τουρκία του μοχλούς πίεσης.

Η θέση μας κατά των εξορύξεων, πετρελαίου και φυσικού αερίου, και της ρεαλιστικής αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, χωρίς φοβίες αλλά και υποχωρήσεις, αφαιρούν τις αιτίες και τις αφορμές οποιωνδήποτε διενέξεων.

Είναι ώρα για μια πολυδιάστατη , θαρραλέα και οραματική εξωτερική πολιτική.

(Η Σοφία Σακοράφα είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα του ΜέΡΑ25)

Keywords
κομματα, αλέξης τσίπρας, μολων λαβε, ελλαδα, δημοσκοπηση, λιβυη, κρητη, συριζα, συμμετοχή, νέα, αιγαιο, αοζ, πετρελαιο, νατο, ΚΚΕ, μνημονιο, οηε, εταιρεία, υφαλοκρηπίδα, τσιπρας, μμε, σημαίνει, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σεισμος κρητη, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, γνωση, εθνικη, θεμα, μμε, νησια, οηε, οικονομια, πιεση, τυχη, υφαλοκρηπίδα, υψος, χαρτες, ωρα, αγια σοφια, αγχος, αυξηση, αλληλεγγυη, αξιοπρεπεια, απλα, ατζεντα, αφωνια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γραμμα, γροθια, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δηλωσεις, εγρηγορση, ειρηνη, εκμεταλλευση, εκκρεμες, εβδομαδα, ενεργεια, ενημερωση, εξελιξη, επιτυχια, ερντογαν, ερευνες, εσκεμμενα, εταιρεία, ευημερια, ιδια, ιδιο, καστελοριζο, κυβερνηση, κινηση, λαθη, λαθος, λογια, λογο, μολων λαβε, νατο, πηγη, πυξιδα, ρολο, σακοραφα, σιγουρο, συμμετοχή, σοφια, συγχρονο, τουρκια, φοβιες, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, ψυχραιμια, αφορμες, αγνωστο, αλυσιδα, δικαιωματα, ειλικρινεις, ελληνικα, ετοιμη, εθνικο, εθνικα θεματα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μπροστα, παυλος, ροδο, σημαίνει, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα