ΠΟΥ: Κλιμάκιο θα ερευνήσει στην Κίνα την προέλευση του κορονοϊού

Ο ΠΟΥ πρόκειται να στείλει στην Κίνα μια ομάδα ειδικών, η οποία θα ερευνήσει πως ξεκίνησε η πανδημία.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως πρόκειται να στείλει το Σάββατο (11/7), ομάδα από εμπειρογνώμονες στην Κίνα, για να μελετήσουν την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε πως οι εμπειρογνώμονες του, θα προετοιμάσουν μια μελέτη για την προέλευση του κορονοϊού και τον τρόπο με τον οποίο μεταδόθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο.

Παράλληλα, ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του προγράμματος

εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ, έδωσε στην Τρίτη (7/7) σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Έτσι, σημείωσε ότι «το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσουμε είναι ξεκάθαρα εκεί όπου η ασθένεια εκδηλώθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο και εκεί όπου εμφανίστηκαν οι πρώτες συγκεντρώσεις άτυπης πνευμονίας, στην Ουχάν».

Παρόλα αυτά, κινέζοι αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες επιμένουν πως οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού δεν πρέπει να περιορίζεται στην Κίνα, επισημαίνοντας πως η προσοχή των επιστημόνων θα μπορούσε να στραφεί στην Ισπανία.

Ο Zeng Guang, επικεφαλής επιδημιολόγος του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δηλώνει στο κινεζικό ΜΜΕ «Global Times» πως «δεν έχει σημασία με ποια χώρα ξεκινά το έργο επιστημονικής ταυτοποίησης, αρκεί να περιλαμβάνει όλες τις σχετικές χώρες και να διεξάγεται δίκαια».

Ο Γουάνγκ Γκουανγκφά, ένας από τους κορυφαίους συμβούλους υγείας της κυβέρνησης, δήλωσε στο ίδιο Μέσο ότι ο ΠΟΥ πρέπει να επισκεφτεί και την Ισπανία. Ο ίδιος επικαλέστηκε ερευνητές στη Βαρκελώνη που είχαν δηλώσει ότι ανίχνευσαν την παρουσία του κορονοϊού σε δείγμα λυμάτων στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου τον Μάρτιο του 2019 - δηλαδή εννέα μήνες πριν από την πρώτη εμφάνιση της πανδημίας στο Γουχάν, στην κεντρική Κίνα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα