Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα προστασίας

Το σχέδιο «επιστροφή στα θρανία» επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας αφού πλησιάζει το άνοιγμα των σχολείων - Το χρονοδιάγραμμα, τα μέτρα προτασίας και το σκεπτικό της κυβέρνησης. 

Πλησιάζει η ώρα που θα χτυπήσει ξανά το κουδούνι στα σχολεία τα οποία ετοιμάζονται να λειτουργήσουν έπειτα από αρκετές εβδομάδες

μετά το κλείσιμο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.  Ο Σωτήρης Τσιόδρας αποκάλυψε χθες πώς η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στην κυβέρνηση το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη θα γίνει σταδιακά, με προτεραιότητα στη Γ' Λυκείου και με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα που θα απευθύνει στις 6 το απόγευμα με θέμα την σταδιακή άρση των μέτρων δεν αποκλείεται να αναφερθεί ειδικά στα σχολεία αν και τις λεπτομέρειες θα δώσει επίσημα αργότερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας που επεξεργάζεται συγκεκριμένο πλάνο και χρονοδιάγραμμα. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές το πλάνο αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένες ημερομηνίες για κάθε βαθμίδα. Ειδικότερα, τα σχολεία αναμένεται να αρχίσουν να ανοίγουν στις 11 ή στις 18 Μαΐου -με επικρατέστερη ημερομηνία να θεωρείται η πρώτη- αρχικά με τους μαθητές της Γ' Λυκείου και έπειτα με τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου.  Οι μαθητές των Γυμνασίων θα μπουν στις αίθουσες μία εβδομάδα αργότερα ενώ δημοτικά και νηπιαγωγεία αναμένεται να ξεκινήσουν 25 Μαΐου ή 1η Ιουνίου και η σχολική χρονιά θα παραταθεί μέχρι τέλος Ιουνίου ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. 

Ακόμη και με την επιστροφή τους στα θρανία οι μαθητές θα έρθουν αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα που θα περιλαμβάνει μέτρα προστασίας όπως το πλύσιμο των χεριών με τη χρήση αντισηπτικών στις αίθουσες, πιθανή χρήση μάσκας, και φυσικά τα τμήματα θα «σπάσουν» σε μικρότερα υποτμήματα προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Για να γίνει πράξη αυτό δεδομένου του αριθμού αιθουσών και εκπαιδευτικών εξετάζεται η εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου. Δηλαδή, ορισμένοι μαθητές θα προσέρχονται το πρωί και θα τελειώνουν νωρίτερα την ώρα που θα προσέρχονται οι υπόλοιποι συμμαθητές του μέχρι το τέλος του ωραρίου. 

Προτεραιότητα οι Πανελλαδικές

Οι πανελλαδικές εξετάσεις και η ομαλή διεξαγωγή τους αποτελεί στοίχημα για το Υπουργείο Παιδείας. Αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο -ίσως στις 20 Ιουνίου- και στόχος είναι να ολοκληρωθούν ως τα μέσα Ιουλίου. 

Οι αίθουσες θα έχουν περίπου 10 μαθητές και 2 επιτηρητές καθηγητές ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Για την διεξαγωγή των εξετάσεων δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και σχολικά συγκροτήματα Γυμνασίων. 

Το σκεπτικό του κυβερνητικού σχεδιασμού περιέγραψε ήδη από χθες ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη τονίζοντας πώς «τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά, υπό τους όρους των ειδικών».

«Τα παιδιά θα πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία, έτσι ώστε, ακόμη και εκείνα τα παιδιά τα οποία δεν έχουν πάρα πολύ άμεση, ή γρήγορη, ή δυνατή πρόσβαση στο διαδίκτυο, να καλύψουν τα όποια κενά έχουν δημιουργηθεί». «Από εκεί και πέρα βεβαίως, άλλες είναι οι ανάγκες του Γυμνασίου και των υπόλοιπων τάξεων, του Λυκείου, και άλλες οι ανάγκες των παιδιών του Δημοτικού, διότι «τα παιδιά του Δημοτικού έχουν πολύ χαλαρότερη κατανόηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και ευθύνης, δύσκολα επιβάλεις σε μικρά παιδιά τον τρόπο ζωής που θέλουμε να φέρουμε σε αυτήν τη νέα καθημερινότητα». είπε ο Υπουργός.

«Τα σχολεία θα ανοίξουν, πρέπει να ανοίξουν. Θα ανοίξουν σταδιακά, κατά φάσεις, κατά τάξη. Είναι κρίσιμο το να μην συζητάμε για το αν θα πρέπει να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά» τόνισε, εξηγώντας ότι «είναι πολλοί οι λόγοι που επιβάλλουν το άνοιγμα των σχολείων. Είναι και το θέμα της ψυχικής υγείας των παιδιών, τα οποία «πρέπει να βρίσκονται στο φυσικό χώρο του σχολείου, διότι σχολείο δεν είναι μόνο εκπαίδευση, είναι κοινωνική αγωγή, κοινωνική συναναστροφή, είναι «μαθαίνω να είμαι μέρος μιας κοινότητας και μιας ομάδας» σημείωσε.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πότε τελειώνει το SMS στο 13033 για μετακινήσεις, οι κωδικοί σήμερα και η έξοδος

Κορονοϊός: Τα νέα συμπτώματα - Ποιοι και πότε μπορεί να μεταδώσουν τον ιό

Το νέο ωράριο των σούπερ μάρκετ

Keywords
Τυχαία Θέματα