Εισβολή στην Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί - Οι εμπόλεμες ζώνες - Live οι εξελίξεις

Συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία. Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες μπήκαν στο Κίεβο. 45 Ουκρανοί στρατιώτες, 50 Ρώσοι και 34 πολίτες έχουν πέσει νεκροί.Νέο, δεύτερο κύμα πληγμάτων με πυραύλους είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι Ρώσοι μπήκαν στο Κίεβο. Η Ρωσία ξεκίνησε τα χαράματα την εισβολή.…

15:45: Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτηρίζει τον Πούτιν «δικτάτορα»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε σήμερα πως οι Δυτικοί θα επιβάλουν

«μαζικές» κυρώσεις με στόχο τη ρωσική οικονομία σε αντίδραση για την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αφού προήδρευσε το πρωί μιας συνεδρίασης κρίσης στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί στη διάρκεια της ημέρας με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7). Αναμένεται να μιλήσει στο βρετανικό Κοινοβούλιο γύρω στις 17:00 ώρα Γκρίνουιτς (19:00 ώρα Ελλάδας).

{https://twitter.com/BorisJohnson/status/1496818439222087684?s=20&t=XGz0wL8iqp9trCaSGwVUEw}

15:42: Ο Ερντογάν καταγγέλλει «ένα πλήγμα στην ειρήνη»

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε σήμερα «ένα ισχυρό πλήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, σε ομιλία που εκφώνησε από την έδρα της προεδρίας και η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

15:40: Σειρήνες ακούστηκαν εκ νέου στο Κίεβο.

{https://twitter.com/schoolboyefr/status/1496826621017399305?s=20&t=XGz0wL8iqp9trCaSGwVUEw}

15:38: Αεροσκάφη και ελικόπτερα κατευθύνονται προς το Κίεβο.

{https://twitter.com/ASB_Breaking/status/1496822881342435329?s=20&t=XGz0wL8iqp9trCaSGwVUEw}

15:35: Εταιρίες αναστέλλουν τη λειτουργία τους στην Ουκρανία

Η Carlsberg και μια εταιρία εμφιάλωσης της Coca-Cola έκλεισαν σήμερα τα εργοστάσιά τους στην Ουκρανία ύστερα από τη ρωσική εισβολή ενώ εταιρίες που κατασκευάζουν προϊόντα από κινητήρες για τζετ έως ημιαγωγούς προειδοποίησαν για προβλήματα στις προμήθειες βασικές πρώτων υλών.

15:30: Βίντεο δείχνει ότι η αεροπορική βάση στη Μελιτόπολη χτυπήθηκε.

{https://twitter.com/saint_rebel/status/1496831379627290625?s=20&t=zKUJQkgSqDx1Xm9CVAX0QA}

{https://twitter.com/andreasmoun/status/1496839031086370820?s=20&t=zKUJQkgSqDx1Xm9CVAX0QA}

15:21: ΥΠΕΞ: Σχέδιο εκκένωσης για τους Έλληνες της Ουκρανίας

Διπλωματικές πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνουν ότι τρέχει ήδη σχέδιο εκκένωσης για τους Έλληνες της Ουκρανίας, το οποίο αναπροσαρμόζεται με βάση τα δεδομένα και θα ανακοινωθεί αναλόγως.

15:19: Η επέλαση της Ρωσίας τις πρώτες ώρες

Πλήγματα σε όλη την Ουκρανία από άκρη σε άκρη εξαπολύει η Ρωσία, η οποία έχει σχεδόν περικυκλώσει τη χώρα, χρησιμοποιώντας βάσεις από τη Λευκορωσία και την Κριμαία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπολύει πολυμετωπική εισβολή στην Ουκρανία, με στόχο να «ρίξει» την ηγεσία της χώρας, προκαλώντας τη μεγαλύτερη μεταπολεμικά κρίση ασφαλείας στην Ευρώπη, την ώρα που η Δύση ετοιμάζεται να επιβάλλει ισχυρές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

15:15: «Δίνουμε όπλα σε όλους τους πατριώτες που είναι έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουν ενάντια στον εχθρό χωρίς δισταγμό», λέει ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέξιι Ρέζνικοφ.

«Όλοι όσοι είστε έτοιμοι να κρατήσετε όπλα, ενταχθείτε στις τάξεις των δυνάμεων του στρατού. Απλοποιήσαμε όλες τις διαδικασίες. Πάρτε μόνο το διαβατήριο. ΜΟΝΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ. Δίνουμε όπλα σε όλους τους πατριώτες που είναι έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουν ενάντια στον εχθρό χωρίς δισταγμό. Μείνετε ήρεμοι. Κρατήστε την τάξη. Πιστεύουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Δόξα στη μοναδική Ουκρανία», είπε στο μήνυμά του.

{https://twitter.com/oleksiireznikov/status/1496804070388084738?s=20&t=zKUJQkgSqDx1Xm9CVAX0QA}

15:12: Διάγγελμα Μακρόν προς τον γαλλικό λαό

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό επανέλαβε την στήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία.

Θα ζητήσουμε από την Ρωσία να δώσει λόγο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος επισημαίνοντας οτι οι κυρώσεις σε βάρος της θα είναι στο ύψος των πολεμικών πραξεών της.

{https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1496833750549897220?s=20&t=XGz0wL8iqp9trCaSGwVUEw}

15:10: Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλεί τις χώρες να προσφέρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στους Ουκρανούς

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται γρήγορα μετά την εισβολή της Ρωσίας και έκανε έκκληση στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για ανθρώπους που θα αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

15:06: Ντάγκι: Ζητούμε την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, αναφέρθηκε στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις συνέπειές της. Πιο αναλυτικά, ο Ντράγκι τόνισε:

«Εκφράζουμε την πλήρη και αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον λαό της Ουκρανίας και τον πρόεδρο Ζελένσκι, προς μια δημοκρατία, η νόμιμη κυριαρχία της οποίας έχει πληγεί. Τα όσα συμβαίνουν μας αφορούν όλους, την ελεύθερη ζωή μας και τις δημοκρατίες μας».

14:59: Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με τη μεθοριακή φρουρά

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από την Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική μεθοριακή φρουρά.

Χωρίς να διευκρινίσει τη φύση αυτής της χερσαίας διείσδυσης στην περιοχή του Κιέβου, η συνοριακή φρουρά πρόσθεσε ότι αυτή έγινε από το σημείο ελέγχου της Βίλτσα, το οποίο βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

14:55: Καταρρίφθηκε ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος, πέντε νεκροί, σύμφωνα με τις αρχές

Ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε και πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στη μαζική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

{https://twitter.com/UrgentNewsww3/status/1496817818536394756?s=20&t=OMjH4UgbfnbbOI3bRPtQkw}

14:51: Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Ορμπάν, καταδικάζει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία καταδικάζει την στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, έπειτα από σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ουγγαρία θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και ότι είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από τη χώρα.

14:49: Ανακόπηκε η εισβολή των Ρώσων στα πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα αναφέρει ο Ουκρανός πρέσβης στο Βελιγράδι

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βελιγράδι, Ολεξάντρ Αλεξάντροβιτς, ανέφερε σε συνέντευξη του στο σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν1 ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν στα πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Λευκορωσία την εισβολή των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων.

14:44: Διπλωματικός πυρετός για να αλλάξει στάση η Σερβία απέναντι στν Ρωσία

Η στάση σιωπής της σερβικής πολιτικής ηγεσίας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία προκαλεί την δυσαρέσκεια των δυτικών χωρών και την απογοήτευση του Κιέβου.

Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, της Βρεταννίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, όπως και εκπρόσωπος της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε μία προσπάθεια να τον πείσουν να συνταχθεί με την πολιτική των Βρυξελλών. Δυτικές διπλωματικές πηγές, που επικαλούνται σερβικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι στην συνάντηση αυτή θα μεταφερθεί το μήνυμα στον Βούτσιτς ότι ο χρόνος που είχε για να αποφασίσει εξαντλήθηκε και θα πρέπει άμεσα να λάβει θέση.

14:39: Το Κίεβο υποστηρίζει ότι ο ουκρανικός στρατός έριξε τρία ελικόπτερα

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν παράλληλα ότι ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία από αυτά, ενώ δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε ότι πολλές εκρήξεις ακούγονταν από το Κίεβο.

14:34: Οδησσός: 18 νεκροί από επίθεση με πυραύλους – 6 νεκροί στην πόλη Μπρόβαρι

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση με πυραύλους σε χωριό της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές.

«Οκτώ άνδρες και δέκα γυναίκες σκοτώθηκαν» στο χωριό Λιπέτσκε, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι περιφερειακές αρχές της Οδησσού.

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στην πόλη Μπρόβαρι που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν παράλληλα οι αρχές αυτής της πόλης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν παράλληλα ότι ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία από αυτά, ενώ δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε ότι πολλές εκρήξεις ακούγονταν από το Κίεβο.

14:32: Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι συγκρίνει τη Ρωσία με τη «ναζιστική Γερμανία»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέκρινε σήμερα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τις ενέργειες της "ναζιστικής Γερμανίας" κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με δειλό και αυτοκτονικό τρόπο, όπως έκανε η ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου", δήλωσε ο Ζελένσκι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που αναμεταδόθηκε στο Facebook.

14:30: Η χώρα έχει ανάγκη από τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, λέει ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο

Ο δήμαρχος του Κιέβου, πρώην επαγγελματίας πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Ουκρανία καθώς αντιμετωπίζει τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας.

14:27: Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν την περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους, που επικαλείται το Bloomberg.

{https://twitter.com/bpolitics/status/1496815867451031557?s=20&t=JlKIG4FamFBhWoqKOqV8Vw}

14:24: Κρεμλίνο: Η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί ανάλογα με τα αποτέλέσματά της, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποκοπεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα και υποστήριξε πως η Ουκρανία πρέπει να γίνει μια ουδέτερη χώρα όπου δεν αναπτύσσονται επιθετικά όπλα.

14:19: Η ρωσική υπηρεσία ελέγχου των τηλεπικοινωνιών προειδοποιεί τα μέσα ενημέρωσης να ελέγχουν την εγκυρότητα αυτών που δημοσιεύουν για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

Η ρωσική υπηρεσία ελέγχου των τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor ανακοίνωσε σήμερα ότι τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να ελέγχουν την εγκυρότητα αυτών που μεταδίδουν σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και να δημοσιεύουν μόνο πληροφορίες από επίσημες ρωσικές πηγές.

Η Roskomnadzor ανακοίνωσε ότι η διασπορά ψευδών πληροφοριών στο διαδίκτυο θα οδηγήσει στην άμεση επιβολή περιοριστικών μέτρων.

14:16: O Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Αντιστράτηγος, Βάλερι Ζαλούζνι, ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο Ρώσων στρατιωτών, όπως έκανε γνωστό ο επίσημος λογαριασμός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

{https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/posts/257982266514859}

14:08: Tο υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε με τον Ντράγκι στην ανάγκη σκληρής απάντησης της ΕΕ στη ρωσική εισβολή

To υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι συμφώνησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό στην ανάγκη σκληρής απάντησης της ΕΕ στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.

Σε λίγο αναμένονται σχετικές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ενώ στις 4:30 το απόγευμα (τοπική ώρα) θα συνεδριάσει το Ιταλικό Ανώτατο Συμβούλιο 'Αμυνας υπό την προεδρία του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, με την συμμετοχή του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και των αρμόδιων υπουργών.

13:56: ΝΑΤΟ: Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα πραγματοποιηθεί αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί αύριο, 25 Φεβρουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ λίγο μετά την ολοκλήρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο πρέσβεων.

{https://twitter.com/jensstoltenberg/status/1496800233203843080?s=20&t=XGz0wL8iqp9trCaSGwVUEw}

13:48: «Δεν θα κρυφτούμε πίσω από την ουδετερότητά μας», λέει ο καγκελάριος της Αυστρίας

«Έχουμε και πάλι πόλεμο στην Ευρώπη», δήλωσε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ και καταδίκασε την «εισβολή πλήρους κλίμακας» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Αυστρία δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από την ουδετερότητά της, θα δείξει πλήρη αλληλεγγύη και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον ρόλο του γεφυροποιού», συνέχισε.

{https://twitter.com/karlnehammer/status/1496760320366366722?s=20&t=XGz0wL8iqp9trCaSGwVUEw}

13:44: O Μακρόν ζητά τη σύγκληση συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα, αναφορικά με την ουκρανική κρίση, να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατόν η σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας. Εκ παραλλήλου ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί με διάγγελμά του στον γαλλικό λαό.

{https://twitter.com/Elysee/status/1496806563184623620?s=20&t=zKUJQkgSqDx1Xm9CVAX0QA}

13:39: Ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Άγκυρα περιμένει αλληλεγγύη από την Τουρκία

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα δήλωσε σήμερα πως η χώρα του αναμένει αλληλεγγύη από την Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, και πως η Άγκυρα δεν θα πρέπει να παραμείνει αμερόληπτη μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της χώρας του.

13:36: ΥΠΕΝ: Συνεδριάζει αύριο η ομάδα διαχείρισης κρίσεων

Έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων συγκάλεσε για αύριο το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 08:30, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

13:33: Η φωτογραφία με την αιματοβαμμένη γυναίκα που κάνει τον γύρο του πλανήτη

Κόμπο στο στομάχι προκαλεί μία φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και δείχνει μία γυναίκα να έχει τραυματιστεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στη φωτογραφία φαίνεται μία γυναίκα με αίματα στο πρόσωπο και τα χέρια, να έχει επιδέσμους στο κεφάλι της και να παρακολουθεί τις ρωσικές δυνάμεις να καταστρέφουν το σπίτι της.

{https://twitter.com/anadoluagency/status/1496744155518844928?s=20&t=ZphJcXq_0q3rYxlXw6KQQQ}

13:30: Βολοντιμίρ Ζελένσκι: Ποιος είναι ο Ουκρανός πρόεδρος που βρίσκεται στο επίκεντρο

{https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1496787304811315202?s=20&t=4snpANy6DQSNGSmALR6yCw}

13:27: Οι Ουκρανοί αφήνουν πίσω τα υπάρχοντά τους και σπεύδουν στην Πολωνία - Τα πολωνικά νοσοκομεία προετοιμάζονται να δεχθούν Ουκρανούς τραυματίες

Ουκρανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την εισβολή καταφεύγουν στην Πολωνία, με πολλούς να φτάνουν στο συνήθως ήσυχο πέρασμα στην πόλη Μέντικα σήμερα, κρατώντας βαλίτσες και συνοδευόμενοι από τα παιδιά τους.

Αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών που συνορεύουν με την Ουκρανία – περιλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Σλοβακίας—έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει μεγάλη ροή προσφύγων προς το παρόν, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι αυξάνεται η κυκλοφορία των πεζών.

Στο μεταξύ τα νοσοκομεία στην Πολωνία προετοιμάζουν κλίνες για να δεχθούν τραυματίες από την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Υγείας.

{https://twitter.com/Rezyster/status/1496808492807725058?s=20&t=wY7V9xrjerLhUbeWofmcJQ}

13:24: «Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες», αναφέρουν σε κοινή δήλωση τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

{https://twitter.com/eucopresident/status/1496805699703263233?s=20&t=luS5z0upucguBoSTNFoQMA}

13:22: Σολτς: Αυτός είναι ένας πόλεμος του Πούτιν

«Η 24η Φεβρουαρίου είναι μια φοβερή μέρα για την Ουκρανία και για την Ευρώπη», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και κάλεσε τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά του από την Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι θα επιβληθούν οι πιο σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

13:15: Για νέα κύματα προσφύγων κάνουν λόγο τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης

Το ενδεχόμενο νέων κυμάτων προσφύγων, αυτή τη φορά από την Ουκρανία, είναι ένα από τα θέματα που ήδη απασχολούν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Γαλλία υπάρχει από παλαιοτάτων χρόνων ουκρανική κοινότητα και πολλοί Ουκρανοί που ζουν στο Παρίσι έλαβαν μέρος σήμερα το πρωί σε λιτανεία η οποία πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βλαδίμηρου του Μεγάλου - μία ουκρανική εκκλησία η οποία κτίστηκε το 16ο αιώνα στο κέντρο του Παρισιού από τους αυτοαποκαλούμενους ελληνόρυθμους καθολικούς.

{https://twitter.com/Caucasuswar/status/1496803235692269569?s=20&t=lvcrbOMfypHejtMDqLoKKA}

13:12: Ο Ερυθρός Σταυρός καλεί όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τους αμάχους και τις βασικές υπηρεσίες

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές στην σύγκρουση στην Ουκρανία να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να προστατεύσουν τους πολίτες και τις βασικές υπηρεσίες, όπως αυτές της παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο πρόεδρος της ICRC Πίτερ Μάουρερ αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ότι οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού ανταποκρίνονται σε επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες που υπάρχουν και «θα πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν την δουλειά τους που σώζει ζωές».

{https://twitter.com/PMaurerICRC/status/1496774040870174720?s=20&t=tYNRCP6SkE0889-6nJoTGA}

13:03 Η Μολδαβία κλείνει τον εναέριο χώρο της

Η Μολδαβία έκλεισε τον εναέριο χώρο της λόγω της ρωσικής εισβολής στη γειτονική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Αντρέι Σπίνου.

«Ο εναέριος χώρος θα είναι κλειστός από τις 12:00 (και ώρα Ελλάδος). Οι πτήσεις θα εκτρέπονται σε άλλα αεροδρόμια», αναφέρει σε δήλωσή του στο Telegram ο Σπίνου, αιτιολογώντας την απόφαση αυτή από «την κατάσταση στην περιοχή».

{https://twitter.com/Elkrosmediahub/status/1496752248554237952?s=20&t=XGz0wL8iqp9trCaSGwVUEw}

13:01: Η Λευκορωσία έκλεισε τμήμα του εναέριου χώρου της για τις επιβατικές πτήσεις

Η Λευκορωσία έκλεισε τμήμα του εναέριου χώρου της για τις επιβατικές πτήσεις, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της χώρας σε ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

12:59: «Χρειάζεται να απομονωθεί ένας τρελός», λέει ο πρόεδρος της Τσεχίας

Την ίδια ώρα, ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, που στο παρελθόν είχε προωθήσει τις θερμές σχέσεις με τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι «έγκλημα κατά της ειρήνης» και ζήτησε απάντηση μέσω σκληρών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της αποκοπής της χώρας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

«Είναι ώρα να πάμε πολύ σκληρότερες κυρώσεις από αυτές που σχεδιάζαμε αρχικά, και με αυτό εννοώ πάνω από όλα κυρώσεις σε ό,τι αφορά το λεγόμενο SWIFT», ανέφερε ο Ζέμαν σε ομιλία.

«Χρειάζεται να απομονωθεί ένας τρελός, όχι μόνο να αμυνθεί κάποιος εναντίον του με λόγια αλλά με συγκεκριμένα μέτρα».

{https://twitter.com/rozanek/status/1496788045223321602?s=20&t=4snpANy6DQSNGSmALR6yCw}

12:56: Το Βέλγιο θέλει η ΕΕ να σταματήσει να εκδίδει βίζες για τους Ρώσους

Το Βέλγιο θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να εκδίδει βίζες σε όλους τους Ρώσους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, των εργαζόμενων και των τουριστών, δήλωσε σήμερα ο Βέλγος υφυπουργός Ασύλου απαντώντας στην επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

12:50: Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει καταλάβει περιοχές στα ανατολικά

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταλάβει εδάφη από τον ουκρανικό στρατό, καθώς το Κίεβο είναι αντιμέτωπο με στρατιωτική εισβολή της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ίγκορ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησε στη ρωσική τηλεόραση, οι αντάρτες προχώρησαν τρία χιλιόμετρα στην επαρχία Ντονέτσκ και ενάμισι χιλιόμετρο στην επαρχία Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυτονομιστές «μάχονται και συγκρούονται με τον εχθρό» στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Κονατσένκοφ διαβεβαίωσε ότι ο ρωσικός στρατός δεν στοχοθετεί τις ουκρανικές πόλεις, αλλά μόνο «τις στρατιωτικές υποδομές», τις εγκαταστάσεις αεράμυνας και τα στρατιωτικά αεροδρόμια» με «μεγάλης ακρίβειας όπλα».

«Ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», τόνισε.

{https://twitter.com/ChristopherJM/status/1496809143738507264?s=20&t=VhMkBPb3_xz3UIQf7np8Hg}

12:43: Έκρηξη ακούστηκε στο Κίεβο

Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι έκρηξη ακούστηκε στο Κίεβο.

{https://twitter.com/KievUkraineLive/status/1496798710436487169?s=20&t=4snpANy6DQSNGSmALR6yCw}

12:41: «Η Ουκρανία είναι στόχος δεύτερου κύματος πληγμάτων»

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα είναι στόχος ενός δεύτερου κύματος πληγμάτων με πυραύλους. Οι αρχές στο Κίεβο επεσήμαναν ότι κατά το πρώτο κύμα, που εξαπολύθηκε λίγη ώρα αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σήμερα το πρωί, επλήγησαν διοικητικά κέντρα του στρατού και άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

{https://twitter.com/AmbujChoudhary4/status/1496794121876361220?s=20&t=4snpANy6DQSNGSmALR6yCw}

12:38: Η Ρωσία έχει εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση, σύμφωνα με τον ουκρανό ΥΠΕΞ Κουλέμπα

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας από πολλές κατευθύνσεις και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στην επίθεση.

«Όχι, δεν είναι μια ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

{https://twitter.com/DmytroKuleba/status/1496788635940581376?s=20&t=4snpANy6DQSNGSmALR6yCw}

12:34: «Πρωτοφανείς και πάρα πολύ σκληρές» θα είναι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε η υπ. 'Άμυνας της Γερμανίας

Η Ρωσία πρέπει τώρα να προετοιμαστεί για «πρωτοφανείς και πάρα πολύ σκληρές κυρώσεις», προειδοποίησε η υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

{https://twitter.com/BMVg_Bundeswehr/status/1496760762181771268?s=20&t=RdZ4uO8DNjXSQnFArCqFDQ}

12:31: Εισβολή στην Ουκρανία: Η Ρωσία περικύκλωσε τη χώρα – Τα 14 «hot spot» των συγκρούσεων

Σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσίευσε η Daily Mail, η Ρωσία έχει σχεδόν περικυκλώσει την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας ως βάση επίθεσης και τη Λευκορωσία.
Βόμβες και πύραυλοι «σφυροκοπούν» την Ουκρανία σχεδόν σε όλη την επικράτειά της, επίγειες δυνάμεις εισβάλλουν από τη Λευκορωσία, την Κριμαία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, ενώ αλεξιπτωτιστές επιχειρούν στο Χάρκοβο.

12:26: To Κίεβο ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα άμαχοι έχουν σκοτωθεί

Η Ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές».

«Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους» σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, εξήγησε.

{https://twitter.com/Capt_Navy/status/1496797949002584065?s=20&t=4snpANy6DQSNGSmALR6yCw}

12:20: Τζόνσον: Καταστροφή για την Ευρώπη η ρωσική εισβολή

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι καταστροφή για την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας έκτακτη σύγκληση των ηγετών του ΝΑΤΟ και παρουσιάζοντας τα σχέδια για διάγγελμα προς τους Βρετανούς και για συνομιλίες με τους ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7).

«Αυτό είναι καταστροφή για την ήπειρό μας», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter. «Θα απευθύνω διάγγελμα στο έθνος σήμερα το πρωί για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

«Θα μιλήσω επίσης στους ομολόγους μου στη G7 και ζητώ έκτακτη σύγκληση όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν».

{https://twitter.com/BorisJohnson/status/1496784638584360961?s=20&t=DMZPSxGsuswEvALXgtUk6Q}

12:16: Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλεί ο Ερντογάν

Εντονη κινητικότητα επικρατεί και στην Τουρκία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Τούρκος πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τις εξελίξεις. Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε στενή επαφή τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα.

Στη συνάντηση θα παραστούν, σύμφωνα και με το πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, διοικητές και αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών.

12:14: «Είμαι κατά αυτού του πολέμου», δηλώνει ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλν.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγετική μορφή της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή και αντιμετωπίζει επίσης αυτήν την περίοδο νέες κατηγορίες, δήλωσε σήμερα ότι είναι «αντίθετος» στον πόλεμο που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.

12:11: Έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία δηλώνει η Φινλανδία

Η Φινλανδία είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν καταδικάζοντας σφόδρα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Μάριν εκτίμησε ότι πιθανόν να υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Ουκρανία που ενδεχομένως να επιχειρήσει να διαφύγει προς την ΕΕ.

12:09: «Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική πράξη», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ

Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική πράξη και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ.

{https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1496783792836591616?s=20&t=zKUJQkgSqDx1Xm9CVAX0QA}

12:06: Την παράδοση όπλων στην Ουκρανία ζήτησε ο εκπρόσωπος του CDU, στη Γερμανία, για θέματα εξωτερικής πολιτικής

Την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία ζήτησε ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επισημαίνοντας ότι η μέχρι τώρα άρνηση της Γερμανίας, προκειμένου να μην υπονομευθούν οι πιθανότητες συνομιλιών, δεν έχει πλέον νόημα.

11:59: Στο στόχαστρο οι ολιγάρχες του Λονδίνου - Πρώτος στη λίστα ο Αμπράμοβιτς

11:57: Ο Ζελένσκι καλεί τους πολίτες να υπερασπιστούν τη χώρα, υπόσχεται όπλα και ανακοινώνει τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε όλους τους πολίτες που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα έναντι των ρωσικών δυνάμεων να παρουσιαστούν, λέγοντας ότι το Κίεβο θα διανείμει όπλα σε όποιον τα ζητήσει.

Σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα.

«Διακόψαμε τις διπλωματικές μας σχέσεις με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

{https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1496785695574269954?s=20&t=zKUJQkgSqDx1Xm9CVAX0QA}

{https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1496785776486584320?s=20&t=zKUJQkgSqDx1Xm9CVAX0QA}

11:51: «Έκτακτη σύνοδος» σήμερα του Συμβουλίου της Ευρώπης

«Έκτακτη σύνοδος» της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα διεξαχθεί σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) στην έδρα του οργανισμού στο Στρασβούργο μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ντάνιελ Χόλτγκεν στο AFP.

11:41: Ένα αγόρι σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε συγκρότημα κατοικιών στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας.

11:39: Κάτοικοι του Κιέβου σχηματίζουν ουρές έξω από τα καταστήματα για να προμηθευτούν εφόδια, ενώ άλλοι σπεύδουν να φύγουν

Οι κάτοικοι του Κιέβου σχημάτιζαν σήμερα μεγάλες ουρές έξω από καταστήματα, περιμένοντας να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλα εφόδια, αφού ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία, ενώ κυκλοφοριακή συμφόρηση επικρατεί στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς τα δυτικά, καθώς πολλοί προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα.

11:35: «Όποιος μπορεί να φέρει όπλο δύναται να ενταχθεί στις τάξεις του εθελοντικού τμήματος του στρατού», λέει το Κίεβο

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ είπε σήμερα ότι όποιος είναι έτοιμος και μπορεί να φέρει όπλο μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του τμήματος εφέδρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει όπλα σε βετεράνους.

11:29: Η Πολωνία λέει στους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία - Σειρήνα ήχησε σε πολωνική πόλη στα σύνορα με την Ουκρανία

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι όλοι οι Πολωνοί πολίτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Την ίδια ώρα, σειρήνα ήχησε στην πολωνική πόλη Μεντίκα, ένα συνοριακό πέρασμα με την Ουκρανία, όπως δήλωσε αυτήκοος μάρτυρας του Reuters.

11:24: Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακοίνωσαν ότι έχουν εξουδετερώσει περίπου 50 «Ρώσους κατακτητές» - Η συνοριοφυλακή επεσήμανε ότι τρία μέλη της έχουν σκοτωθεί

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

«Στις 24 Φεβρουαρίου εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον όρο «Ρώσοι κατακτητές» τόσο για τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Η Μόσχα έχει διαψεύσει τις πληροφορίες του Κιέβου ότι έχει καταρρίψει αεροσκάφη της και έχει καταστρέψει τεθωρακισμένα οχήματά της.

Από την πλευρά της η συνοριοφυλακή της χώρας επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής τρία μέλη έχουν σκοτωθεί, όλα τους στην επαρχία Χερσόν, στα νότια σύνορα της Ουκρανίας με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία.

11:21: Η Λιθουανία θα κηρύξει, όπως όλα δείχνουν, κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Ζητά κυρώσεις και στη Λευκορωσία

Το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας θα αποφασίσει εάν θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν σήμερα στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Η χώρα της Βαλτικής, που κάποτε κυβερνούσε η Μόσχα, αλλά που τώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προτείνει επίσης να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Λευκορωσία, καθώς ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ουκρανία και από τη Λευκορωσία.

11:19: «Σήμερα ξυπνήσαμε σε διαφορετικό κόσμο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, καταδικάζοντας τη ρωσική επίθεση

{https://twitter.com/MotolkoHelp/status/1496751339266846721?s=20&t=oaxWsUKY1fl1BFM7AZHizg}

11:15: «Ο λευκορωσικός στρατός δεν μετέχει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», δηλώνει ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο και προτείνει συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στο Μινσκ

{https://twitter.com/BelarusMFA/status/1496774684133711873?s=20&t=4snpANy6DQSNGSmALR6yCw}

11:12: «Ράλι» στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, βουτιά στα χρηματιστήρια

Αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές και εκτόξευση στις τιμές των καυσίμων έχει δημιουργήσει -όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο- η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

11:10: Μητσοτάκης: Η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών - Σε εθνικό επίπεδο έχει εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια

«Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία, δυστυχώς, πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους. Και, βέβαια, κρατάμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Σε εθνικό επίπεδο έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας», συμπλήρωσε.

{https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1496781349365161985?s=20&t=_QfbLUDbmLdV34BaNjvLXw}

11:06: Στο Βελιγράδι απεσταλμένοι δυτικών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πιέσουν στο θέμα της επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας

«Θα έχω συνάντηση με τους απεσταλμένους των πέντε πιο ανεπτυγμένων χωρών, τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία και την ΕΕ, και το αργότερο 24 ώρες μετά θα ανακοινώσω με σαφήνεια την θέση μας», δήλωσε ο Βούτσιτς στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug αναφορικά με τη στάση της Σερβίας απέναντι στις κυρώσεις που επεβλήθησαν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ στην Ρωσία.

11:00 ΥΠΕΞ: Καλούμε την ρωσική πλευρά για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καλώντας τη Ρωσία για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών. «Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την σημερινή ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων Αξιών. Επίσης υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια.

Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την Ελλάδα και διαχρονικά καταδικάζουμε κάθε παραβίαση αυτών των βασικών αρχών που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Καλούμε την ρωσική πλευρά για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, πέρα των άλλων σοβαρών συνεπειών τους, βάζουν σε κίνδυνο την ζωή αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Κοινότητας που διαβιοί στην Ουκρανία.

Εκφράζουμε αλληλεγγύη προς την Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και Νατοϊκούς συμμάχους μας αναφορικά με την απάντηση στην παραβίαση της Διεθνούς Νομιμότητας.

Οι Ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία (Πρεσβεία στο Κίεβο, Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό) βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή».

10:54: Η Μολδαβία θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς Ουκρανοί συρρέουν στα σύνορα

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα συρρεύσουν από τη γειτονική Ουκρανία.

10:50: Ρωσίδα ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης κάνει έκκληση για αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Η ρωσίδα ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης, Μαρίνα Λιτβινόβιτς, έκανε σήμερα έκκληση για την πραγματοποίηση αντιπολεμικών διαδηλώσεων το απόγευμα μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

{https://www.facebook.com/marina.litvinovich/posts/10159953045464675}

10:42: Σύσκεψη κορυφής στην Ουκρανία υπό τον πρόεδρο Ζελένσκι

{https://twitter.com/APUkraine/status/1496747915854987266?s=20&t=7fzWCE7DKUgzGMhy6CVuag}

10:40: Έφτασαν στη Λετονία 40 Αμερικανοί στρατιωτικοί, ενώ αναμένονται κι άλλοι

Έφτασαν σήμερα στη Λετονία 40 Αμερικανοί στρατιωτικοί από την Ιταλία, η πρώτη ομάδα στρατιωτικών από τους περισσότερους από 300 που αναμένεται να αναπτυχθούν στη χώρα, όπως επεσήμανε το λετονικό υπουργείο Άμυνας.

{https://twitter.com/andreasmoun/status/1496774857996001280?s=20&t=7fzWCE7DKUgzGMhy6CVuag}

10:36: Τις πλέον σκληρές κυρώσεις που έχουν εφαρμοστεί ποτέ, ετοιμάζονται να υιοθετήσουν κατά της Ρωσίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

{https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1496759656391323651?s=20&t=TlmwYjLrd9s-gtl_C8qbyw}

10:30: Επείγουσα ειδοποίηση προς τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν την Ουκρανία εξέδωσε το γερμανικό υπ. Εξωτερικών

Νέα, επείγουσα, ειδοποίηση προς τους Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία, να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Στην Ουκρανία υπάρχουν εχθροπραξίες και επιθέσεις με ρουκέτες. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ασφαλή έξοδο από τη χώρα, παραμείνετε σε προστατευμένο σημείο. Επιχείρηση εκκένωσης μέσω των γερμανικών αρχών δεν είναι αυτή τη στιγμή εφικτή», επισημαίνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στην επικαιροποιημένη ταξιδιωτική οδηγία του.

{https://twitter.com/AuswaertigesAmt/status/1496732418379821056?s=20&t=fXDHnsbUmFR1fM1_4V9g6w}

10:25: Μπλοκαρισμένα τα αυτοκίνητα στο Κίεβο

10:24: Για «επίθεση ενάντια στην ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας» κάνουν λόγο η Φινλανδία και η Σουηδία

Η Φινλανδία και η Σουηδία, που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, καταδίκασαν σήμερα την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κάνοντας λόγο ξεχωριστά για «μια επίθεση ενάντια στην ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας».

10:21: Σύμβουλος του Ζελένσκι δηλώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις μάχονται σκληρά

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι,

Keywords
live, ουκρανια, ζωνες, εισβολη, νεκροι, daily mail, ρωσία, ελλαδα, twitter, βασεις, διαβατηριο, γαλλια, οηε, αποσυρση, ουγγαρια, ηπα, μμε, στρατος, reuters, facebook, ισχύ, bloomberg, συλληψεις, rai, συμμετοχή, νατο, βρυξέλλες, νέα, σταυροι, swift, βομβα mall, mail, cdu, afp, πετρελαιο, κυσεα, διαδηλωσεις, κινηση στους δρομους, εθνος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αποσυρση αυτοκινητων 2011, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, www.facebook.com, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, η ζωη εν ταφω, αποτελεσματα, διαβατηριο, βιντεο, χωρες, ρωσία, αστυνομια, αυτοκινητα, βελγιο, γερμανια, γυναικα, δημοκρατια, δουλεια, εδρα, ηγεσια, ηγετης, ηπα, θεμα, ιταλια, μμε, οηε, οικονομια, πτησεις, ρωσικα, σειρηνα, σημερινη, σουηδια, τηλεοραση, υψος, φωτογραφια, ωρα, afp, bloomberg, daily mail, mail, reuters, αγκυρα, αεροδρομιο, αυστρια, αλληλεγγυη, βαλιτσες, βελιγραδι, βλεμμα, βοηθεια, βορεια, βρειτε, βρισκεται, βρυξέλλες, γαλλικα, γινει, γινεται, δευτερο, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, δοξα, διοικητης, δωσει, διαδικτυο, δικτυο, εγινε, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκκλησια, εκρηξη, ενημερωση, εξελιξη, εξι, επτα, ερντογαν, ερυθρος σταυρος, εταιρια, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ζητα, ζωων, ιδια, ιδιο, ειδοποιηση, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφυπουργος, ιγκορ, ομιλια, ησυχο, κυμα, κυματα, κυσεα, κιεβο, κτιρια, λειτουργια, λετονια, λιθουανια, λογια, λογο, μαγια, μαξιμου, μητσοτακης, μολδαβια, μορφη, μοσχα, μπορειτε, ναζιστικη γερμανια, νατο, νοημα, νοσοκομεια, ομαδα, παντα, οχηματα, παιδια, παμε, παρισι, πιθανοτητες, ροη, πολωνια, πουτιν, προβληματα, πρωι, πυρετος, ρολο, σερβια, συγκεκριμενα, συλληψη, συμμετοχή, σπιτι, σχεδια, σχεδιο, τεθωρακισμενα, τμημα, τουρκια, υπουργειο υγειας, τρια, φυλακη, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, φυση, φινλανδια, φορα, χρονος, ωρες, αγορι, αγορες, αιματα, ασφαλεια, cdu, ενωση, ετοιμη, εθνικο, ηγετες, ηπειρο, χωρα, υπουργειο, κωστας, ομαδες, πηγες, πληροφοριες, rai, ρωσιδα, ρωσοι, swift, τρελος, θεματα, υγειας, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ουκρανία, Live, Ρωσίας,polemos, oukrania, Live, rosias