Ποια ευρωπαϊκή χώρα «δείχνει» η Κίνα ως πιθανή πηγή προέλευσης του κορονοϊού

Η Κίνα εμφανίζεται να υποστηρίζει πως οι έρευνες για την προέλευση του νέου κορονοϊού πρέπει να κοιτάζουν πέρα από τα σύνορά της.

Κινέζοι αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες επιμένουν πως οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού δεν πρέπει να περιορίζεται στην Κίνα, επισημαίνοντας πως η προσοχή των επιστημόνων θα μπορούσε να στραφεί στην Ισπανία.

Οι σχετικές αναφορές δημοσιοποιούνται, βέβαια, λίγο πριν την άφιξη στην Κίνα μιας ειδικής αποστολής

του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που θα διερευνήσει το ξέσπασμα της πανδημίας. «Η γνώση της προέλευσης του ιού είναι πολύ, πολύ σημαντική» διαμήνυσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανακοινώνοντας το προσεχές ταξίδι.

«Μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον ιό καλύτερα όταν γνωρίζουμε τα πάντα για τον ιό, συμπεριλαμβανομένου του πώς ξεκίνησε», πρόσθεσε.

Σε «απάντηση» του ο Zeng Guang, επικεφαλής επιδημιολόγος του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δηλώνει στο κινεζικό ΜΜΕ «Global Times» πως «δεν έχει σημασία με ποια χώρα ξεκινά το έργο επιστημονικής ταυτοποίησης, αρκεί να περιλαμβάνει όλες τις σχετικές χώρες και να διεξάγεται δίκαια». 

Ο Γουάνγκ Γκουανγκφά, ένας από τους κορυφαίους συμβούλους υγείας της κυβέρνησης, δήλωσε στο ίδιο Μέσο ότι ο ΠΟΥ πρέπει να επισκεφτεί και την Ισπανία. Ο ίδιος επικαλέστηκε ερευνητές στη Βαρκελώνη που είχαν δηλώσει ότι ανίχνευσαν την παρουσία του κορονοϊού σε δείγμα λυμάτων στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου τον Μάρτιο του 2019 - δηλαδή εννέα μήνες πριν από την πρώτη εμφάνιση της πανδημίας στο Γουχάν, στην κεντρική Κίνα.

Ωστόσο, ανεξάρτητοι ειδικοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί με τη συγκεκριμένη έρευνα, αναφέροντας ότι είχε σφάλματα και ότι έρχεται σε αντίθεση με ισχυρές ενδείξεις ότι ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη του 2019. «Η πιο πιθανή εξήγηση είναι η ανάμειξη/μόλυνση του δείγματος», δήλωσε ο καθηγητής Φρανουσά Μαπλού, διευθυντής του Ινστιτούτο Γενετικής UCL στο Λονδίνο.

Σημειώνεται πως σε κάθε περίπτωση, και μέχρι στιγμής, το «κυνήγι» για πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του Sars-Cov-2 επικεντρώνεται στην Γουχάν της Κίνας, η οποία συνδέεται με πολλαπλά από τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού.

(Με πληροφορίες από Telegraph)

 

Keywords
Τυχαία Θέματα