Πετρέλαιο: Κατρακυλά η τιμή του βαρελιού - Πως επηρεάζει τους καταναλωτές

Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου έκλεισε στα -37 δολάρια.

Καταρρέει η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου και καταγράφει αρνητική τιμή για πρώτη φορά. Μάλιστα, οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κέβιν Χάσετ εκτίμησε σήμερα ότι η τρέχουσα κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου οφείλεται

«σε κάτι πολύ βραχυπρόθεσμο» και οι αγορές θα βρουν μια νέα κανονικότητα.

«Πρόκειται για μια πολύ βραχυπρόθεσμη διαταραχή», δήλωσε ο Χάσετ σε συνέντευξή του στο Fox News μια ημέρα μετά το κλείσιμο του αμερικανικού αργού West Texas intermediate (WTI), παράδοσης Μαΐου στα -37,63 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές ήταν έτοιμοι ακόμη και να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του μαύρου χρυσού.

«Ποτέ στην πραγματικότητα δεν είχαμε σταματήσει μια οικονομία στο παρελθόν, επομένως περίεργα πράγματα πρόκειται να συμβούν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι και δεν οδηγούν», είπε.

«Είναι ένα πολύ βραχυπρόθεσμο πράγμα επειδή οι άνθρωποι πρόκειται να προσαρμόσουν την παραγωγή τους και οι άνθρωποι θα προσαρμόσουν τις δυνατότητες διύλισης και πολύ σύντομα τα πράγματα θα βρουν μια νέα κανονικότητα».

«Είναι σίγουρα μια σοβαρή οικονομική κατάσταση, που βλέπουμε ένα από τα μεγαλύτερα σοκ που έχει βιώσει ποτέ μια μεγάλη οικονομία και μια πτώση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο που θα μπορούσε να καταλήξει να είναι η μεγαλύτερη που έχουμε καταγράψει ποτέ γιατί πολλά πράγματα έχουν κλείσει», τόνισε στο Fox ο οικονομικός σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας.

Επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ότι οι πιθανότητες ισοσκελισμού του αμερικανικού προϋπολογισμού φέτος είναι «μηδενικές».

Τι σημαίνει αυτό για τους καταναλωτές;

Το κραχ στις τιμές των futures του αργού στο Κάσινγκ δεν θα μεταφραστούν αυτόματα σε κραχ στις τιμές των πρατηρίων βενζίνης, δηλωσε ο Τομ Κλόζα, βετεράνος αναλυτής στην Oil Price Information Services.

«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τις τιμές βενζίνης, ντίζελ και καυσίμων αεροσκαφών να μειώνονται τον Μάιο αλλά δεν θα πρέπει να συμπεράνει κανείς ότι θα δούμε να χαρίζουν καύσιμα ή ότι θα δούμε αντίστοιχες τεράστιες, πρωτόγνωρες μειώσεις που είδαμε σήμερα (σ.σ. χθες) στο αργό πετρέλαιο», δήλωσε ο Κλόζα.

Με τις πρόσφατες χαμηλές τιμές πετρελαίου, η τυπική αμερικανική οικογένεια πιθανόν να εξοικονομήσει περίπου 150 με 175 δολάρια αυτό το μήνα για την αγορά καυσίμων, δήλωσε ο ίδιος.

Τι σημαίνει για την ανάκαμψη της οικονομίας;

Ενώ οι επενδυτές και οι αναλυτές επεξεργάζονται τις τεχνικές λεπτομέρειες των αγορών πετρελαίου που συνέβαλαν στο κραχ, άλλοι προσπαθούν να δουν τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την οικονομία. Τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες έχουν αποθηκευθεί παγκοσμίως περίπου 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα –ποσότητα που αντιστοιχούσε στο 30% της παγκόσμιας ζήτησης.

Ακόμα κι αν η ζήτηση επιστρέψει στα επίπεδα προ του κορονοϊού, θα χρειαστεί πολύ καιρός για να καταναλωθεί το αργό πετρέλαιο που έχει αποθηκευθεί.

«Αυτό που σας λέει η αγορά ενέργειας είναι ότι η ζήτηση δεν θα ανακάμψει άμεσα και ότι υπάρχει πλεονάζουσα προσφορά», δήλωσε ο Κέβιν Φλάναγκαν, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Wisdomtree Asset Management, στη Νέα Υόρκη.

Η τιμή των συμβολαίων του Ιουνίου επίσης σημείωσε μεγάλη πτώση χθες, υποχωρώντας κατά 18,4% στα 20,43 δολάρια το βαρέλι. Αυτό αποτελεί πιο αξιόπιστη άποψη για το πώς αξιολογούν οι traders την καταναλωτική ζήτηση για ενέργεια στο άμεσο μέλλον. Δεν έχει υποχωρήσει κάτω από το μηδέν, αλλά βρίσκεται σε πτωτική τροχιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα