Πειραιώς - Libra: Τι γράφουν οι Financial Times για τα capital controls

Πειραιώς - Libra: Με ένα αναλυτικό δημοσίευμα οι Financial Times αναφέρονται στην Τράπεζα Πειραιώς και στον όμιλο Libra, για τα capital controls.

Για παραβίαση των capital controls σε μια σειρά συναλλαγών με τον

Όμιλο Libra φέρεται να κατηγορείται η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times».

Ο Όμιλος Libra αποτελεί αμερικανική εταιρεία, η οποία ανήκει στην οικογένεια Λογοθέτη - έναν από τους βασικούς υποστηρικτές των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, o συγκεκριμένος όμιλος φαίνεται να βοήθησε  στη διάσωση της ελληνικής τράπεζας κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ημερών της ανακεφαλαιοποίησης του 2015.

Η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, όπως αναφέρουν οι Financial Times, έχει θέσει στο στόχαστρο την Τράπεζα Πειραιώς, τον πρώην επικεφαλής της, και μία σειρά συναλλαγών που σχετίζονται με τον Όμιλο Libra.

Ο Όμιλος Libra, όσο και ο πρώην επικεφαλής της τράπεζας αρνούνται κάθε εμπλοκή, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης δηλώνουν ότι η εισαγγελική έρευνα είναι εσφαλμένη και θα ζητήσουν τη ακύρωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Όμιλος Libra αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους δανειστές της Τράπεζας Πειραιώς, την οποία βοήθησε στην ανακεφαλαιοποίηση του Νοεμβρίου του 2015, λίγους μήνες μετά την επιβολή των capital controls.

Τον Οκτώβριο του 2017, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα, η Τράπεζα της Ελλάδας πραγματοποίησε ειδικό λογιστικό έλεγχο στις συμφωνίες του Libra με την Τράπεζα Πειραιώς, κατά τον οποίο διαπίστωσε φέρεται να «μια σειρά εξωχώριων μεταφορών κεφαλαίων, σε παραβίαση των κεφαλαιακών περιορισμών».

Στο ίδιο δημοσίευμα, μάλιστα, σημειώνεται ότι ο Libra έχει «ευρεία συνεργασία με την τράπεζα και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της».

Πάντως, ο Όμιλος Libra έσπευσε να διαμηνύσει τα εξής: «Ούτε ο Όμιλος Libra, ούτε ο κ. Λογοθέτης ενεπλάκησαν σε παραβιάσεις των capital controls».

Διευκρίνισε δε, ότι «την περίοδο των παραβιάσεων, ο Όμιλος Libra κατείχε κεφαλαιακές πιστώσεις 100 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο θα της επέτρεπε να μεταφέρει νόμιμα τα χρήματα εκτός της χώρας».

Τις συναλλαγές της Τράπεζας Πειραιώς με την όμιλο Libra της οικογένειας Λογοθέτη έχει βάλει στο στόχαστρο η Εισαγγελία Διαφθοράς, βασιζόμενη πάνω σε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος.

Αυτό υποστηρίζει ρεπορτάζ της Kerin Hope για τους Financial Times. Η υπόθεση αφορά μεταβιβάσεις της Τράπεζας Πειραιώς σε εταιρείες offshore στην Κύπρο οι οποίες σχετίζονταν με τον ιδρυτή της Libra.

Keywords
Τυχαία Θέματα