Πασχαλινοί προορισμοί: Κατάνυξη και ηρεμία στο μεγαλόπρεπο νησί της Αποκάλυψης

Από το βυζαντινό έθιμο της αναπαράστασης του Μυστικού Δείπνου, μέχρι και τη Δεύτερη Ανάσταση, το Πάσχα σε αυτό το νησί αποτελεί μοναδική εμπειρία ζωής.Όταν φέρνουμε στο νου μας το Πάσχα, οι περισσότεροι από εμάς φανταζόμαστε τον παραδοσιακό οβελία και τα κόκκινα αβγά, ωστόσο, στην πραγματικότητα, η πασχαλινή
εμπειρία περιλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα από… EUROKINISSI

Και μολονότι το τετραήμερο «Μεγάλη Παρασκευή έως και Δευτέρα του Πάσχα» είναι αρκετό για τους περισσότερους προορισμούς, στην περίπτωση της Πάτμου αξίζει να πάρετε μια ή δύο μέρες άδεια, έτσι ώστε να απολαύσετε μια πλήρη κατανυκτική και αξέχαστη πασχαλινή εμπειρία.

Το χρονικό των πασχαλινών εορτασμών στην Πάτμο

Οι πασχαλινοί εορτασμοί στην Πάτμο ξεκινούν φυσικά από την Κυριακή των Βαΐων, με τις εκκλησίες να μοιράζουν στους πιστούς δημιουργήματα από βάγια, τα οποία έχουν σχήμα σταυρού ή ψαριού.

Προχωρώντας προς τη Μεγάλη Τετάρτη, οι πιστοί προσέρχονται στους ναούς, προκειμένου ο ιερέας να τους «αλείψει» με το αγιασμένο λάδι, το οποίο, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, χρησιμοποιείται «προς ίαση ψυχής και σώματος».

Πλησιάζοντας προς την κορύφωση του θείου δράματος, ντόπιοι και επισκέπτες γίνονται μάρτυρες ενός σημαντικού χριστιανικού εθίμου, το οποίο κρατάει ήδη από τον 4ο μ.Χ αιώνα και τιμάται μονάχα στο νησί της Αποκάλυψης και στα Ιεροσόλυμα.

Ο λόγος, φυσικά, για την ξεχωριστή τελετή του Νιπτήρος, ένα έθιμο που προκαλεί μεγάλο δέος σε όλους τους παριστάμενους, το οποίο λαμβάνει χώρα το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, στην πλατεία του Δημαρχείου και ολοκληρώνεται περίπου στη 13:30 το μεσημέρι.

Χτισμένη στην κορυφή του νησιού, η μονή του Ιωάννη του Θεολόγου χρονολογείται από το 1088:

EUROKINISSI | ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Πρόκειται για την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, όπου ο ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (αναπαριστώντας τον Ιησού), ραντίζει συμβολικά τα πόδια 12 μοναχών (αναπαριστώντας τους 12 μαθητές) που κάθονται γύρω από μια μεγάλη εξέδρα.

Έπειτα, ο ηγούμενος ξεκινά την πορεία προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς τη μετάβαση του Χριστού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες. Κατά τα βυζαντινά χρόνια το έθιμο τελούσαν και οι εκάστοτε αυτοκράτορες πλένοντας τα πόδια φτωχών πολιτών.

Στιγμιότυπα από την τελετή του Νιπτήρα, του πρακτορείου EUROKINISSI:

Την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής πραγματοποιείται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στο μοναστήρι το Αγίου Θεολόγου, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας, οι επιτάφιοι διασχίζουν τα καλντερίμια της ιστορικής Χώρας και συναντιούνται στην κεντρική πλατεία.

Ένα ακόμα από τα ιδιαίτερα έθιμα του νησιού είναι αυτό της δεύτερης Ανάστασης του Ιησού, η οποία πραγματοποιείται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, κατά τη διάρκεια της οποίας το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες: ιταλικά, γαλλικά, ρώσικα, αγγλικά, γερμανικά, σέρβικα και αρχαία ομηρικά ελληνικά.

Έπειτα, ο ηγούμενος μοιράζει στους παρευρισκόμενους κόκκινα αβγά και στη συνέχεια ολόκληρο το νησί γιορτάζει την Ανάσταση, στην πλατεία της Σκάλας, όπου ο Δήμος μαζί με τους πολιτιστικούς συλλόγους της Πάτμου νησιού προσφέρουν ένα πλούσιο τραπέζι με πασχαλιάτικα εδέσματα, ενώ νέοι και νέες του νησιού χορεύουν παραδοσιακούς τοπικούς χορούς, ντυμένοι με την πατμιακή φορεσιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα