Όταν υποχωρούν τα νερά στον Έβρο

Οι δύο στόχοι της Τουρκίας στον Έβρο και η στάση της Ελλάδας.

Την άνοιξη, όταν πέφτει η στάθμη των υδάτων του Έβρου, η μεταβαλλόμενη κοίτη του προκαλεί μια εικόνα ρευστότητας στη μορφολογία της περιοχής και, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η μεθοριακή γραμμή αποτυπώνεται εκ νέου.

Αυτό δεν σημαίνει πως αλλάζουν οι συντεταγμένες των συνόρων, που παραμένουν σταθερές, ούτε ότι ανακύπτουν κενά στην οριογραμμή, η

οποία διαχαράχτηκε οριστικά με το Πρωτόκολλο του 1926.

Κατά καιρούς, σε μεγάλες πλημμύρες, όπως το 2006 – 2007, έχει ανακύψει η ανάγκη συντονισμού Ελλάδας – Τουρκίας, παραδείγματος χάριν για την κατασκευή έργων οχύρωσης στη μεθοριακή γραμμή.

Έχουν γίνει πολλές τέτοιες προσπάθειες συντονισμού μέσα στις δεκαετίες – άλλες προχώρησαν, άλλες «πάγωσαν», ανάλογα με την ιστορική στιγμή στην οποία βρίσκονταν οι ευρύτερες σχέσεις των δύο χωρών. Σε κάθε περίπτωση, το όποιο ζήτημα προκύπτει από τα φυσικά φαινόμενα, δεν λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις, αν και δεν εκλείπουν οι τεχνικές αντιρρήσεις.

Εκμεταλλευόμενη φέτος η Τουρκία τις αλλαγές στη μορφολογία του εδάφους κατά τον χειμώνα, τις ενέταξε σε ένα γενικότερο περιβάλλον κλιμάκωσης της έντασης στον Έβρο και το Αιγαίο.

Μετά την πανδημία φαίνεται ότι επανέρχεται και ξεδιπλώνει επιχειρησιακά τον επιθετικό εθνικισμό στον οποίο καταφεύγει σταθερά τελευταία η τουρκική κυβέρνηση. Αυτή τη φορά προσπάθησε να παρεμποδίσει τη συνήθη διαδικασία της ολοκλήρωσης έργων αποκατάστασης.

Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία ενδεχομένως να προσβλέπει στην επίτευξη δύο στόχων.

Πρώτον, η ενδεχόμενη κατασκευή φράχτη σε μια περιοχή ανατολικά του Έβρου, όπου αποτελεί ελληνικό έδαφος, θα παρεμπόδιζε την εκ νέου προώθηση μεταναστών σε εκείνο το σημείο από τις τουρκικές αρχές.

Δεύτερον, ίσως επιδιώκουν την πρόκληση μιας συζήτησης που θα αμφισβητεί το Πρωτόκολλο του 1926, με το πρόσχημα της μετατόπισης της κοίτης του Έβρου.

Όταν ένας γείτονας είναι δύσκολος, η έννοια της ρουτίνας εξελίσσεται σε πολυτέλεια.

Η ελληνική πλευρά επιχείρησε να κρύψει κάτω από το χαλί ένα ζήτημα σοβαρό, προκειμένου να μην θολώσει περισσότερο η εικόνα της κυβέρνησης σε μια γενικότερα δύσκολη φάση.

Έγινε προσπάθεια να αποσιωπηθεί ότι ορισμένοι παρασύρθηκαν από τα νερά του Έβρου, στέλνοντας αντιφατικά μηνύματα από ημέρα σε ημέρα. Από τη μια το ΥΠΕΞ προχώρησε σε διάβημα και από την άλλη έκανε λόγο για fake news. Με fake news έγινε το διάβημα; Και τα δυο δύσκολα ισχύουν.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο μείζον εθνικό θέμα της χωρας είναι κρίσιμη. Το πρώτιστο καθήκον λοιπόν, είναι Τώρα που υποχωρούν τα νερά του Έβρου, να μην αποδειχθεί πως δε φοράμε καν μαγιό...

Keywords
Τυχαία Θέματα