ΟΗΕ για κορονοϊό: Ζήτημα ζωής ή θανάτου η περίθαλψη των αστέγων

Ειδήμων του ΟΗΕ θεωρεί ύψιστη προταιρεότητα τα κράτη να διασφαλίσουν στέγη στους άπορους πολίτες, γιατί το αντίθετο βοηθάει στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Ειδήμων του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας στα κράτη να διασφαλίσουν ένα σπίτι στους άπορους και τους άστεγους πολίτες, καθώς είναι εκτεθειμένοι στον κορονοϊό. Μάλιστα, προειδοποιεί πως αν δε γίνει αυτό, όχι μόνο θα νοσήσουν όσοι είναι άστεγοι, αλλά θα μεταδώσουν τον ιό και

στους υπόλοιπους, καθώς δεν μπορούν να περιοριστούν. Επίσης, το ίδιο πρόκειται να γίνει αν τοποθετηθούν σε κέντρα φιλοξενίας, γιατί δεν θα μπορεί να γίνει εύκολα έλεγχος για τυχόν κρούσματα, ή να τηρηθούν οι σωστές συνθήκες ασφαλείας, ενάντια στον COVID-19.

Μάλιστα, η Λαϊλά Φάρχα, ειδήμων του ΟΗΕ, κάλεσε όλες τις χώρες να λάβουν έκτακτα μέτρα και τόνισε πως «Η κατοικία έχει καταστεί η προκεχωρημένη γραμμή στην άμυνα κατά του κοροναϊού. Σπάνια το θέμα της κατοικίας υπήρξε σε τέτοιο βαθμό ζήτημα ζωής ή θανάτου». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «Ανησυχώ ιδιαίτερα για δύο πληθυσμιακές ομάδες: εκείνες που ζούνε σε κέντρα έκτακτης φιλοξενίας, σε καταφύγια για άστεγους και σε προνοιακές στέγες κι εκείνους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια της εργασίας τους και τις οικονομικές δυσκολίες, που θα μπορούσαν να έχουν ως συνέπεια την αδυναμία να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια ή να καταβάλλουν ενοίκια, με αποτέλεσμα τις εξώσεις».

1,8 δισεκ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι άστεγοι

Η Φάρχα επισήμανε ότι εκφράζει τις δικές της αποψεις στα κράτη και τις κυβερνήσεις. Έτσι, η Φάρχα κάλεσε τις χώρες να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να βρεθούν άνθρωποι χωρίς στέγη, οι οποίοι δεν θα έχουν κάποιο καταφύγιο την ώρα που όλο και περισσότερα κράτη διατάσσουν σε αυτοπεριορισμό του πληθυσμού τους κατ’οίκον.

Επίσης, η ίδια υποστηρίζει, πως περίπου 1,8 δισεκ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι άστεγοι ή διαμένουν σε ανεπαρκή καταλύματα, συχνά υπερπλήρη, χωρίς πρόσβαση σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής. Η κατάσταση λοιπόν, τους καθιστά ευάλωτους απέναντι στον ιό, διότι οι άνθρωποι αυτοί συχνά πάσχουν από πολλαπλά και χρόνια νοσήματα. Εξάλλου, ο κορονοϊός έχει σκοτώσει πάνω από 7.800 ασθενείς σε όλον τον κόσμο, ενώ οι στατιστικές αποδεικνύουν, πως περισσότερο ευάλωτοι σε αυτόν είναι οι ηλικιωμένοι κι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα.

Ακόμη, η Λαϊλά Φάρχα λέει ότι «Εκλιπαρώ τα κράτη να λάβουν έκτακτα μέτρα για διασφαλίσουν το δικαίωμα στη στέγαση όλων προκειμένου να τους προστατεύσουν από την πανδημία» και προτείνει να κηρυχθεί μορατόριουμ στις εξώσεις λόγω καθυστέρησης ενοικίων ή μη πληρωμής στεγαστικού δανείου. Παράλληλα, την αναστολή καταβολής των δόσεων δανείων από νοσούντες με κορονοϊό και την παράταση των χειμερινών αναστολών στις εξώσεις. Ταυτόχρονα, στη Γαλλία, η κυβέρνηση αποφάσισε παράταση κατά δύο μήνες της αναστολής εξώσεων, στο πλαίσιο της προστασίας χιλιάδων οικογενειών απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού.

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα