Οι περιοχές που θα σαρώσει το κύμα της κακοκαιρίας: «Πνίγηκαν» Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Λέσβος (Φωτό-Βίντεο)

Μέσα σε λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη λόγω της κακοκαιρίας έπεσε όσο νερό πέφτει όλο τον Ιούνιο.Η καλοκαιρινή κακοκαιρία σαρώνει από νωρίς αρκετές περιοχές της χώρας δημιουργώντας προβλήματα ενώ σύμφωνα με την ΕΜΥ τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και την Κυριακή 18/6. Ήδη η Θεσσαλονίκη…

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία - LIVE η πορεία της

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ

και το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο, τα έντονα φαινόμενα θα πλήξουν σήμερα Σάββατο (17-06-2023):

α) μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες την κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας) και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, β) πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη βόρεια Πελοπόννησο, γ) κατά διαστήματα τη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων) και την Εύβοια.

Μάλιστα σύμφωνα με την ΕΜΥ φαινόμενα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας, στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Αύριο Κυριακή (18-06-2023) η κακοκαιρία θα πλήξει:

α) τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας), β) τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων), γ) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Βοιωτίας) και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, δ) κατά διαστήματα μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τις βόρειες Κυκλάδες.

Τα φαινόμενα στην περιοχή των Σποράδων τις πρωινές ώρες, της Εύβοιας, της Αττικής και της Βοιωτίας μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Δείτε φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη:

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια

Ορισμένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση είναι το κλείσιμο του τούνελ στην εσωτερική περιφερειακή, στο ύψος της Μαιάνδρου στον Εύοσμο, και στα δύο ρεύματα, αλλά και η υπερχείλιση του ρέματος Ξηροποτάμου για τρίτη φορά, με τα ορμητικά νερά να παρασύρουν αυτοκίνητα και να μπαίνουν μέσα σε σπίτια.

Σε δήλωσή του, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πρασίνου και Εθελοντισμού του δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης, σημείωσε ότι στο σημείο βρίσκονται από τα ξημερώματα άνθρωποι του δήμου και επιχειρούν με τα μηχανήματα και σημείωσε χαρακτηριστικά:«Έχουν κατέβει ολόκληρα δέντρα από το βουνό και αρκετά φερτά υλικά με αποτέλεσμα να προκαλείται υπερχείλιση στο ρέμα».
Παράλληλα, σε ποτάμι μετατράπηκε η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, ενώ προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν περιοχές της κοινότητας Μελισσοχωρίου, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο δίκτυο ύδρευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου (ΔΕΥΑΩ), η προαναφερόμενη βλάβη οφείλεται στην ισχυρή βροχόπτωση, που είχε ως συνέπεια να παρασυρθούν αμμοχάλικα από σκάμματα που διανοίχθηκαν για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης. Στο σημείο βρίσκονται τεχνικοί και εργάζονται για την αποκατάσταση της υδροδότησης.

Διακοπή κυκλοφορίας στη Χαλκιδική

Προβλήματα καταγράφονται και στο οδικό δίκτυο του νομού Χαλκιδικής λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που σημειώνεται από τα ξημερώματα.
Συγκεκριμένα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς Διονυσίου-Παραλία Διονυσίου και Παραλίας Διονυσίου-Ν. Φλογητών, στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας-Βραστάμων και στο 1ο χιλιόμετρο της δημοτικής οδού που συνδέει το 7,5 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μουδανιών-Σιθωνίας με το Δημοτικό Διαμέρισμα Ολύνθου.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριους δρόμους και η Τροχαία εφιστά την προσοχή των οδηγών.
Δυτική Μακεδονία: «Βροχή» τα αιτήματα για κήρυξη δήμων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ζημιές προκάλεσε σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας η σφοδρή βροχόπτωση που ξεκίνησε τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να πέφτουν «βροχή» τα αιτήματα από τους τοπικές άρχοντες για να κηρυχθούν οι περιοχές τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε πως μέχρι στιγμής αιτήματα κήρυξης των δήμων τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουν κατατεθεί από τους Καστοριάς, Εορδαίας, Άργος Ορεστικού και Αμυνταίου.

{https://www.facebook.com/www.efimeridakassandra.gr/posts/641994151288207}

{https://www.facebook.com/gadpkmakedonias/posts/646649990842732}

Με προβλήματα και η Λέσβος

Στη Λέσβ ο προβλήματα καταγράφηκαν μεταξύ άλλων στο Πλωμάρι, όπου οι δυνατοί άνεμοι σε συνδυασμό με τη βροχόπτωση ξήλωσαν ομπρέλες στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου.

Στην παραλία Αγίου Ισιδώρου στο Πλωμάρι το ποτάμι κατέβασε μεγάλο όγκο νερού με αποτέλεσμα να παρασυρθεί ένα αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο στην περιοχή αλλά και ξαπλώστρες και ομπρέλες της παρακείμενης επιχείρησης. Ενώ στην περιοχή της Λαγκάδας, επίσης στο Πλωμάρι, φερτά υλικά βρέθηκαν στο οδόστρωμα χωρίς να κλείσει ο δρόμος.

Δείτε φωτογραφίες από τη Λέσβο:

Η πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού:

Ο καιρός από τον Π. Γιαννόπουλο:

Πλημμύρισαν σπίτια στην Εύβοια

Το πρώτα σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στην Εύβοια από το έντονο κύμα κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα. Στο Αλιβέρη η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την περιοχή είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια.

Σύμφωνα με το evima επί ποδός βρίσκεται η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αλλά και η Πυροσβεστική η οποία έφτασε στο σημείο καθώς ενημερώθηκε από τους ένοικους.

Η έντονη βροχόπτωση είχε μεγάλη διάρκεια, συνοδεύτηκε από ασταμάτητους κεραυνούς, στη Νότια Εύβοια. Μάλιστα, από την καταιγίδα γέμισε με σημαντικό όγκο νερού η παραλία του Καράβου, με συνέπεια τα οχήματα μετά βίας να διασχίζουν τον δρόμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα