Οι λόγοι πίσω από την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» από την κυβέρνηση

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η ένταση στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο και οι κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και η εφαρμογή στην πράξη του δόγματος του Πρωθυπουργού περί «νόμου και τάξης», θα ενισχύσει την κυβέρνηση

Σε επίδειξη του δόγματος «νόμος και τάξη» αναμένεται να συνεχίσει η κυβέρνηση τη σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ, μια κίνηση που αποτελεί στρατηγική επιλογή, ενώ είναι ξεκάθαρη εδώ και πολλά χρόνια η άποψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

για άμεση εκκαθάριση και ανακατάληψη – έχει αποφασισθεί να γίνει άμεσα- όλων των κτιρίων που έχουν καταληφθεί από διάφορες ομάδες.

Η πολεμική ατμόσφαιρα που υπάρχει τις τελευταίες ώρες, μετά την έφοδο των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, τις ανακαταλήψεις κτιρίων, την αυξημένη αστυνομική παρουσία στα Εξάρχεια, την εκ νέου ενεργοποίηση ειδικών αστυνομικών δυνάμεων, δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα ενόψει και των εορτασμών για την 17η Νοέμβρη, ημέρα μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν ότι η ασφάλεια παραμένει βασική προτεραιότητα των πολιτών και ότι αυτή η επίδειξη της λογικής «νόμου και τάξης» ενισχύει την απήχηση της κυβέρνησης, διευρύνοντας το ακροατήριό της και πέρα από τα όρια των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και ειδικά σε μια περίοδο μεγαλύτερης συντηρητικοποίησης σημαντικών τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Κεντρικός στόχος είναι να εντατικοποιηθούν οι επεμβάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας για να αποκατασταθεί η τάξη, όπως λένε από την κυβέρνηση, ανακαταλαμβάνοντας ουσιαστικά κτίρια που έχουν καταληφθεί και τα οποία θεωρεί κέντρα ανομίας, ενώ η κεντρική γραμμή όπως εκφράστηκε από στελέχη της ΝΔ, είναι πως «τα πανεπιστήμια επιστρέφουν στους φοιτητές».

Οι συγκεκριμένες κινήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούνται επιβεβλημένες για την κυβέρνηση της ΝΔ, διότι, όπως λένε και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, με τις ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας, αναδεικνύονται οι εσωτερικές αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και προβάλλονται αρκετά αντισυστημικές απόψεις των διαφόρων συνιστωσών εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση αρνείται την κατηγορία, ότι με τις ανακαταλήψεις στα κτίρια, την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, την έφοδο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, κ.α. και την ένταση με το ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τον αντιπερισπασμό από την υπόθεση Νοβάρτις και την διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού και θα εντείνει τις ενέργειές της, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία να ταυτίσει την αξιωματική αντιπολίτευση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Βέβαια αυτή η κίνηση δημιουργεί πολλαπλά ερωτηματικά καθώς υπάρχει μεγάλη απόσταση τα τελευταία τεσσεράμιση χρόνια μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και αντιεξουσιαστών.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η ένταση στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο και οι κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και η εφαρμογή στην πράξη του δόγματος του Πρωθυπουργού περί «νόμου και τάξης», θα ενισχύσει την κυβέρνηση. «Όσο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα ταυτίζονται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο και θα υποστηρίζουν καταλήψεις κτιρίων, μη αποκηρύσσοντας τέτοιες πρακτικές, τόσο αστοί ψηφοφόροι που έβλεπαν με συμπάθεια ή φλέρταραν με την αξιωματική αντιπολίτευση, θα το σκεφθούν πλέον διπλή φορά» λένε κυβερνητικά στελέχη, συμπληρώνοντας ότι αργά ή γρήγορα ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να αλλάξει στρατηγική.

Στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται πίεση από τις διάφορες αριστερίστικες συνιστώσες με επαναστατική διάθεση που αισθάνονται να χάνουν έδαφος και να περιθωριοποιούνται πολιτικά, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, και γι’ αυτό υποστηρίζεται και η ένταση με την ανταπάντηση στην κυβέρνηση μέσω πορειών, κ.α., επιχειρώντας να εξασφαλίσουν ζωτικό χώρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα