Οι γυναίκες που άφησαν το αποτύπωμά τους στην Επανάσταση του 1821

Οι γνωστές και άγνωστες ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.Κάθε χρόνο, στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την ελληνική Επανάσταση του 1821, μια επέτειο που έχει θεσπιστεί προς τιμήν όλων των μεγάλων ηρώων του έθνους μας. Αν και, ήδη από τα… Πηγή: Wikimedia Commons

Η Ελληνική Επανάσταση βρήκε τη Λασκαρίνα Πινότση «πεντηκοντούτιδα, ωραίαν, αρειμάνιον ως αμαζόνα, επιβλητικήν καπετάνισσαν, προ της οποίας ο άνανδρος ησχύνετο και ο ανδρείος υπεχώρει», όπως έγραψε ο δημοσιογράφος και ιστορικός Ιωάννης Φιλήμων. Η ίδια είχε μάλιστα

συγκεντρώσει το δικό της εκστρατευτικό σώμα από Σπετσιώτες, τους οποίους αποκαλούσε «γενναία μου παλικάρια»

Αφότου η Ελλάδα πήρε πίσω το Ναύπλιο το 1822, το νεοσύστατο κράτος της έδωσε κλήρο στην προσωρινή πρωτεύουσα, σαν ανταμοιβή για τη μεγάλη της προσφορά στον Εθνικό Ξεσηκωμό, και έτσι η Μπουμπουλίνα εγκαταστάθηκε εκεί.

Δύο χρόνια αργότερα και καθώς ο δεύτερος εμφύλιος πόλεμος έσπερνε τη διχόνοια στους Έλληνες, η Λασκαρίνα Πινόση αντέδρασε στη φυλάκιση του εμβληματικού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος και συνελήφθη, μαζί με άλλους οπλαρχηγούς, από την κυβέρνηση των Πλοιάρχων των νησιών. Η Κυβέρνηση Κουντουριώτη έκρινε τη Μπουμπουλίνα επικίνδυνη και την εξόρισε στις Σπέτσες, όπου επέστρεψε πικραμένη.

Τελικά, η ηρωική γυναίκα αυτή πέθανε το 1825 σε ηλικία 54 ετών, κατά τη διάρκεια οικογενειακής φιλονικίας. Ποτέ δεν έγινε γνωστό αν ο πυροβολισμός ήταν ένα τυχαίο περιστατικό ή εάν επρόκειτο για σκόπιμη δολοφονία.

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ηγείται με αυταπάρνηση του Επαναστατικού Αγώνα:

Πηγή: Wikimedia Commons Μαντώ Μαυρογένους

Η γοητευτική Μαντώ Μαυρογένους αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες της Ελληνικής Επανάστασης, έχοντας προσφέρει ολάκερη τη σημαντική της περιουσία στον αγώνα, με αποτέλεσμα να πεθάνει σε καθεστώς απόλυτης ένδειας.

Η ίδια ήταν η μοναδική γυναίκα τιμήθηκε με τον βαθμό του επίτιμου αντιστράτηγου, από τον Ιωάννη Καποδίστρια, για τη μεγάλη της προσφορά στο έθνος. Ήδη από την έναρξη της Επανάστασης, η ίδια ταξίδεψε μέχρι τη Μύκονο -που ήταν και ο τόπος καταγωγής της- για να ξεσηκώσει τους συντοπίτες της.

Εξοπλίζοντας καράβια με δικά της έξοδα, η γενναία αυτή γυναίκα καταδίωξε στόλο διακοσίων Αλγερινών που διεκδικούσαν τις Κυκλάδες και στη συνέχεια ηγήθηκε πολλών ακόμα σημαντικών εκστρατειών.

Μιλούσε άπταιστα γαλλικά, ιταλικά και τουρκικά και χρησιμοποιούσε την ευφράδειά της στις γλώσσες αυτές ώστε να ενισχύσει τη διπλωματική θέση της Ελλάδας και να ζητήσει βοήθεια από τις δυνάμεις του εξωτερικού. Η συγκινητική της έκκληση προς τις γυναίκες της Γαλλίας, μέσα από την οποία η Μαντώ Μαυρογένους ζητούσε τη συμπαράστασή τους στον πληθυσμό της Ελλάδας θα μείνει αλησμόνητη.

Πορτραίτο - Λιθογραφία της Μαυτογένους από τον Σανό Adam Friedel:

Πηγή: Wikimedia Commons

Τη Μαυρογένηους γνώρισε από κοντά ο Γάλλος Μαξίμ Ρεμπώ το 1821, και την περιγράφει ως ευγενική προσωπικότητα με φλογερό πατριωτισμό. Συγκρίνοντάς τη με τη Μπουμπουλίνα αναφέρει:

«Από τη μια μεριά [Μπουμπουλίνα] το θάρρος, σπάνιο σε γυναίκες, που συνοδεύεται όμως από τη βουλιμία για το κέρδος… Κι από την άλλη [Μαντώ] η φιλοπατρία σε όλη της την καθαρότητα, χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας, η απόλυτη αυτοθυσία, η πιο συγκινητική απρονοησία για το προσωπικό μέλλον.»

Η ίδια δεν παντρεύτηκε και δεν έκανε παιδιά ποτέ, ωστόσο η παθιασμένη σχέση που σύναψε με τον Δημήτριο Υψηλάντη έμεινε στην ιστορία.

Μετά την Επανάσταση, καταδιωκόμενη από τον διεφθαρμένο πρωθυπουργό, Ιωάννη Κωλέττη, η Μαντώ Μαυτογένους επέστρεψε στη Μύκονο, όπου πέθανε από τυφώδη πυρετό, φτωχή και λησμονημένη, σε ηλικία μόλις 44 ετών.

Σταυριάνα Σάββαινα

Η Μανιάτισσα Σταυριάνα Σάββαινα ήταν παντρεμένη με τον Γεωργάκη Σάββα που απαγχονίστηκε από τους Τούρκους το 1821. Μετά τον θάνατο του συζύγου της εντάχθηκε με δικό της ασκέρι αποτελούμενο από γυναίκες στο στρατιωτικό σώμα του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, το οποίο είχε λάβει μέρος σε πλήθος μεγάλων μαχών του απελευθερωτικού αγώνα.

«Η Σταυριάνα ήτο τεσσαρακοντούτις, μελαχρινή, ευειδής, με ύφος αρρενωπόν, με φωνή βροντώδη, με παράστημα στρατιώτου. Ετέθη υπό τας διαταγάς του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και πήγε στο Βαλτέτσι όπου επολιορκούντο οι Έλληνες. Η Σταυριάνα μόνη μεταξύ των ανδρών αψηφούσε τις σφαίρες και μετέφερε τις πυριτιδοβολές από προμαχώνος εις προμαχώνα. Οι περί τον Κολοκοτρώνη Μαυρομιχάλης και Πλαπούτας δυσκολεύονταν να πιστέψουν ότι γυναίκα είχε τόσο θάρρος», είχε γράψει για τη γενναία Σταυριάνα Σάββαινα η «Εφημερίδα των Κυριών».

{https://twitter.com/JollyBeamRider/status/1380706443473657859}

Η ίδια, αιτούμενη κοινωνική πρόνοια -την οποία τελικά ποτέ δεν έλαβε- είχε αναφέρει:

«Το στάδιον της πολεμικής δόξας είναι βέβαια διά τους άνδρας, όταν όμως είναι λόγος περί σωτηρίας της πατρίδος, όταν όλη σχεδόν η φύσις συντρέχει προς υπεράσπισίν της, αι γυναίκες της Ελλάδος έδειξαν πάντοτε ότι έχουν καρδίαν να κινδυνεύσουν συναγωνιζόμεναι ως οι άνδρες, ημπορούν να ωφελήσουν μεγάλως εις τας πλέον δεινάς περιστάσεις».

Μόσχω Τζαβέλα

Η Σουλιώτισσα Μόσχω Τζαβέλα ηγήθηκε μιας ομάδας 400 γυναικών, που επιτέθηκε στους Τουρκαλβανούς του Αλή πασά, ο οποίος είχε στείλει ισχυρό απόσπασμα για να καταλάβει το Σούλι.

Οι γυναίκες κατάφεραν να αναγκάσουν τους αιφνιδιασμένους κατακτητές σε υποχώρηση, με τον ηρωισμό τους να εμπνέει την ελληνική παράδοση και να εξυμνείται σε δημοτικά άσματα.

Ο θάνατος του Λάμπρου Τζαβέλα (συζύγου της Τζαβέλαινας), από τον Ιταλό Francesco Vivo de Donato:

Πηγή: Pixels
Keywords
Τυχαία Θέματα