Οι επιστήμονες προειδοποιούν για σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες λόγω Covid-19

Επιστήμονες προειδοποιούν για ένα πιθανό «κύμα» εγκεφαλικών διαταραχών που σχετίζονται με τον κορονοϊό, καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι η COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές.

Μια μελέτη από ερευνητές του University College London (UCL), η οποία αναφέρεται σε 43 περιπτώσεις ασθενών με COVID-19 που υπέστησαν προσωρινή εγκεφαλική δυσλειτουργία, εγκεφαλικά επεισόδια, νευρική βλάβη ή άλλες σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες, ήρθε να προστεθεί σήμερα,

Τετάρτη (8/7) στις πρόσφατες μελέτες που διαπίστωσαν επίσης ότι η ασθένεια μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο.

Σημειώνεται πως η COVID-19, η ασθένεια που προκαλείται από το νέο κορονοϊό, είναι σε μεγάλο βαθμό μια αναπνευστική ασθένεια που προσβάλλει τους πνεύμονες, αλλά οι νευροεπιστήμονες και οι ειδικοί δηλώνουν ανήσυχοι για τον αντίκτυπό της στον εγκέφαλο, μετά τις αναδυόμενες ενδείξεις. «Το αν θα δούμε εγκεφαλικές βλάβες σχετιζόμενες με την πανδημία σε μεγάλη κλίμακα - ίσως παρόμοια με το ξέσπασμα της ληθαργικής εγκεφαλίτιδας τη δεκαετία του 1920 και του 1930 μετά την πανδημία της γρίπης του 1918 - παραμένει άγνωστο», δήλωσε ο Μάικλ Ζάντι, από το Ινστιτούτο Νευρολογίας του UCL, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

«Η ανησυχία μου είναι ότι έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους με COVID-19 αυτή τη στιγμή. Αν λοιπόν σε ένα χρόνο έχουμε 10 εκατομμύρια ανθρώπους που ανάρρωσαν από τη νόσο, αλλά οι άνθρωποι αυτοί έχουν γνωστικά ελλείμματα ... τότε αυτό θα επηρεάσει την ικανότητά τους να εργαστούν και την ικανότητά τους να κάνουν καθημερινές δραστηριότητες», επισήμανε από την πλευρά του ο Άντριαν Όουεν, νευροεπιστήμονας του Western University του Καναδά, στο Reuters.

«Ανησυχητική αύξηση» της ADEM

Στη μελέτη του UCL, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, εννέα ασθενείς που είχαν εγκεφαλική φλεγμονή διαγνώστηκαν με μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα (ADEM), η οποία συνήθως παρατηρείται σε παιδιά και μπορεί να προκληθεί από ιογενείς λοιμώξεις.

Η ομάδα των ερευνητών ανέφερε ότι συνήθως βλέπει έναν ενήλικα ασθενή με ADEM ανά μήνα στην εξειδικευμένη κλινική του Λονδίνου, αλλά τα περιστατικά έχουν αυξηθεί σε τουλάχιστον ένα ανά εβδομάδα την τρέχουσα περίοδο, γεγονός που περιέγραψαν ως «μια ανησυχητική αύξηση».

«Δεδομένου ότι η ασθένεια μας είναι γνωστή εδώ και λίγους μήνες, ίσως δε γνωρίζουμε ακόμη ποια μακροπρόθεσμη ζημιά μπορεί αυτή να προκαλέσει», δήλωσε εξάλλου ο Ρος Πέιτερσον, εκ των επικεφαλής της μελέτης. «Οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν πιθανές νευρολογικές επιδράσεις, καθώς η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να ωφελήσει τον ασθενή».

Σε κάθε περίπτωση τα υπάρχοντα στοιχεία τονίζουν την ανάγκη για τη διενέργεια μεγαλύτερων μελετών σε σχέση με τις νευρολογικές ή και τις ψυχιατρικές επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από τον κορονοϊό.

Τι είχε πει ο Τσιόδρας

Υπενθυμίζεται πως ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε μιλήσει για τις αναφορές των νευρολόγων σχετικά με το υποσύνολο ασθενών της Covid-19 που αναπτύσσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο ήδη από τον Απρίλιο.

«Αν και ο βήχας, ο πυρετός και η δυσκολία στην αναπνοή είναι τα τυπικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νέας λοίμωξης, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά, συν τη διαταραχή της οσμής και της γεύσης, που όλο και περισσότερο αναφέρεται στη βιβλιογραφία. Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνεται πως οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό, δηλαδή μια εγκεφαλοπάθεια», είχε σημειώσει ο καθηγητής κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ένα ποσοστό έως και 15% των σοβαρά ασθενών από Κινέζους ερευνητές, όπως είχε προσθέσει. «Είναι γνωστό σε μας, τους κλινικούς γιατρούς, πως μπορεί ένας ιός να προσβάλει τον εγκέφαλο και να κάνει κι εκεί φλεγμονή, αντίστοιχη με αυτή που προκαλεί σε άλλα όργανα, όπως ο πνεύμονας», είχε υπογραμμίσει ακόμη ο διακεκριμένος επιστήμονας, προσθέτοντας πως «ελληνική ερευνητική ομάδα ήδη μελετά τις επιπτώσεις του ιού σε κάποια από αυτά τα συμπτώματα».

(Με πληροφορίες από Reuters)

 

Keywords
Τυχαία Θέματα