«Οι δράστες ήταν έμπειροι και είχαν κάνει προεργασία»: Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ για τη βόμβα

Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» που ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα να αποτελείται από παλιούς καθοδηγητές που στρατολόγησαν νέα μέλη.Λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου ένα τηλεφώνημα στην Εφημερίδα των Συντακτών για μεγάλη έκρηξη βόμβας στο υπ. Εργασία θέτει σε συναγερμό την Αστυνομία, λίγη ώρα μετά άγνωστος…

Την τοποθέτηση της βόμβας έξω από κατάστημα τράπεζας,

απέναντι από το υπ. Εργασίας θα αναλάβει η Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα, μία πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση.

Η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας έπειτα από αρκετά χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, προκαλεί «πονοκέφαλο» στις Αρχές. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι Αστυνομικοί δείχνουν πως η οργάνωση Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα είχε κάνει σημαντική προεργασία πριν το χτύπημα. Οι δράστες διέθεταν εμπειραία και καλή γνώση των μεθόδων των βομβιστών, «φροντίζοντας» το ωστικό κύμα να εκτονωθεί και να προκαλέσει ζημιές στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο ήταν και ο στόχος, κι όχι σε γύρω κτίρια.

3 με 5 κιλά η εκρηκτική ύλη - Ήθελαν το ωστικό κύμα να χτυπήσει το υπ. Εργασίας

Τα στοιχεία που συνέλεξαν από τον το σημείο της έκρηξης οι πυροτεχνουργοί, δείχνουν πως οι δράστες είχαν τοποθετήσει ποσότητα εκρηκτικής ύλης μεταξύ τριών και πέντε κιλών. Βρέθηκαν υπολείμματα της τσάντας, μέσα στην οποία ήταν η βόμβα, την οποία έδεσαν στα κάγκελα πολύ καλά με πλαστικό δεματικό.

Συγκεκριμένα η βόμβα τοποθετήθηκε ακριβώς μπροστά από μια σειρά από λαμαρίνες που βρίσκονται εκεί λόγω της ανακαίνισης. Σύμφωνα με το Open, οι λαμαρίνες λειτούργησαν σαν πολλαπλασιαστές της βόμβας.

Ποια είναι η Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα; Έχει σχέσεις με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις;

Αστυνομικές πηγές τονίζουν πως ακόμα είναι νωρίς για εκτιμήσεις για την νέα οργάνωση αλλά ερευνώνται τυχόν ομοιότητες στην δράση της με παλαιότερες.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η βομβιστική επίθεση του βράδυ της Παρασκευής ίσως να προέρχεται από την ίδια ομάδα οργανωτών που είχε προχωρήσει τον Δεκέμβριο στην τοποθέτηση βόμβας που δεν είχε εκραγεί στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί και την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει τότε η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη».

Επιπλέον έχει ομοιότητες με επίθεση, με τον ίδιο στόχο, τον Δεκέμβριο του 2016.

Ειδικότερα, στις 12 Δεκεμβρίου 2016 το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου είχε γίνει πάλι στόχος απόπειρας βομβιστικής επίθεσης, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», που διέκοψε τη δράση της το 2018.

Τότε ο εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος βρισκόταν σε σακίδιο πλάτης που ήταν κρεμασμένο στην είσοδο του υπουργείου, δεν εξερράγη.

Πάντως, η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» που ανέλαβε την για την έκρηξη στην οδό Σταδίου, δεν φαίνεται να έχει καμιά σχέση με την οργάνωση «Επαναστατική Αυτόαμυνα» που είχε προχωρήσει πριν από 8 με 10 χρόνια σε επιθέσεις με όπλα και χειροβομβίδες εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ της πρεσβείας της Γαλλίας κι άλλες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αστυνομικοί εξετάζουν και το ενδεχόμενο η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση να αποτελείται από παλιούς καθοδηγητές που έχουν στρατολογήσει νέα μέλη .

Keywords
Τυχαία Θέματα