Οι ανατροπές στις απολύσεις, το νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα με τις παρεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικά με τις απολύσεις.

Κρίσιμος μήνας είναι ο Ιούλιος, ενώ  μέχρι τις 25 Μαΐου αναμένεται να αρθούν οι απαγορεύσεις λειτουργίας στο μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων.

Η αναστολή σύμβασης τελειώνει τον Μάιο και η εκ περιτροπής απασχόλησης μπαίνει στην καθημερινότητα.

Επιτρέπει στον εργοδότη να εφαρμόζει μονομερώς σύστημα

εργασίας 2 εβδομάδων τον μήνα με μισό μισθό. Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τι θα γίνει με το περιβόητο SURE και τις επιδοτήσει, ενώ οι επιχειρήσεις περιμένουν να δουν τους όρους για να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων είναι σε ισχύ με βάση τα 534 ευρώ για 30 ημέρες.

Ωστόσο για τις απολύσεις το τοπίο είναι διαφορετικό. Απαγόρευση απολύσεων ισχύει κατά τη διάρκεια της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, είτε η επιχείρηση είναι κλειστή με απόφαση κρατικής αρχής είτε εντάσσεται στις πληττόμενες, που έκαναν χρήση του μέτρου. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση της παράτασης της αναστολής εντός του Μαΐου.

Δέσμευση για διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζόμενων υφίσταται και για 45 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής ή της παράτασής της

Γενικά τα μέτρα αυτά δεν διασφαλίζουν τους εργαζομένους για μεγάλο διάστημα και ειδικά δεν τους προστατεύουν από απολύσεις, παρά μόνον για περίπου έξι εβδομάδες.

Όσοι επιστρέψουν στην εργασία τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να απολυθούν ούτε οι ίδιοι ούτε όσοι δεν τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Η συγκεκριμένη ρήτρα μη απόλυσης ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις που έκαναν χρήση των μέτρων και καλύπτει για 45 μέρες τον εργαζόμενο.

Το μεγάλο ερώτημα αφορά το τι θα συμβεί μετά το προστατευτικό διάστημα των 45 ημερών. Μετά μπορούν να γίνουν απολύσεις, ειδικά για όσες επιχειρήσεις δεν πάνε στη λογική του SURE.

Σε κάθε περίπτωση μένει να ξεκαθαριστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα και βεβαίως πώς θα λειτουργήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα