Οι αλλαγές στη δεύτερη φάση αδειοδότησης ΑΠΕ

Δημοσιοποιήθηκαν οι καινούργιες αλλαγές για την δεύτερη φάση της αδειοδότησης των ΑΠΕ.

Οι αλλαγές στην αδειοδότηση των ΑΠΕ έγιναν γνωστές την Παρασκευή το απόγευμα και αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης απλοποίησης της αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Έτσι, απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης σε περιπτώσεις που απαιτείται μικρή τροποποίηση υφιστάμενων αδειών, ενώ έχουν ρυθμιστεί και θέματα που αφορούν τον τρόπο

ανάπτυξης των δικτύων ηλεκτρισμού και τον τρόπο έκδοσης των Αδειών Εγκατάστασης και Λειτουργίας.

Τα παραπάνω επεσήμανε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου σε τηλεδιάσκεψη της αρμόδιας Επιτροπής του ΥΠΕΝ.

Παράλληλα, σημείωσε πως τελική επιδίωξη είναι η ευθυγράμμιση με τις επιταγές της κοινοτικής οδηγίας του 2018 που επιτάσσει ότι η αδειοδότηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο έτη ή τα τρία έτη σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ακόμη, στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν οι προτάσεις των φορέων της αγοράς των ΑΠΕ για την επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας, αλλά και οι υπόλοιπες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για τον κλάδο.

Μάλιστα, μερικές από αυτές είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, η ανάδειξη του net metering, η επέκταση του χρόνου λειτουργίας των αιολικών πάρκων και η ανανέωση του εξοπλισμού τους.

Τέλος, αναφορά έγινε και στα βήματα που απομένουν για την ολοκλήρωση εφαρμογής της πρώτης δέσμης μέτρων για την απλούστευση των διαδικασιών, που θεσπίστηκε με το νόμο 4685/2020, (αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος της ΡΑΕ, έκδοση του Κανονισμού Βεβαιώσεων και την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου που θα φιλοξενήσει ολόκληρη την αδειοδοτική διαδικασία και θα διαλειτουργεί με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο).

Keywords
Τυχαία Θέματα