Οι 7 ώρες του Ερντογάν στην Αθήνα: Τα χαμόγελα με Μητσοτάκη, οι 15 συμφωνίες, η υφαλοκρηπίδα και η Θράκη

Όσα έγιναν κατά την επίσκεψη - εξπρές του Ερντογάν στην Αθήνα. Τον Φεβρουάριο πάει ο Μητσοτάκης στην Τουρκία.Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε την Πέμπτη (7/12) στην Αθήνα, έξι χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψή του και ενώ μεσολάβησαν περίοδοι έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατά την επτάωρη…

Τον

Τούρκο πρόεδρο συνόδευαν περίπου 100 άτομα.

Στο Ελ. Βενιζέλος τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Αμέσως μετά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η ανάρτηση της Τουρκικής Προεδρίας για την άφιξη Ερντογάν:

{https://twitter.com/trpresidency/status/1732687668549472307}

Ερντογάν με Σακελλαροπούλου: Νέα πορεία στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

«Τα τραγικά συμβάντα που έζησαν οι χώρες μας φέτος έγιναν αφορμή για να αποδειχθεί ξανά ότι το αίσθημα αλληλεγγύης και η επίδειξη ανθρωπιάς κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς», σημείωσε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και συνέχισε:

«Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για να στηριχθεί η αμοιβαία πολιτική βούληση για την εδραίωση ενός κλίματος που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις.

Εάν αναλογιστούμε το τι γίνεται στον περίγυρό μας, είναι αναγκαίο, περισσότερο ίσως από ποτέ, Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας, τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, προς όφελος και των δύο λαών μας αλλά και της ευρύτερη περιοχής», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Σακελλαροπούλου και ευχήθηκε να είναι παραγωγικές οι συνομιλίες που θα γίνουν.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η επίσκεψη του αυτή είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα πορεία στις σχέσεις των δυο χωρών, έκανε λόγο για εποικοδομητικές συναντήσεις και τόνισε ότι είναι καλύτερο για το μέλλον και των δυο χωρών να μιλήσουμε για το γεμάτο μέρος του ποτηριού.

Μετά το τέλος του διαλόγου τους μπροστά στις κάμερες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Ερντογάν στα τουρκικά.

Μορατόριουμ Μητσοτάκη - Ερντογάν με «γκρίζα ζώνη» τη μειονότητα της Θράκης

Πάνω από μιάμιση ώρα κράτησε το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, με μοναδική γκρίζα την αναφορά του Ερντογάν σε τουρκική μειονότητα στη Θράκη στην οποία απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι «στη Θράκη υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα με βάση όσα ορίζει η συνθήκη της Λωζάνης». Ο Ερντογάν δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο «ντιμπέιτ» και χειροκρότησε μετά το σχόλιο του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο κ. Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά:

«Διατύπωσα τις προσδοκίες μου για τη βελτίωση που απαιτείται από το διεθνές δίκαιο όσον αφορά την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης.»

Δείτε το απόσπασμα στο 15:37:

{https://www.youtube.com/watch?v=5Rd_Obd26_k}

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «η επίτευξη μια μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση τις πραγματικότητες στο νησί θα είναι προς όφελος όλης της περιοχής».

Αναλυτικά, τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Ερντογάν:

Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του 5ου ανώτατου συμβουλίου Θέλω να ευχαριστήσω για την ευγενική υποδοχή στην αντιπροσωπεία μας Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη θετική ώθηση που υπάρχει Πιστεύω ότι δεν θα δώσουμε ένα τόσο μεγάλο διάλειμμα να συναντιόμαστε τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση και αυτό θα ήταν καλό και για τις δύο χώρες Στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε όσα μπορούν να γίνουν φια την ανάπτυξη της συνεργασίας μας Τονίσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας Χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου. Υπογράμμισα πως πρέπει να υπάρχει προσοχή για να μην υπάρχουν παράνομοι καταυλισμοί που δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες Μιλήσαμε για το δράμα που εκτυλίσσεται στη Γάζα. Δεν εγκρίνουμε σε καμία περίπτωση να στοχοποιούνται άμαχοι Ανακοινώσαμε ότι ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το καθήκον προς την εφαρμογή μιας λύσης Αξιότιμοι δημοσιογράφοι είμαστε δύο χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία και τον ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο που να μην μπορεί να επιλυθεί Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Αισθάνομαι ιστορικό χρέος να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα-δίπλα όπως είναι και τα σύνορά μας

«Σήμερα πράγματι είναι μία μέρα ξεχωριστή καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ένα γεγονός το οποίο νομίζω από μόνο του σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών μας να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις».

Επεσήμανε ότι στο διάστημα στο οποίο μεσολάβησε αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα, με ειδική αναφορά στην τριετή πανδημία, κι έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης που προκάλεσε ενεργειακή, πληθωριστική και επισιτιστική κρίση αλλά και μεγάλες φυσικές καταστροφές. Επίσης και στις περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία.

«Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις, που κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα και μαζί τους την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι.

«Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά. Να διατυπώνουν τις διαφορές τους που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις», τόνισε.

Ανέφερε ότι στο Βίλνιους σε αυτή την κατεύθυνση αποφάσισαν να πιάσουν και πάλι το νήμα των επαφών τους σε τρία επίπεδα, τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Έκανε μία αναδρομή στις δύο προηγούμενες συναντήσεις και επεσήμανε ότι γίνεται και τώρα μία αποτίμηση των κοινών προσπαθειών και της προόδου που οδήγησε σε μια σειρά σημαντικών συμφωνιών σε πολλά επίπεδα, στην ηλεκτρική ενέργεια, στο εμπόριο, στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, τον Τουρισμό, τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων, την προώθηση της συναντίληψης και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον αγροτικό τομέα, στην έρευνα, την καινοτομία. «Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων μας. Θα πρόσθετα ωστόσο και λόγω της πολύ καλύτερης συνεργασίας της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και των δύο χωρών», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι αυτή η συνεργασία μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί και περισσότερο.

«Αναφορικά με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη. Επιπλέον η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο το χρόνο για επτά μέρες δέκα νησιά μας που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για μια πρωτοβουλία με ένα ισχυρό μήνυμα που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια «ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου:

Έναν ιδιαίτερο συμβολισμό είχε το δώρο που χάρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος πρόεδρος δώρισε ένα βιβλίο για την ιστορία της Γάζας τη στιγμή που η σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μαίνεται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το δώρο παρέλαβε ο διπλωματικός σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Τσαγατάι Κιλίτς ο οποίος το ζήτησε από τον διευθυντή επικοινωνίας, Φαχρεντίν Αλτούν, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Η Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπέγραψαν Μητσοτάκης – Ερντογάν

Στη δημοσιότητα δόθηκε το κείμενο το κείμενο της Κοινής Διακήρυξης Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπέγραψαν ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Αναλυτικότερα, στο κείμενο της διακήρυξης υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι τα δύο μέρη δεσμεύονται «να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους».

«Τα Μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας

Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, εκπροσωπώντας τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις τους , έχοντας προεδρεύσει της 5ης συνάντησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας την 7η Δεκεμβρίου 2023, στην Αθήνα, σε πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας,

Αναγνωρίζοντας την ανανεωμένη βούληση για συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών,

Υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο γειτονικών εθνών έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά την ευημερία και τη δυναμική της περιοχής,

Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προς όφελος και των δύο κοινωνιών σε κλίμα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης,

Επιδιώκοντας ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσω των υφιστάμενων θεσμικών μηχανισμών,

Τονίζοντας ότι, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, αμφότερα τα Μέρη, χωρίς να θίγονται οι εκατέρωθεν νομικές θέσεις τους, θα καλλιεργούν πνεύμα αλληλεγγύης απέναντι στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις,

Υπογραμμίζοντας ότι για την προώθηση της εν λόγω θετικής ατμόσφαιρας και ατζέντας, αμφότερα τα Μέρη θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή επισκέψεων σε κάθε επίπεδο με προσέγγιση προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων,

Υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ των θεμελιωδών σκοπών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των παγκοσμίως αναγνωρισμένων αρχών του διεθνούς δικαίου είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και η φιλική συνεργασία μεταξύ των κρατών,

Έχοντας αποφασίσει να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις, αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση και να επιλύουν κάθε διαφορά μεταξύ τους με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο,

Υπογραμμίζοντας τη σημασία των αποτελεσματικών διαύλων και μηχανισμών επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο για την επιτυχή διαχείριση των διμερών τους σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης,

Τονίζοντας ότι και τα δύο Μέρη θα προσεγγίσουν τις σχέσεις τους με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των λαών, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο γειτονικών λαών τους, τονίζοντας περαιτέρω ότι προς τούτο, υπό το φως της επιτευχθείσας σημαντικής προόδου σχετικά με την προώθηση της θετικής ατζέντας σε οικονομικά και εμπορικά θέματα μέσω του Κοινού Σχεδίου Δράσης, οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν επιπρόσθετα θέματα συνεργασίας,

Συμφώνησαν στα κάτωθι:

Τα Μέρη συμφωνούν να συμμετέχουν σε συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τους ακόλουθους πυλώνες:

(α) Πολιτικός Διάλογος:

- σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος

- Διερευνητικές/ Διαβουλευτικές συνομιλίες

(β) Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της επιχειρηματικότητας-οικονομίας, τουρισμού, μεταφορών, ενέργειας, καινοτομίας, επιστήμης και τεχνολογίας, γεωργίας, περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, νεολαίας, εκπαίδευσης και αθλητισμού και όποιον άλλο τομέα συμφωνηθεί από κοινού, με στόχο την επίτευξη σημαντικών και συγκεκριμένων παραδοτέων, εξορθολογίζοντας και επικαιροποιώντας συνεχώς την ατζέντα, με δομημένο τρόπο και νέα θέματα.

(γ) Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που περιλαμβάνουν μέτρα στον στρατιωτικό τομέα που θα συνέβαλλαν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές,

Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.

Τα Μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η Διακήρυξη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη.

Έγινε στην Αθήνα, την 7η Δεκεμβρίου 2023, σε δύο αντίγραφα, καθένα στην Ελληνική, Τουρκική και Αγγλική γλώσσα με όλα τα κείμενα να θεωρούνται εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση διαφοράς ως προς την ερμηνεία, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.

Τι λέει το Μαξίμου για το κείμενο της διακήρυξης

Σχολιάζοντας το κείμενο που θα δείτε παρακάτω, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν τα εξής:

Ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία - με τις υπογραφές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε «ήρεμα νερά». Συγκεκριμένα, στη Διακήρυξη υπογραμμίζεται η σημασία αποτελεσματικών διαύλων επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο και δίνεται έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης. Επιπλέον, η Διακήρυξη καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και των επαφών στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: Πολιτικός διάλογος (για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στον οποίο εντάσσονται οι διερευνητικές επαφές), θετική ατζέντα (η οποία διαρκώς θα εμπλουτίζεται), Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και μέτρα για τη μείωση «αδικαιολόγητων πηγών έντασης καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές») Είναι μια δήλωση προθέσεων στην οποία και η Τουρκία δεσμεύεται για στους στόχους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Υπάρχει σαφής αναφορά στη δέσμευση αποφυγής δηλώσεων και ενεργειών που υπονομεύουν το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης ή θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η γειτονική χώρα δεσμεύεται στην επίλυση όποιας διαφωνίας προκύψει με την Ελλάδα με φιλικό τρόπο είτε με απευθείας διαβουλεύσεις με τη χώρα μας, είτε με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Διακήρυξη των Αθηνών δεν αναιρεί τις νομικές θέσεις των δύο χωρών. Επίσκεψη Ερντογάν: Αυτές είναι οι 15 συμφωνίες που υπογράφηκαν

Παράλληλα, την υπογραφή τους σε 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις/διακηρύξεις έβαλαν αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συμφωνίες αυτές αφορούν πολλά θέματα τα οποία ξεκινούν από την Παιδεία και φτάνουν έως την αγροτική παραγωγή, την επιχειρηματικότητα ακόμα και τις διαβουλεύσεις για κατασκευή δεύτερης γέφυρας στον Έβρο.

Συγκεκριμένα υπογράφηκαν:

Συμφωνίες

1 . Συμφωνία στον Τομέα της Παιδείας

Υπογράφουν ο Υπ. Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Τούρκος Υπ. Παιδείας κ. Yusuf Tekin

Η συμφωνία στοχεύει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αναφέρεται στην αναγνώριση διπλωμάτων τεχνικής εκπαίδευσης, στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, στην οργάνωση κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για διδάσκοντες και σπουδαστές, στις ανταλλαγές σπουδαστών.

Μνημόνια

2. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ΑΔΜΗΕ - TEIAS στον Τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης

Υπογράφουν ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ κ. Δημήτρης Μίχος και ο Πρόεδρος TEIAS κ. Orhan Kaldirim

Το μνημόνιο αφορά τη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW.

3. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων

Υπογράφουν ο Υπ. Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Hakan Fidan

Το μνημόνιο αναφέρεται στην ανάπτυξη δομών δικτύωσης μεταξύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των δύο χωρών, καθώς και στην αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

4. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ECG- Eximbak στον Τομέα των Εξαγωγών

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κώστας Φραγκογιάννης και o CEO της Turk Eximbank κ. Ali Guney

Το μνημόνιο προωθεί τη συνεργασία των φορέων Export Credit Greece και Turk Eximbank με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η συνεργασία περιλαμβάνει ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας, εκπαίδευση προσωπικού, ενημέρωση και διευκόλυνση στην επίλυση προβλημάτων, ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων σε Ελλάδα, Τουρκία και τρίτες χώρες.

5. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) EG - Invest in TR στον Τομέα των Επενδύσεων

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο Πρόεδρος του Invest in Turkiye κ. Burak Daglioglu

Το μνημόνιο αναφέρεται στη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Invest in Turkiye με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η αλληλοενημέρωση σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, η δημιουργία σταθερού και ευέλικτου επενδυτικού κλίματος, η προώθηση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών επενδυτικών προγραμμάτων.

6. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ EG - TOBB στον Τομέα των Επενδύσεων/Επιχειρήσεων

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο Αντιπρόεδρος του ΤΟΒΒ κ. Cengiz Gunay

Το μνημόνιο αφορά τη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Union of Chambers and Commodity Exchanges Of Turkiye (TOBB) με σκοπό τη στήριξη των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών. Η συνεργασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη στρατηγικών για την αύξηση των εμπορικών και επιχειρηματικών αποστολών, την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

7. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών με έμφαση στην Προστασία ΑμΕΑ

Υπογράφουν η Υπ. Οικογενειακής Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Hakan Fidan

Το μνημόνιο προωθεί τη συνεργασία για την ανάπτυξη στρατηγικών και υπηρεσιών με σκοπό την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στον κοινωνικό ιστό. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, η οργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων για την εξάλειψη των ανισοτήτων, τη βελτίωση της προσβασιμότητας, τη φροντίδα και την αποϊδρυματοποίηση των ΑμΕΑ.

8. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα του Αθλητισμού

Υπογράφουν ο ΥΠΕΞ κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan

Το παρόν μνημόνιο αντικαθιστά το παλαιότερο Πρωτόκολλο του 2013 και προωθεί την ενδυνάμωση του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων, τη συνεργασία για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων, τη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ εθνικών ομοσπονδιών και αθλητικών ομίλων.

Κοινές δηλώσεις / Διακηρύξεις

9. Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη για συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού

Υπογράφουν η Υπ. Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Τούρκος Υπ. Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Mehmet Ersoy

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον ρόλο του τουρισμού ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών και τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη και στήριξη επαγγελματιών, επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνούν να συνέρχεται κάθε χρόνο η Κοινή Επιτροπή Τουρισμού με σκοπό να προωθήσει την άμεση συνεργασία ταξιδιωτικών φορέων και τουριστικών πρακτόρων, να ενισχύσει την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών , να διερευνήσει τις δυνατότητες για κοινές τουριστικές επενδύσεις, με απώτερο στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών .

10. Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη ΓΓΕΤ- TUBITAK για συνεργασία στον Τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας

Υπογράφουν ο Υπ. Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Hakan Fidan

Οι εθνικοί φορείς έρευνας και τεχνολογίας των δύο χωρών, με σκοπό τη συνέχιση και διεύρυνση της επιστημονικής συνεργασίας τους, επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να προκηρύξουν κοινό διαγωνισμό στους τομείς: βιοεπιστημών, υγείας, φαρμακευτικών προϊόντων, αγροδιατροφής, κυκλικής οικονομίας, βιώσιμης ενέργειας, δομικών υλικών, πολιτισμού, τουρισμού και δημιουργικής βιομηχανίας.

11. Κοινή Δήλωση/Διακήρυξη για σύγκληση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου (JEC - JETCO)

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννης και ο Τούρκος Υφυπουργός Εμπορίου κ. Sezai Ucarmak

Οι δύο πλευρές συμφωνούν στη σύγκληση της 6ης Συνόδου Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου. Η τουρκική πλευρά έχει προτείνει να πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στην Κωνσταντινούπολη. Στη σύνοδο θα εξεταστούν θέματα εμπορίου, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού.

12. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης

Υπογράφουν ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκης και ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Hakan Fidan

Οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση πλημμυρών ή ξηρασίας, να συνεργαστούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, να καταπολεμήσουν την παράνομη αλιεία, να προωθήσουν την έρευνα στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.

13. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για Τελωνειακή Συνεργασία

Υπογράφουν ο Πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής και ο Τούρκος Υφυπ. Εμπορίου Sezai Ucarmak

Οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνούν στη διοργάνωση κοινών σεμιναρίων, την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά των τελωνειακών υπηρεσιών, να καταπολεμήσουν την απάτη, να προωθήσουν την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.

14. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για τη διοργάνωση Hackathon

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννης και ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ κ. Burak Akcapar

Οι δύο πλευρές προγραμματίζουν την διοργάνωση διαδικτυακού διαγωνισμού με ενεργό συμμετοχή μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νεοφυών επιχειρήσεων, εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων των δύο χωρών. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις πάνω σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και καθημερινότητας σε αστικό περιβάλλον. Η πρόταση που θα βραβευθεί θα υποστηριχθεί από τις δύο χώρες προκειμένου να υλοποιηθεί.

15. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για επόμενη σύγκληση τεχνικής Επιτροπής για 2η γέφυρα στον Έβρο - ΕΓΝΑΤΙΑ

Υπογράφουν ο CEO ΕΓΝΑΤΙΑΣ κ. Κουτσούκος και ο Τούρκος Αν. Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αυτοκινητοδρόμων Τουρκίας κ. Selahattin Bayramcavus

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την πρόοδο των εργασιών στην κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας στην περιοχή Κήποι - Ύψαλα, την οποία εποπτεύει η Εγνατία Οδός Α.Ε., και ανακοινώνουν την επόμενη συνάντηση τεχνικών επιτροπών και εμπειρογνωμόνων.

Τα τετ α τετ των υπουργών με τους Τούρκους ομολόγους τους

Φωτογραφίες από τις συναντήσεις Ελλήνων και Τούρκων υπουργών στα υπουργεία.

Οι αντιδράσεις μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Κασσελάκης για Ερντογάν: Με Τσίπρα μίλησε για μουσουλμανική μειονότητα, με Μητσοτάκη για «τουρκική»

Υπέρ της προώθησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ζητώντας παράλληλα διευκρινίσεις για τη Διακήρυξη που υπεγράφη εάν κατοχυρώνει τα συμφέροντα της χώρας. Στον απόηχο της συνάντησης Ερντογάν - Μητσοτάκη στην Αθήνα, επισημαίνει επίσης:

Με λύπη είδα ότι, σε αντίθεση με τη συνέντευξη Τύπου του 2017 με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ρητά αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα, σήμερα μίλησε για «τουρκική».

Αναλυτικά, η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη:

«Στηρίζω σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Είναι συνεπώς θετική η σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, σήμερα στην Αθήνα.

Ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης αναγνωρίζουμε κάθε θετικό βήμα και δεν ακολουθούμε την πολιτική πατριδοκαπηλείας - εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων του κ. Μητσοτάκη της περιόδου 2021-2023.

Ζητάμε όμως διευκρινίσεις ότι η Διακήρυξη που υπεγράφη κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας.

Είναι απαραίτητη μια στρατηγική που θα βάζει σε συγκεκριμένο πλαίσιο τις ευρωτουρκικές σχέσεις και θα θέτει προϋποθέσεις στην αγορά F16 και Eurofighter από την Τουρκία.

Επανερχόμαστε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διασύνδεση Χάγης - αναθεώρησης Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Με λύπη είδα ότι, σε αντίθεση με τη συνέντευξη Τύπου του 2017 με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ρητά αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα, σήμερα μίλησε για «τουρκική».

Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να είχε επικαλεστεί αυτό το ιστορικό προηγούμενο. Δυστυχώς, όμως ή δεν ήταν αρκετά ετοιμόλογος για να το κάνει ή επιμένει στην προεκλογική του στάση ότι η Θράκη είναι για εκείνον αντικείμενο μικροπολιτικής».

{https://twitter.com/skasselakis/status/1732822254684123271}

ΠΑΣΟΚ: Θετικό βήμα η ύπαρξη ανοικτών διαύλων με Τουρκία

Ο Δημήτρης Μάντζος, δήλωσε από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ:

«Η ύπαρξη και η επιβεβαίωση ανοικτών διαύλων με την Τουρκία αποτελεί θετικό και αναγκαίο βήμα.

Υπό αυτό το πρίσμα και με κριτήριο την ένταξη σε μια μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική αντιμετωπίζουμε και την υπογραφή Διακήρυξης μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου.

Η ουσία βρίσκεται πάντοτε πίσω από τις φωτογραφίες και τις εθιμοτυπικές δηλώσεις: Στο κείμενο του συμφώνου, στη δεσμευτικότητά του και στο κατά πόσον οι γενικές διατυπώσεις του μπορούν να αφήσουν ενδεχόμενα περιθώρια διαφορετικών ερμηνειών.

Άλλωστε, η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης προϋποθέτει πρόοδο στο πεδίο και όχι μόνο δηλώσεις -όπως αποδεικνύει χαρακτηριστικά η απόπειρα επαναφοράς του κ. Ερντογάν σε «τουρκική» και όχι μουσουλμανική μειονότητα.

Με αυτές τις παραδοχές, το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής παραμένει προσηλωμένο σε μια πολιτική αρχών έναντι της Τουρκίας, με αμοιβαίο και επαληθεύσιμο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και πλήρη εγκατάλειψη της αναθεωρητικής στρατηγικής της Άγκυρας. Μελετούμε προσεκτικά τα κείμενα των διμερών υπουργικών συμφωνιών και αναμένουμε αναλυτική ενημέρωση τόσο για το σημερινό συμβούλιο όσο και για τα επόμενα βήματα διαλόγου με την Τουρκία».

ΚΚΕ: Επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων πάνω σε επικίνδυνο πλαίσιο

Όπως ανακοίνωσε το ΚΚΕ:

«Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καλλιεργηθεί κλίμα εφησυχασμού περί «ήρεμων νερών», η αλήθεια είναι ότι η αποκαλούμενη «επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων πραγματοποιείται πάνω στο πολύ επικίνδυνο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί για οδυνηρές διευθετήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα αν αποτυπώνεται πάντα σε επιθετικές ή ακραίες ρητορικές εκφράσεις. Από αυτήν την άποψη ο λαός επιβάλλεται να ανησυχεί και να επαγρυπνά.

Στην πράξη, με την παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επιχειρείται να επιταχυνθεί το «παζάρι» για την προώθηση του λεγόμενου “Οδικού Χάρτη”, με στόχο την ενίσχυση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος των ενεργειακών και άλλων ομίλων, αλλά με σοβαρούς κινδύνους για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στο πλαίσιο ενός οδυνηρού συμβιβασμού και του «καζάν - καζάν», της μοιρασιάς που προβάλλει το τουρκικό κράτος.

Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσονται η Κοινή Διακήρυξη και οι οικονομικές, εμπορικές και άλλες συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας». Υπηρετούν τα συμφέροντα των ελληνικών και των τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων και δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών. Ενώ, οι συνομιλίες για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, γίνονται στη βάση της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας σε βάρος των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Άλλωστε, οι τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς και ιδιαίτερα η συνέντευξη Ερντογάν στην εφημερίδα «Καθημερινή» διέψευσε αβάσιμες προσδοκίες, ιδιαίτερα αυτές που καλλιεργήθηκαν για την παραπομπή μόνο του θέματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ενώ, από την άλλη μεριά ερωτηματικά προκαλεί η αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχει «μια διαφορά που μπορεί να υπαχθεί σε διεθνή δικαιοδοσία», αφήνοντας χώρο για ερμηνείες ότι υπάρχουν επιπλέον διαφορές που μπορούν να διευθετηθούν με άλλο τρόπο.

Λογοπαίγνια περί «μισογεμάτου ποτηριού» δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πραγματικότητα ότι επί της ουσίας δρομολογείται εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση και στο τραπέζι τίθενται οι απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις που αφορούν την αποστρατικοποίηση και την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών, την προώθηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και τον χαρακτηρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως τουρκικής, εκφράζοντας την ίδια στιγμή επιμονή στην διαιώνιση της κατοχής και την αναβάθμιση του «ψευδοκράτους» στη Βόρεια Κύπρο.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της εμπλοκής στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που προωθείται με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, υπηρετεί τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, βάζοντας σε κίνδυνο κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες.

Η ειρήνη, η συνεργασία, η φιλία και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν περνάει μέσα από τέτοιου είδους «λυκοφιλίες», αλλά μέσα από την κοινή δράση και των αγώνα ενάντια στα σχέδια των αστικών τάξεων και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Το ΚΚΕ αντιτίθεται σε κάθε είδους υποχώρηση στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στην αλλαγή Διεθνών Συνθηκών που καθορίζουν τα σύνορα και εργάζεται για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και των άλλων λαών της περιοχής, για τα δικά τους συμφέροντα».

Στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά «αποδομεί» την επίσκεψη Ερντογάν

«Συμφιλιωθήκαμε με τα... «τετελεσμένα» (σε βάρος μας);», αναρωτιέται στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. «Να μην καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις, ότι τάχα ο Ερντογάν «αλλάζει» απέναντί μας. ΔΕΝ αλλάζει!», τονίζει ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού που υπογράφει με το ψευδώνυμο «Θανάσης Κ» σε κείμενό του στα social media.

Αναλυτικά:

«Πριν ακόμα αφιχθεί στην Ελλάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, διέψευσε όλες τις προσδοκίες όσων περίμεναν να υπάρξει ένα «νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Και δικαίωσε όσους εξέφραζαν εξ αρχής σοβαρές επιφυλάξεις.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», επανέλαβε όλα όσα λέει ως τώρα:

Επιμένοντας ότι θα πρέπει να «λύσουμε μεταξύ μας» όχι μόνο κάποια, αλλά για ΟΛΑ τα προβλήματα - που η Τουρκία θέτει - γιατί είναι, λέει, «αλληλένδετα»!

Δηλαδή θα πρέπει να πάμε και να μοιράσουμε - τι ακριβώς;

Τα νησιά ΜΑΣ! Την ασφάλεια (δηλαδή την μερική ή συνολική «αποστρατιωτικοποίηση») των νησιών ΜΑΣ! Τα κυριαρχικά δικαιώματα ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ δικαιοδοσίας.

Και να τα λύσουμε «μεταξύ μας χωρίς την παρεμβολή τρίτων».

Δηλαδή χωρίς παρεμβολή Διεθνών δικαστηρίων και Διεθνούς Δικαίου και άλλες τέτοιες... αηδίες!

Κι όλα αυτά μπορούμε να τα λύσουμε «και να βγούμε όλοι κερδισμένοι» - δηλαδή win-win.

Αυτός θα κερδίσει τα δικά μας που θα υφαρπάξει...

Κι εμείς θα κερδίσουμε τα... «υπόλοιπα» από τα δικά ΜΑΣ!

Γιατί κάτι «δικό του», εμείς δεν βάζουμε προς συζήτηση...

Είναι σαν το επίδοξο βιαστή, που έχει στριμώξει μια κοπέλα σε ένα σκοτεινό σοκάκι και ζητά από το θύμα του να μη φωνάζει και να καθίσει φρόνιμα να το ...«απολαύσει», αλλιώς θα τη δείρει κι από πάνω.

Οπότε αν δεν του αντισταθεί, εκείνη θα γλιτώσει το ξύλο - κι αυτός θα κάνει τη «δουλειά» του.

Τέτοιο...win-win μας προτείνει!

Κι αν κάποιος δεν το κατάλαβε - ακόμα - μας το διευκρινίζει:

--Δεν θα σας απειλήσω, αν κι εσείς δεν με απειλήσετε...

Συγγνώμη πότε τον απειλήσαμε εμείς;

Όταν τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από κατοικημένα νησιά και τα ελληνικά αεροσκάφη τα αναχαιτίζουν; Όταν υπογράφει του Τουρκολυβικό μνημόνιο με μια λαθρόβια κυβέρνηση της Λιβύης που ΔΕΝ έχει καν τη στήριξη της Λιβυκής Εθνοσυνέλευσης, υφαρπάζοντας ελληνική ΑΟΖ; Όταν μας φέρνει χιλιάδες παράνομους μετανάστες στα νησιά ή στον Έβρο; Όταν εξαγγέλλει τον αποικισμό της Αμμοχώστου στην Κύπρο και τη δημιουργία τουρκικού ναυστάθμου εκεί; Όταν μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί (για την οποία τώρα μας λέει «να μην ανησυχούμε», γιατί θα συντηρεί σχολαστικά το μνημείο...); Όταν μας λέει κάθε τόσο ότι «θα έλθει νύχτα» στα νησιά μας;

Αν κάποιος απειλεί τον άλλο είναι η Τουρκία την Ελλάδα - κι όχι το αντίστροφο!

Κι όταν μας λέει να μην τον «απειλούμε», ουσιαστικά μας λέει να μην του «αντιστεκόμαστε»!

Να μην αντιστεκόμαστε, όταν εκείνος μας απειλεί και μας υφαρπάζει, κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα,

να μην αντιστεκόμαστε όταν παραβιάζει τον εναέριό χώρο μας,

να μην αντιστεκόμαστε όταν παραβιάζει τις διμερείς συνθήκες,

να μην αντιστεκόμαστε όταν οργανώνει «άοπλες εισβολές» παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.

Θεωρεί ότι κάθε δική μας αντίσταση στις δικές του απειλές και προκλήσεις είναι... «απειλή» από την πλευρά μας!

Όπως ακριβώς ο επίδοξος βιαστής, που ζητά από το θύμα του να μην αντιστέκεται, γιατί αν αυτή αντισταθεί ή φωνάζει βοήθεια, θα την πλακώσει και στο ξύλο από πάνω...

Η Τουρκία είναι ίσως η μόνη - και πάντως μια από τις ελάχιστες - χώρες στον κόσμο που έχει εξαγγείλει επισήμως casus belli κατά άλλης χώρας: της Ελλάδας!

Πράγμα που παραβιάζει ευθέως το Άρθρο 2 παράγραφος 4 της Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Τουρκία που έχει επισήμως και ευθέως ανοιχτά διακηρύξει casus belli κατά της Ελλάδας ζητά σήμερα από την Ελλάδα να... «μην την απειλεί»!

Πώς πρέπει να αντιδράσουμε εμείς;

Πρέπει να του... κάνουμε Πόλεμο;

Ας αφήσουμε τις ανοησίες και ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σοβαρά:

(Για όσους διατηρούν ακόμα κάποια ίχνη σοβαρότητας).

Αρχικά να δούμε τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε:

-- Πρώτα-πρώτα να μην καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις, ότι τάχα ο Ερντογάν «α

Keywords
αθηνα, υφαλοκρηπίδα, θρακη, υφαλοκρηπίδα, ερντογαν, ωρες, εν λόγω, το φως, ολυμπιακοί αγώνες, ελλαδα, βενιζελος, άφιξη, twitter, νέα, μορατόριουμ, youtube, δραμα, αιγαιο, χρεος, ειλικρίνεια, recep, φως, υπουργοι, μνημονιο, αδμηε, ceo, export, αμεα, συμμετοχή, εγνατια, τσιπρας, συριζα, διευκρινίσεις, ρητά, συγκεκριμένο, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ηπα, νατο, προβάλλει, αοζ, τίθενται, κυπρος, νεα δημοκρατια, δραση, σαμαρας, media, λιβυη, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, www.youtube.com, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, κοινωνικος τουρισμος, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, μορατόριουμ, αδμηε, ρητά, χωρες, αμεα, βημα, γγετ, εθνικη, ηπα, θαλασσα, ισραηλ, ιχνη, κηποι, κυπρου, κωνσταντινουπολη, μνημειο, νησι, νησια, ξυλο, πλαισιο, φιλια, φωτογραφιες, φως, ωθηση, ωρα, ceo, youtube, αγια σοφια, αγορα, αγροτικη, αυξηση, αρθρο, αλιεια, αλληλεγγυη, αμοιβαια, ατζεντα, άφιξη, αφορμη, βιβλιο, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γαζα, γεγονος, γεωγραφια, γεφυρα, γινεται, γινονται, γλωσσα, γραμμα, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, διευκρινίσεις, δικη, δωσει, δοθηκε, δωρο, εγνατια οδος, εγνατια, ευκαιρια, ειλικρίνεια, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκπαιδευση, εκφρασεις, ενεργεια, ενημερωση, εν λόγω, εξελιξη, εξι, επενδυσεις, επτα, ερευνα, ευημερια, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, τεχνολογια, ζητα, ιδεες, ιδια, ιδιο, υφυπουργος, θετικο, ιστορικο, καμερες, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, λυπη, λογο, λωζανης, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, μειωση, νατο, νεα γενια, νημα, προβάλλει, παντα, οδος, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, ουσιαστικα, ουσια, οφελος, παμε, πεδιο, πεμπτη, περιβαλλον, υπογραφη, προβληματα, πρισμα, ρολο, σαφης, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σοφια, συσφιξη, σχεδια, τίθενται, τουρκια, το φως, τρια, υφυπουργοι, φορα, ψευδαισθησεις, ασφαλεια, βηματα, δημητρης, δικαιωματα, εφαρμογη, export, ελληνικα, εμφαση, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κειμενα, κοπελα, καρδια, κωστας, κυριακου, media, μια φορα, μπροστα, πηγες, πληροφοριες, recep, θελω να, θεματα, θεσεις, υγειας, win
Τυχαία Θέματα