Ο Τσίπρας σε ρόλο statesman για το προσφυγικό

Κριτική του Αλ. Τσίπρα στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό - μεταναστευτικό. Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα φαινόμενα ξενοφοβίας, ενώ δήλωσε «παρών» τόσο σε εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει της εξελισσόμενης κρίσης.

Με προφίλ Ευρωπαίου statesman, ρεαλιστή και εθνικού ηγέτη που φέρει πλέον το φορτίο της κυβερνησιμότητας επιχείρησε να εμφανιστεί στη χθεσινή συνέντευξή του στο MEGA

ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μεσούσης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, στον απόηχο των εκβιαστικών κινήσεων της Άγκυρας.

Εξαπολύοντας σκληρή επίθεση πρωτίστως στην ΕΕ και την Τουρκία και δευτερευόντως στην κυβέρνηση για «ατολμία» αναφορικά με την ευρωπαϊκή διάσταση της προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα του ωμού εκβιασμού του Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να ξεδιπλώσει έναν θεσμικά υπεύθυνο αντιπολιτευτικό καμβά.

Μιλώντας στη Δώρα Αναγνωστοπούλου και τον διευθυντή του Βήματος, Αντώνη Καρακούση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε τα πυρά του στην «απροθυμία» που δείχνει η κυβέρνηση απέναντι στην «ανοχή» της ΕΕ και τους τουρκικούς εκβιασμούς, κάνοντας αντιπαραβολή με τη δύσκολη μεν αλλά εν τέλει διαχειρίσιμη κατάσταση στο προσφυγικό το 2016.

«Η κυβέρνηση έπρεπε να απειλήσει με βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι με τον χειρισμό της η κυβέρνηση δέχεται να γίνει η Ελλάδα «μαύρο κουτί» έναντι 700 εκατ. Ευρώ, ενώ δεν διεκδίκησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, καθώς όπως είπε «διεθνοποιώ δεν σημαίνει απλά ενημερώνω, αλλά "διεκδικώ"», παραπέμποντας στις πιέσεις της κυβέρνησής του που οδήγησαν σε ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στην ΕΕ και στην κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας που ανέκοψε τις ροές.

Φρόντισε μάλιστα για ακόμη μία φορά να δηλώσει «παρών» για να βάλει «πλάτη» τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κυβέρνηση για την εθνική κρίση, εφόσον υπάρχει ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο διαχείρισης, ενώ εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη για «αλαζονεία» αναφορικά με την άρνησή του να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και την απουσία οποιασδήποτε ενημέρωσης.

Μάλιστα, σχολιάζοντας την επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ στον Έβρο τη χαρακτήρισε ως «επικοινωνιακή φιέστα», λέγοντας: «Σήμερα που καλέσαμε τους αξιωματούχους στον Έβρο τους κάναμε ένα επικοινωνιακό δώρο, γιατί είναι σαν να ταυτιστήκαμε με τους σκληρούς της Ευρώπης. Ακούσατε κάποιον Ευρωπαίο ηγέτη να κάνει κάποια δήλωση κατά της Τουρκίας;», ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα «οφείλει να διεκδικήσει ουσιαστική στήριξη και αλληλεγγύη στην κατανομή των προσφύγων. Ήρθαν μας χτύπησαν το χέρι στην πλάτη και έφυγαν. Η ΕΕ θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα μαύρο κουτί. Τι κάνει, λοιπόν, η ΕΕ σήμερα; Σφυρίζει κλέφτικα και αντί η κυβέρνηση να απειλήσει με βέτο σε όλες τις αποφάσεις, πραγματοποιεί επικοινωνιακές φιέστες».
Αποστάσεις από τη Νεολαία

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας φρόντισε να κλείσει την όποια φθοροποιό συζήτηση περί αντιλήψεων στον ΣΥΡΙΖΑ για «ανοιχτά σύνορα», η οποία άνοιξε με αφορμή την αφίσα της νεολαίας του κόμματος, τραβώντας ωστόσο σαφή διαχωριστική γραμμή από τις ακρότητες που έχει επιτρέψει η κυβέρνηση στα όρια της αντιποίησης αρχής, με πολίτες σε ρόλο ένοπλης πολιτοφυλακής.

Κλειστά σύνορα

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η μαζική απόπειρα εισροής στη χώρα, κάθε κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έκανε και η σημερινή. Εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής» , σημείωσε, απορρίπτοντας τον όρο «εισβολή» και χαρακτηρίζοντας την «ακραία επιθετική ενέργεια της Τουρκίας». «Γιατί όταν έχεις εισβολή σημαίνει πόλεμος. Έτσι δεν είναι; Έχουμε πόλεμο; Δεν έχουμε πόλεμο. Και εάν έχεις πόλεμο πρέπει να νικήσεις τον αντίπαλο. Δεν είναι οι πρόσφυγες ο αντίπαλος, να τον τουφεκίσεις. Είναι η Τουρκία στην προκειμένη περίπτωση. Άρα ας είμαστε προσεκτικοί.»

«Η κυβέρνηση η δική μας είχε κλείσει τον Έβρο χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς να δημιουργεί κλίμα μισαλλοδοξίας, χωρίς να παρακινεί τους πολίτες να πάρουν τα δίκαννα και τις καραμπίνες είχαμε κλείσει αποτελεσματικά τις ροές, τα τελωνεία, όλο τον Έβρο».

«Πριονίζουν» το έργο τους με την αναστολή ασύλου

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ατελέσφορο της απόφασης για αναστολή του ασύλου που αποφάσισε η κυβέρνηση: «Τι νόημα έχει η αναστολή της διαδικασίας του ασύλου για ένα μήνα; Έχετε καταλάβει; Εγώ δεν έχω καταλάβει. Διότι εάν το νόημα είναι ότι αναστέλλεις τη διαδικασία του ασύλου ενώ πριν νομοθετούσες για να το επιταχύνεις, ουσιαστικά κάνεις ζημιά σε όλη την πολιτική που είχες μέχρι χθες. Εάν το κάνεις γιατί δεν θέλεις να δώσεις σε κανέναν άσυλο και θες να τους απελάσεις όλους, ωραία να τους απελάσεις λέω εγώ, πού θα τους πας; Η Τουρκία θα τους πάρει; Η Τουρκία σε εκβιάζει. Με τον Ερντογάν δεν μιλάς. Δεν θα τους πάρει. Η Ευρώπη θα τους πάρει; Πριν έρθω στο στούντιο ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας έκανε την ακόλουθη δήλωση, να στηρίξουμε την Ελλάδα στον Έβρο να κλείσει τα σύνορά της, αλλά ξέρετε κάτι, δεν θα δούμε ούτε ένα πρόσφυγα στη Γερμανία».

Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα φαινόμενα ξενοφοβίας: «Ο φόβος απέναντι στον ξένο, απέναντι στο διαφορετικό, είναι ένα πολύ συντηρητικό συναίσθημα που δυστυχώς διαπερνά την ελληνική κοινωνία. Και αυτό δεν είναι απειλητικό για την αριστερά και για την πρόοδο και τις προοδευτικές δυνάμεις. Δεν είναι απειλητικό μόνο για την προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Είναι απειλητικό ακόμα και για τη συντηρητική παράταξη, διότι η διέξοδος που δεν θα καταφέρει να τη δώσει ο κ. Μητσοτάκης, αυτός ο κόσμος θα ψάξει να τη βρει σε ακραίες δυνάμεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα