Ο Τσίπρας πιέζει Μητσοτάκη, η Φώφη «καίει» ανεπιθύμητους, ο Παυλόπουλος σιωπά

Μπρα ντε φερ σε εξέλιξη για τον ΠτΔ - «Μύλος» στη ΝΔ

Εντείνει το πρέσινγκ στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας ένα ακόμη φύλλο από τα χαρτιά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται να μην μπει στην ονοματολογία που, όπως τονίζουν σε κάθε ευκαιρία από τον ΣΥΡΙΖΑ,

ευτελίζει το θεσμό και να μην προτείνει άλλο πρόσωπο.

Ενδεικτικό του μπρα ντε φερ που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αναφορικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος στις επιλογές και τις αντιφάσεις του. Εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στα καλλιστεία και την ονοματολογία. Οφείλει να σταματήσει να ευτελίζει το θεσμό του ΠτΔ και να εξηγήσει γιατί δεν προτείνει την ανανέωση της πετυχημένης θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ επανέφερε τη σύνδεση της εκλογής ΠτΔ με την εθνική συναίνεση για την οποία πολλοί μιλούν στην κυβέρνηση.

Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο πως «σε μία συγκυρία που χρειάζεται εθνική συνεννόηση, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να την τορπιλίσει με δύο κορυφαίες επιλογές του. Από τη μία δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου και από την άλλη καταργεί την απλή αναλογική, το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα που αναγκάζει τα πολιτικά κόμματα σε συνεννόηση και προγραμματικές συγκλίσεις».

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή, εξερχόμενος και κληθείς να σχολιάσει τα όσα ειπώθηκαν για τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα εκτίμησε πως ο Πρωθυπουργός «ζυγίζει την κατάσταση στο κόμμα του», παραπέμποντας ευθέως στις εσωκομματικές αντιδράσεις που έχουν ήδη αρχίσει να σημειώνονται στον απόηχο των ονομάτων που έχουν ακουστεί (Βενιζέλος, Δαμανάκη, Διαμαντοπούλου κλπ).

Την ίδια ώρα, από το Μέγαρο Μαξίμου συντηρείται η ονοματολογία μέσω μη διάψευσης των σεναρίων που διακινούνται για τον επόμενο ένοικο της Ηρώδου Αττικού, με όλα τα δεδομένα να δείχνουν πως ο κ. Μητσοτάκης θα προτιμήσει έναν υποψήφιο από τις παρυφές του ΚΙΝΑΛ, αφήνοντας εκτός κάδρου τα σενάρια συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακατάσχετη ονοματολογία έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στο Προεδρικό Μέγαρο για τη στάση του Μεγάρου Μαξίμου, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να έχει δεχθεί πολλές εισηγήσεις για δημόσια παρέμβασή του.

Ωστόσο, ο κ. Παυλόπουλος παρά τη δεδομένη ενόχληση που αποδίδεται στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και τους «χρησμούς» του τελευταίου μήνα, τηρεί στάση αναμονής μέχρι τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πάντως πως εάν ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν πρόκειται να αποδεθχεί να είναι υποψήφιος εάν δεν αποτελεί την πρόταση του Πρωθυπουργού, σενάριο το οποίο αν και πλέον συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες, βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι του κ. Μητσοτάκη, όπως διαβεβαίωσε σήμερα και η Ντόρα Μπακογιάννη που έχει ταχθεί υπέρ της ανανέωσης της θητείας του πρώτου.

Η αναφορά του Πρωθυπουργού για ένα πρόσωπο που θα αναγκάσει τα υπόλοιπα κόμματα να εξηγήσουν γιατί δεν το ψηφίζουν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ονόματα υπερκομματικά όπως ο Βασίλης Σκουρής ή ο Πρόεδρος του του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λίνος Σισιλιάνος, αν και η συγκυρία με τα ελληντουρκικά προκρίνει κατά πολλούς ένα πολιτικό πρόσωπο.

Παράλληλα, το Κίνημα Αλλαγής εντείνει από την πλευρά του τις πιέσεις στον Πρωθυπουργό, με τους όρους της Φώφης Γεννηματά για πρόεδρο από την Κεντροαριστερά που ήταν «παρών» τα χρόνια της κρίσης να καίνε επί της ουσίας δύο ονόματα που έχουν ακουστεί: Αυτό της Μαρίας Δαμανάκη και του Τάσου Γιαννίτση, αφήνοντας εντός κάδρου τους Νίκο Αλιβιζάτο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Άννα Διαμαντοπούλου και Λουκά Παπαδήμο.

Μύλος στη ΝΔ

Την ίδια ώρα η άποψη που κυριαρχεί στο εσωτερικό της ΝΔ είναι ότι η πλευρά Μητσοτάκη θέτει εκτός πλαισίου τον καραμανλικό Παυλόπουλο, διότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Κ. Καραμανλής είναι κατά της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, άποψη που στηρίζει ο Κ. Σημίτης, οι εκσυγχρονιστές και πριν λίγο καιρό το είδε θετικά ο Γιώργος Παπανδρέου, η Ντόρα Μπακογιάννη, κ.α.

Το παιχνίδι είναι σκληρό και στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν ότι ο Κ. Καραμανλής δεν θα δεχθεί συμβιβασμούς στα εθνικά ζητήματα. Ο ίδιος είχε φροντίσει τον περασμένο Οκτώβριο από το βήμα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, παρουσία και του Πρ. Παυλόπουλου, να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί και να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων.

Σε αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαίες δεν είναι πολλές δηλώσεις υπέρ του Πρ. Παυλόπουλου, όπως της Όλγας Κεφαλογιάννη, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Νίκου Δένδια, του Νικήτα Κακλαμάνη, κ.ά., ενώ σε αυτή τη γραμμή είναι και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Μάλιστα, ο Νικ. Κακλαμάνης, αντιπρόεδρος της Βουλής και επί σειρά ετών κεντρικό στέλεχος της ΝΔ και με γενική αποδοχή, είπε μια μεγάλη αλήθεια μεσοβδόμαδα στο Κόντρα, στηρίζοντας τον Πρ. Παυλόπουλο. «Θα ήταν μεγάλο πολιτικό λάθος και για την χώρα και για την παράταξή μου η μη επανεκλογή του».

Την ίδια στιγμή οι σαμαρικοί συνεχίζουν τα πυρά κατά του Πρ. Παυλόπουλου με τον στενό συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, να λέει στο Action 24 όπου και είναι σχολιαστής: «Πολλοί στη ΝΔ έχουν ράμματα για τη γούνα του Πρ. Παυλόπουλου».
Την ίδια στιγμή το άλλο άγχος του Μεγάρου Μαξίμου που δεν είδε με θετικό μάτι την δήλωση Κακλαμάνη, είναι να εξουδετερώσει και τον Αντώνη Σαμαρά που επιθυμεί την Προεδρία της Δημοκρατίας και ήδη έχουν εμφανιστεί υπέρ του με δηλώσεις τουλάχιστον 15 βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Μάκης Βορίδης.

Σε αυτό το κλίμα με οργή είδαν στο καραμανλικό σύστημα μια επίθεση που δέχθηκε προ ημερών ο Πρ. Παυλόπουλος και πέρασε απαρατήρητη με έμμεσο τρόπο από δυο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα