Ο τελικός των τελικών! Στα πέναλτι η Αργεντινή «βασίλισσα του κόσμου»

Στον καλύτερο τελικό που έχει γίνει ποτέ στα πέναλτι κέρδισε η Αργεντινή την Γαλλία και της… έκλεψε τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας.Μετά από 36 χρόνια η Αργεντινή στέφθηκε Πρωταθλήτρια Κόσμου κατακτώντας το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, καθώς επικράτησε της Γαλλίας στον μεγάλο τελικό με τον Λιονέλ Μέσι να πρωταγωνιστεί οδηγώντας την…

Την στιγμή που η Γαλλία

προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί και να ψωάξει τρόπο να φέρει το σκορ σε ισορροπία, οι Αργεντινοί κατάφεραν να κλέψουν την μπάλα και με τον Μέσι ως οργανωτή βγήκαν στην αντεπίθεση. Ο αρχηγός της ομάδας πάσαρε στον Μακ Άλιστερ που με την σειρά του έβγαλε τον Ντι Μαρία μόνο του απέναντι στον Λιορίς, με τον 34χρονο επιθετικό να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα και να γράφει το όνομά του στην λίστα των σκόρερ, στο 36ο λεπτό.

Δείτε το γκολ του ΝτιΜαρία:

Μερικά λεπτά πριν την λήξη του πρώτου μέρους, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ αποφάσισε να κάνει δύο αλλαγές καθώς δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος από όσα έβλεπε στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να βγάλει τους Ζιρού και Ντεμπελέ αντικαθιστώντας τους με τους Τουράμ και Κολό Μουανί. Η Γαλλία μπήκε στο δεύτερο μέρος με σκοπό να πετύχει ένα γρήγορο γκολ, όμως οι Αργεντίνοι ήταν καλά προετοιμασμένοι και δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να δημιουργήσουν τις συνθήκες και να απειλήσουν. Έτσι το σύνολο του Λιονέλ Σκαλόνι πήρε την μπάλα στα πόδια της και κράτησε την κατοχή δείχνοντας ότι μπορεί να διαχειριστεί το παιχνίδι.

Στο 80’ Κολό Μουανί έκανε ένα εξαιρετικό σπριντ αφήνοντας πίσω του τον Οταμέντι, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να το κλέψει την μπάλα και χρησιμοποίησε τα χέρια του για να τον σταματήσει με αποτέλεσμα να τον ρίξει μέσα στην περιοχή και ο Γάλλος παίκτης να κερδίσει πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Κιλιάν Εμπαπέ που επέλεξε να στείλει την μπάλα στην δεξιά γωνία του Μαρτίνεζ, αλλά παρόλο που ο Αργεντινός γκολκίπερ μάντεψε σωστά δεν κατάφερε να την σταματήσει και η Γαλλία μείωσε σε 2-1.

Δείτε το γκολ:

Έτσι οι παίκτες του Ντιντιέ Ντεσάμπ πήραν το ψυχολογικό αβαντάζ από την επίτευξη αυτού του τέρματος και στην αμέσως επόμενοι επίθεσή τους κατάφεραν να σκοράρουν ξανά, όταν ο Κομάν έκλεψε από τον Μέσι και σέντραρε στον Κιλιάν Εμπαπέ που με το κεφάλι πέρασε την μπάλα στον Τουράμ, ο οποίος με την σειρά του επέστρεψε την πάσα και ο νεαρός άσσος έγραψε το 2-2 με όμορφο πλασέ.

Δείτε το δεύτερο γκολ του Εμπαπέ:

Το «ξέσπασμα» της Γαλλίας είχε ως αποτέλεσμα ο αγώνας να έχει μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι το σφύριγμα της λήξης, όμως το σκορ δεν άλλαξε κι έτσι το 2-2 παρέμεινε μέχρι το σφύριγμα της λήξης του διαιτητή (90’ + 8 λεπτά λόγω καθυστερήσεων) με αποτέλεσμα οι ομάδες να συνεχίσουν στην παράταση. Το πρώτο δεκαπεντάλεπτο κύλησε με την Γαλλία να προσπαθεί αρκετά για να πετύχει ακόμα ένα τέρμα, όμως η Αργεντινή ήταν αυτή που είχε τις πιο μεγάλες ευκαιρίες αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει λόγω της καλής αμυντικής λειτουργίας των «τρικολόρ».

Οι ισορροπίες στο παιχνίδι όμως άλλαξαν στον 108’ όταν ο Μέσι πάσαρε στον Μαρτίνες ο οποίος με την σειρά του σούταρε μέσα από την περιοχή, αλλά ο Λορίς απέκρουσε αρχικά, με τον Μέσι να παίρνει το ριμπάουντ και να σκοράρει. Σημειώνεται ότι ο Κουντέ έδιωξε μέσα από την εστία αλλά η μπάλα είχε περάσει την γραμμή.

Δείτε το γκολ:

Δέκα λεπτά αργότερα, η Γαλλία κέρδισε ακόμα ένα πέναλτι καθώς το σουτ του Εμπαπέ εκτός περιοχής, σταμάτησε στο χέρι του Μοντιέλ, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να δείξει την άσπρη βούλα. Ο Εμπαπέ έστησε την μπάλα και με ένα πολύ ψύχραιμο χτύπημα σκόραρε για ακόμα μία φορά, φτάνοντας τα τρία γκολ στην αναμέτρηση.

Έτσι έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που σημειώνει χατ-τρικ σε τελικό Μουντιάλ μετά τον Τζεφ Χάρστ στο 4-2 της Αγγλίας επί της Γερμανίας το 1966.

Δείτε το βίντεο:

Ολόκληρη η διαδικασία των πέναλτι:

Keywords
Τυχαία Θέματα