Ο Σταμάτης Κραουνάκης στο iEidiseis: Δεν μας κυβερνά ένα κόμμα, αλλά μια Κλίκα φοβική, πλούσια και αμόρφωτη!

«Εγραψα τραγούδια. Πολλά. Μερικά, πολύ εφηβικά αισθήματα για μένα. Τα ηχογραφώ σιγά σιγά με εξαίσιες φωνές .Τους δικούς μου και φίλους που αγαπώ. Δίνουμε κι αυτή τη δράση να πάμε στους ιδιώτες», αποκαλύπτει ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης, που μιλά για όλους και για όλα. 

Ανοίγει την καρδιά του ο Σταμάτης Κραουνάκης με τη συνέντευξή του στο iEidiseis, μιλώντας για όλους και για όλα, χωρίς φόβο, αλλά με το χαρακτηριστικό πάθος και την τρυφερότητα που, συνάμα, τον

διακρίνει.

Είναι από τις λίγες φορές που ο υπογράφων δεν είναι σίγουρος ούτε για τον τίτλο που βάζει, ούτε για τον πρόλογο-ότι και αν προτάξει θα αδικήσει πολλά άλλα.

Ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης –και τόσα άλλα- αποκαλύπτει ότι τον καιρό της καραντίνας γράφει τραγούδια («μερικά, πολύ εφηβικά αισθήματα για μένα, τα ηχογραφώ σιγά σιγά με εξαίσιες φωνές», αναφέρει), ενώ πάει με τους συνεργάτες του και «στα σπίτια, στις αυλές, στα κτήματα, στις παραλίες». «Σε κάποιο απ’ αυτά τα μέρη, κάπου θα μας πετύχεις. Σε κάποια γειτονιά, σε κάποιο κήπο», απαντά όταν το ρωτάμε πού θα τον απολαύσουμε φέτος το καλοκαίρι.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλάει για την πολιτική, τον Μητσοτάκη, τον Τσίπρα, τον Κώστα Μπακογιάννη, την κατάσταση των καλλιτεχνών, αλλά και την Λίνα Μενδώνη, για την οποία δεν διστάζει να πει ότι …»άμα δω το καλό, ένα φιλάκι θα της δώκω, γιατί είμαι και πονόψυχο παιδί»!

Απολαύστε λοιπόν Σταμάτη Κραουνάκη!

«Βουβό» το φετινό καλοκαίρι κ. Κραουνάκη. Λείπουν –στο βαθμό που τις είχαμε συνηθίσει- οι μεγάλες παραγωγές, οι νέες παραστάσεις των καλλιτεχνών, η δημιουργία σας...

«ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ. Αυτό ας πούμε. Κι ας το αποφασίσουμε. Κι ας οργανωθεί το κάθε σύστημα, σύμφωνα με τις δυνάμεις του, την πίστη του και κυρίως με την εμπιστοσύνη που έχει κατακτήσει το κάθε έργο μέσα στην ίδια την Κοινωνία, την βαριά πληγωμένη από την κακοδιαχείριση και τον κοροναϊό. Κι όμως έχουμε Μεγάλες Παραγωγές. 

Η υπόθεση είναι μια και είναι απολύτως ξεκάθαρη. Δεν περιμένουμε τίποτα από την Πολιτεία. Και επίσης είναι απολύτως μάταιο να απαιτούμε κάτι. Χαμένος χρόνος που αν δοθεί στην τέχνη μας, θα δώσει καρπό

Το Αλσος πχ θα λειτουργήσει. Μεγάλος χώρος θα φιλοξενήσει την Αρβανιτάκη, το Φοίβο Δεληβοριά, τον Τάκη Ζαχαράτο. Εχει κι ενδιαφέροντα πράγματα Τον Οιδίποδα του σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζα με τρεις συγκλονιστικούς ηθοποιούς. Θα κάνει περιοδεία. Η υπόθεση είναι μια και είναι απολύτως ξεκάθαρη. Δεν περιμένουμε τίποτα από την Πολιτεία. Και επίσης είναι απολύτως μάταιο να απαιτούμε κάτι. Χαμένος χρόνος που αν δοθεί στην τέχνη μας, θα δώσει καρπό.

Δεν θα μιλήσω για το Φεστιβάλ. Ούτε για τις υπεκφυγές του υπουργείου ότι κάτι κάνει και καλά.Αυτό το όλη η Ελλάδα κάτι τις, ξέρω γω. Δεν νομίζω ότι θα τρέξουν όλοι ν΄ απολαύσουν Βέλτσο πχ.

Τώρα το πώς θα επικοινωνήσει ο καθένας το έργο του, είναι θέμα. Ας σκεφτεί καθένας τον τρόπο που του ταιριάζει. Δεν θα μιλήσω για το Φεστιβάλ. Ούτε για τις υπεκφυγές του υπουργείου ότι κάτι κάνει και καλά. Αυτό το Ολη η Ελλάδα κάτι τις, ξέρω γω.
Δεν νομίζω ότι θα τρέξουν όλοι ν΄ απολαύσουν Βέλτσο πχ. Είναι απολύτως σαφές οτι η Τέχνη στο σύνολό της είναι απολύτως έξω από το αντικείμενό τους. Είναι και απολύτως βαρετό να ασχολείται κανείς και να χάνει και χρόνο. Απλά θα πω ότι πέρα απ οτιδήποτε άλλο υπάρχει και η Αξιοπρέπεια και η Παραίτηση. Αυτό γιατί βλέπω Καλλιτέχνες ικανότατους να διευκολύνουν ...την Κυβέρνηση, αντί να παραιτηθούν. Δεν θέλω να κρίνω Καλλιτέχνες. Ο καθένας ξέρει γιατί αποφασίζει και κάνει το κάθε τι».

Τα οικονομικά προβλήματα σε τι βαθμό έχουν αντιμετωπιστεί από την πολιτεία;

«Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Αφήνουν το λαό στο έλεος. Δεν υπάρχει σχεδιασμός, είναι ολοφάνερο. Δεν υπάρχει καμία τάση καν. Πετιέται δημόσιο χρήμα δώθε κείθε. Αυτοσχεδιάζουν με μέτριους επικοινωνιολόγους, αποφάσεις αποσύρονται, έχουμε πήξει στις διορθώσεις και στις συγγνώμες. 

Και κυρίως ο λαός συνειδητοποιεί μέρα με τη μέρα, ότι δεν θα έρθει σωσμός από την Πολιτεία. Αυτό θα αφυπνίσει πολλά. Το αγώϊ ξυπνά τον αγωγιάτη

Υπάρχει ήδη μια σαφής εικόνα διάλυσης. Και κυρίως ο λαός συνειδητοποιεί μέρα με τη μέρα, ότι δεν θα έρθει σωσμός από την Πολιτεία. Αυτό θα αφυπνίσει πολλά. Το αγώϊ ξυπνά τον αγωγιάτη».

Στην κυβέρνηση επιμένουν, πάντως, τι παραπάνω μπορούσαν να κάνουν, αφού αιτία ήταν ο κορονοϊός…

«Υπάρχει κυβέρνηση με την έννοια του Κυβερνάν? Βλέπουμε άλλα κράτη τι κάνουν. Στηρίζουν την τέχνη, τους καλλιτέχνες, στηρίζουν τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες. Υπάρχει προγραμματισμός. Επιστημονική ενημέρωση. Στήριξη, Υποδομή.
Ξαναλέω, ούτε όραμα υπάρχει, ούτε σχεδιασμός. Ζει ο Πλανήτης ιστορική στιγμή. Και για να είμαι σαφής και δίκαιος. Ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του, πλην ελαχιστότατων εξαιρέσεων, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Κοινοτυπία, Παραλήρημα, Πολυλογία και καθημερινές κοτσάνες ένθεν και ένθεν. Μ’ ανησυχεί η κενότητα του λόγου.

Ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του, πλην ελαχιστότατων εξαιρέσεων, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Κοινοτυπία, Παραλήρημα, Πολυλογία και καθημερινές κοτσάνες ένθεν και ένθεν. Μ’ ανησυχεί η κενότητα του λόγου. Το κόπυ πέηστ

Το κόπυ πέηστ. Πού μιλάνε. Ποιος περιμένουν να τους κατανοήσει. Εχουμε δει απο απέναντι μισή αριστερή πρόταση; Πάλι κάτι προπέρσινα αναμασημένα. Αυτό συμβαίνει γιατί πίσω από κάθε σκέψη ελλοχεύει πάλι πώς θα υποκλαπεί η ψήφος. Υποδουλώθηκε η ωραιότερη χώρα της γης στο παγκόσμιο κεφάλαιο αντί πινακίου φακής.

Αυτό είναι αποτέλεσμα αλυσίδας κακών ή μετρίων κυβερνήσεων, δεν είναι τωρινό. Δείτε τα Πρόσωπα του Κοινοβουλίου και σκεφτείτε παλαιότερα αντίστοιχα. Κάποτε πολιτικοί κύρους, όσο κυλάγανε οι δεκαετίες, η χώρα παρεδίδετο σε κλίκες. Εχω την αίσθηση αυτή. Δεν μας κυβερνά ένα συγκεκριμένο κόμμα, αλλά μια Κλίκα φοβική, πλούσια κι αμόρφωτη. Δεν θέλω να μιλήσω για την Αντιπολίτευση. Εχουν εκτεθεί όλοι. Λυπάμαι που το λέω. Αλλά δεν υπάρχει καμία αληθινή φλόγα».

-Ξέρετε τι θα πουν τώρα, ο Σταμάτης έχει βεντέτα με την υπουργό…

«Εννοείτε την Κυρία Μενδώνη;

Ο ιστορικός του μέλλοντος αν δεν έχει εξαγοραστεί, δεν πρόκειται να την συμπεριλάβει. Δεν καταδέχομαι να έχω βεντέτα με την κυρία Μενδώνη. Μια αγχωμένη γυναίκα βλέπω, με μια παρατρεχάμενη και ένα επιτελείο δημοσίων σχέσεων και δικηγόρων αγχωμένων να διατηρήσουν τα μισθά τους.

Ο ιστορικός του μέλλοντος αν δεν έχει εξαγοραστεί, δεν πρόκειται να την συμπεριλάβει.Δεν καταδέχομαι να έχω βεντέτα με την κυρία Μενδώνη. Μια αγχωμένη γυναίκα βλέπω, με μια παρατρεχάμενη και ένα επιτελείο δημοσίων σχέσεων και δικηγόρων αγχωμένων να διατηρήσουν τα μισθά τους

Οτι παρείχε ήταν κατόπιν πολλών πιέσεών μας. .Φτύσαμε αίμα για την Εδέμ. Κι ακόμα δεν πατήσαμε γη. Αν εννοείτε ο τι έπαιξα σκληρά για να κατακτήσει ο κλάδος τα χρειώδη. Ναι αυτό είναι αλήθεια.
Και συμπαθάτε με, αλλά μπορώ να το κάνω γιατί δεν οφείλω πουθενά, για να φοβάμαι. Δε χρωστάω σε κανένα αφεντικό. Επίσης, δεν θέλω να κερδίσω τη συμπάθεια των κυβερνώντων. Δε λέτε που ακόμα έχω όρεξη να μην το βάζω κάτω;

Απ’ την άλλη, δεν είμαι προκατειλημμένος. Αμα δω το καλό ένα φιλάκι θα της το δώκω. Γιατί είμαι και πονόψυχο παιδί. Αλλα δεν βλέπω να συνάδει το υπουργείο αυτό με την έννοια Πολιτισμός. Θα μπορούσε να ηγηθεί παγκόσμιου κινήματος, με την πολιτιστική μας κληρονομιά και τους αξιότατους καλλιτέχνες μας σε όλους τους τομείς. Αντίθετα, προσπαθούν τσάτρα πάτρα να φτιάξουν έναν κυβερνητικό θίασο. Αυτό δεν έχει μέλλον από μόνο του. Είναι μάλλον θλιβερό. Εχει μόνο αγωνία».

Εκτιμάς ότι ο Δήμος Αθηναίων τι επεδίωξε με την κίνησή του να σας αποζημιώσει για την συναυλία της Πρωτοψάλτη και έξω από το Μαξίμου;

«Ατυχο αυτό το αγόρι (ο Δήμαρχος). Ολο συγγνώμες ζητάει. Τον συμπαθώ. Νομίζω τον παρέσυραν μετριότατοι συνεργάτες σ’ αυτό το σόου. 

Ατυχο αυτό το αγόρι.(ο Δήμαρχος) Ολο συγγνώμες ζητάει. Τον συμπαθώ

Στεναχωρέθηκα γιατί η Πρωτοψάλτη είναι αίμα μου. Αλλά δεν ρωτηθήκαμε. Οφείλαμε να είχαμε ερωτηθεί. Προσωπικά ή θα είχα πει ναι ή θα είχα υποδείξει μια καλύτερη λύση. Η ελάχιστη αποζημίωση που έδωσε ο Δήμος ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΘΕΝΤΕΣ,ας σημειωθεί αυτό, ήταν εκ των υστέρων και μετά από το εξώδικό μου.

Παρ’ όλα αυτά, η διορθωτική που έκαναν ,τους εξέθεσε ακόμα περισσότερο. Ηταν παραδοχή του λάθους. Εχω στείλει τρία μέιλ να μάθω σε ποιους συναδέλφους αφορά η κατάθεση των δικαιωμάτων από πλευράς του Δήμου. Ουδεμία απάντηση από τον επίτροπο της ΕΥΕΔ κύριο Κωνσταντακόπουλο.

Η κοινωνία ξέρει ποιος είναι καθαρός. Ξέρετε κυκλοφορώ μ’ ένα τρίκυκλο. Οι άνθρωποι με χαιρετούν με αγάπη. Προς το Δημαρχείο μουτζώνανε

Απ’ την άλλη, το εξώδικό μου ζητούσε την παροχή των 120,000 επιδομάτων στους καλλιτέχνες. Και χαίρω διότι παρόλη τη λάσπη κάτι κινητοποίησα. Δεν πειράζει. Κατανοώ τον πανικό. Οσο για τη λάσπη; Ε, καλά. Καλοκαιράκι είναι .Ξεραίνεται γρήγορα.Η κοινωνία ξέρει ποιος είναι καθαρός. Ξέρετε κυκλοφορώ μ’ ένα τρίκυκλο Οι άνθρωποι με χαιρετούν με αγάπη. Προς το Δημαρχείο μουτζώνανε».

-Τι έχεις βάλει μπροστά; Τι ετοιμάζεις; Αποκλείετε να κάθεσαι;

«Οχι δεν κάθομαι. Παρόλο ότι δεν πολυβγαίνω. Γενικά πιστεύω ότι ο κόσμος θα συντονιστεί σε άλλη πίστα. Εγραψα τραγούδια. Πολλά. Μερικά, πολύ εφηβικά αισθήματα για μένα. Τα ηχογραφώ σιγά σιγά με εξαίσιες φωνές .Τους δικούς μου και φίλους που αγαπώ. Δίνουμε κι αυτή τη δράση να πάμε στους ιδιώτες. Στα σπίτια, στις αυλές, στα κτήματα, στις παραλίες. 

Εγραψα τραγούδια. Πολλά. Μερικά, πολύ εφηβικά αισθήματα για μένα. Τα ηχογραφώ σιγά σιγά με εξαίσιες φωνές .Τους δικούς μου και φίλους που αγαπώ. Δίνουμε κι αυτή τη δράση να πάμε στους ιδιώτες. Στα σπίτια, στις αυλές, στα κτήματα, στις παραλίες. Είχε μεγάλη απήχηση. Συγκινητική μπορώ να πω

Είχε μεγάλη απήχηση. Συγκινητική μπορώ να πω. Τηλεφωνούν από παντού, άνθρωποι αγαπημένοι. Ο κόσμος κατανοεί την πρόθεση, ανταποκρίνεται. Κινητοποιήθηκαν και φορείς και Δήμοι και μαγαζιά. Το δοκιμάζουμε .Δείχνει ότι θα έχει ωραίο φως».

Το καλοκαίρι; Πού θα σε απολαύσουμε;

«Σε κάποιο απ’ αυτά τα μέρη, κάπου θα μας πετύχεις. Σε κάποια γειτονιά, σε κάποιο κήπο».

-Έχεις δεχθεί και χυδαίες πολλές φορές επιθέσεις για τις απόψεις σου; Έχεις σκεφτεί κάποιες φορές να σταματήσεις να μιλάς;

«Δεν μιλάω για να μιλάω. Μιλάω για να μην πάμε άκλαυτοι. Δεν χαρίστηκα ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε σε κανέναν άλλον. Και στο κάτω κάτω καλλιτέχνης είμαι. Δεν είμαι πολιτικός. Θου Κύριε. Είναι μέρες τώρα που τους κοιτάζω σαν να μην είναι. Ασκούμαι σ’ αυτή την αίσθηση. Μικραίνουν και μπορείς να τους αγνοείς. 

Δεν μιλάω για να μιλάω. Μιλάω για να μην πάμε άκλαυτοι. Δεν χαρίστηκα ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε σε κανέναν άλλον. Και στο κάτω κάτω καλλιτέχνης είμαι. Δεν είμαι πολιτικός. Θου Κύριε

Αλλά μη λέω μεγάλα λόγια. Η τέχνη είναι καταφύγιο. Μια νότα μπορεί να σε γιατρέψει. Μια πενιά ,μια λέξη, ένα χρώμα. Όχι, δεν έχω σκεφτεί να μη μιλάω».

Τον Μητσοτάκη πώς τον κρίνεις; Κάποιοι επιμένουν πως θα κυβερνήσει για πολλά χρόνια την Ελλάδα…

«Δεν θα κρίνω τον Μητσοτάκη. Ας κάνει ότι νομίζει .Αν τον ψηφίζει ο κόσμος, εγώ τι να πω. Είμαι απέναντι. Στο άλλο πεζοδρόμιο. Δεν θα τον ψηφίζω .Κι είναι πολλοί σαν και μένα που δεν θα τον ψηφίζουν. Τι, να χάσουμε και την υγεία μας;»

Δεν θα κρίνω τον Μητσοτάκη. Ας κάνει ότι νομίζει .Αν τον ψηφίζει ο κόσμος, εγώ τι να πω. Είμαι απέναντι. Στο άλλο πεζοδρόμιο. Δεν θα τον ψηφίζω .Κι είναι πολλοί σαν και μένα που δεν θα τον ψηφίζουν. Τι, να χάσουμε και την υγεία μας;

-Και τον Αλέξη Τσίπρα; Μπορεί να υπάρχουν στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ που να τον υπονομεύουν;

«Ούτε τον Αλέξη θα κρίνω. Είναι σε καίρια φάση το κόμμα του. Και ο ίδιος σε δύσκολη θέση μάλλον, όσον αφορά τις αποφάσεις του. Αν δεν κλαδευτεί το δέντρο στην ώρα του, δεν ανθίζει».

Ούτε τον Αλέξη θα κρίνω. Είναι σε καίρια φάση το κόμμα του. Και ο ίδιος σε δύσκολη θέση μάλλον, όσον αφορά τις αποφάσεις του. Αν δεν κλαδευτεί το δέντρο στην ώρα του, δεν ανθίζει

-Τώρα με τον ανασχηματισμό, ποιον θα ήθελες εκτός κυβέρνησης;

«Μα θα γίνει ανασχηματισμός; Δεν το βλέπω. Για να ανασχηματιστεί κάτι πρέπει να’ χει κάποιο σχήμα. Γιατί να γίνει; Ολα δουλεύουν ρολόι».

-Πιστεύεις ότι ο κορονοϊός θα επιστρέψει τον χειμώνα ή θα μπορούμε να σας παρακολουθούμε ελεύθερα;

«Τίποτα δεν θα ξαναείναι το ίδιο. Το βασικότερο είναι ότι ο κόσμος δεν θα ξαναμαντρωθεί εύκολα. Αντί να σκεφτόμαστε πως θα σώσουμε τους τοίχους, καλύτερα να δούμε πώς θα τους ρίξουμε».

-Πες μου μια σκέψη που σου έρχεται τώρα…

«Μια σκέψη…

Μη νομίζετε, παρόλη την ρετσέτα του Συριζαίου, ούτε εκεί με πολυχωνεύουν όλοι. Μερικοί, ούτε να με βλέπουν. Οσο για το ΚΚΕ, κρατάω μόνο τους οικογενειακούς φίλους μου ,που έτσι κι αλλιώς θα πάμε μαζί μέχρι τέλους. Το Αίμα νερό δε γίνεται.
Αλλά φλόγα δε βλέπω. Ολοι παίζουν σε συγκεκριμένο τραπέζι, συγκεκριμένο παιχνίδι. Τραγικά βαρετό. Δεν αντέχω και αυτή την ανθρωποφαγία. Το αλληλοσκότωμα. Ανθρωποι καθαροί υπάρχουν. Φαίνονται. Παντού. Η κοματίλα είναι ασθένεια δυστυχώς. Κι όσο πάει ο καιρός, αδυνατίζει η δύναμή της. Η πανδημία όρισε άλλα μέτρα. Αλλο νοιάξιμο. Αλλες συμπεριφορές. Μάθαμε πράγματα που δε θα μαθαίναμε αλλιώς. Κι αυτή την καινούργια γλώσσα, ενώ η κοινωνία είναι έτοιμη και τη μιλάει, τα κόμματα πασχίζουν και αυτοκαταπίνονται μέσα στα δεδομένα μοντέλα τους». 

 

 

 

Keywords
κομμα, δραση, καλοκαιρι, τσιπρας, ευκολα, αλσος, ελλαδα, συγκεκριμένο, οφείλω, πατρα, λύση, επιδοματα, φως, συριζα, κορονοϊός, ΚΚΕ, καιρος, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ανασχηματισμος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, βικυ σταματη, ογα επιδοματα, αμα, κοινωνια, κομματα, μιλα, γυναικα, δημος αθηναιων, εδεμ, θεμα, τραγουδια, υγεια, φλογα, ωρα, αγαπη, ελεος, αιμα, αλσος, αξιοπρεπεια, αποζημιωση, απηχηση, αρβανιτακη, γειτονια, γινει, γινεται, γλωσσα, δεντρο, δυναμη, δημος, δημοσιο, δυστυχως, δειχνει, δοθει, δωσει, ευκολα, υπαρχει, ενδιαφεροντα, ενημερωση, εννοειτε, εννοια, εξωδικο, ερχεται, τεχνη, ιδια, ιδιο, υποθεση, εικονα, μειλ, κεφαλαιο, κυβερνηση, κινηση, κυριε, κυρια, λύση, λογια, μοντελα, μπορεις, νερο, ξερετε, ξυπνα, οραμα, οφείλω, παιδι, παθος, παμε, πιστη, πολιτεια, προβληματα, σαφης, σιγουρος, συγκεκριμένο, σοου, σπιτια, ταση, το αγορι, τρια, τρικυκλο, φαινονται, φεστιβαλ, χρημα, χρονος, χρωμα, αφεντικο, αγορι, αυλες, ετοιμη, χωρα, υπουργειο, καρδια, κτηματα, ομαδες, παιχνιδι, θελω να, βεντετα, ωραιο
Τυχαία Θέματα