Ο κοροναϊός μεταλλάχθηκε: Σε επιφυλακή η Ελλάδα, εμβόλιο φτιάχνουν οι Ρώσοι

Σειρά μέτρων για τον περιορισμό του νέου κοροναϊού λαμβάνουν χώρες της Ευρώπης. Το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου έκρινε ότι ο κίνδυνος «εισαγωγής» κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μέτριος». Ο κοροναϊός μεταλλάχθηκε, ενώ σε επιφυλακή η Ελλάδα. Πληροφορίες ότι εμβόλιο φτιάχνουν οι Ρώσοι.

Ο νέος κοροναϊός έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 17 ατόμων στην Κίνα και ήδη προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται. Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει την Πέμπτη

αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό.

Εάν ο ΠΟΥ λάβει τελικά αυτήν την απόφαση, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία.

Ο νέος κοροναϊός έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 17 ατόμων στην Κίνα και ήδη προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται, όπως προειδοποιούν Κινέζοι αξιωματούχοι, καθώς αυξάνεται ταχύτερα τα τελευταία 24ωρα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Κίνας, τα κρούσματα συνολικά ανέρχονται σε 571.

Όλα αυτά ενώ ύποπτο κρούσμα κοροναϊού φαίνεται πως εντοπίστηκε και στη Βραζιλία.

Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι γυναίκα που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Κίνα ίσως είναι το πρώτο κρούσμα του ιού στη χώρα. Πρόκειται για 35χρονη γυναίκα που έφτασε στις 18 Ιανουαρίου στο Μπέλο Οριζόντε και εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα.

Η γυναίκα, πάντως, είπε στις υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας πως δεν πιστεύει πως έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό, καθώς δεν επισκέφτηκε τη Βουχάν ούτε και ήρθε σε επαφή με κανέναν που να είχε νοσήσει.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 16 άνθρωποι ήλθαν σε επαφή με κάτοικο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον που διαγνώστηκε ότι είναι το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ του νέου κοροναϊού.

Σε επιφυλακή και η Ελλάδα

Σε διαρκή επαγρύπνηση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενώ ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει στους ελέγχους της ετοιμότητας των υγειονομικών μονάδων. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί οδηγίες για πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κίνα ή έρχονται από εκεί.

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ καλούν όσους επιστρέφουν από την Κίνα και βρίσκονταν εκεί τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ έχουν παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετός, να επισκεφτούν άμεσα γιατρό ώστε να υποβληθούν σε εξέταση.

«Ο ιός μεταλλάχθηκε βαθμιαία»

Ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόλησης Ασθενειών της Κίνας, Γκάο Φου, τόνισε ότι είναι δύσκολος ο έλεγχος του κοροναϊού πυροδοτώντας παγκόσμια ανησυχία και αυτό γιατί προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται. «Ο ιός μεταλλάχθηκε βαθμιαία μία φορά όταν μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για μελέτη», τόνισε, προσθέτοντας ότι προς το παρόν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι δεν δείχνουν να είναι ευάλωτοι στον κοροναϊό.

Η μετάλλαξη των ιών δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά τους καθιστά πιο επικίνδυνους καθώς μπορεί να αποκτήσουν ανοσία σε στοχευμένες θεραπείες (χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταλλασσόμενου ιού η γρίπη, λόγος για τον οποίο παρασκευάζονται διαφορατικά εμβόλια κάθε χρόνο). Επίσης μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο εξάπλωσης της ασθένειας και ίσως αυτό σημάνει ότι οι ειδικοί θα χρειαστεί να αλλάξουν τακτικές όσον αφορά στις προσπάθειες διάγνωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης του κοροναϊού.

H Ρωσία αναπτύσσει εμβόλιο

Η Ρωσία έχει αρχίσει να αναπτύσσει το δικό της εμβόλιο κατά του κοροναϊού, ανακοίνωσε η επικεφαλής της κρατικής ρυθμιστικής αρχή για την ασφάλεια των καταναλωτών (Rospotrebnadzor) Ελένα Ποπόβα.

«Φυσικά, έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη του εμβολίου. Κάθε φορά που εκδηλώνεται ένας ιός ξεκινάμε αμέσως την ανάπτυξη του εμβολίου», δήλωσε η Ποπόβα

Η Ποπόβα δήλωσε επίσης ότι στην Ρωσία έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατευθεί η χώρα από τον νέο κοροναϊό. «Ενισχύσαμε τους ελέγχους και στα 200 και πλέον σημεία εισόδου στην χώρα», διευκρίνισε.

Παράλληλα είπε ότι έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες στους γιατρούς, οδηγίες για απολυμάνσεις που αφορούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ έχουν ενισχυθεί όλοι οι έλεγχοι των ασθενών σε νοσηλευτικά ιδρύματα που παρουσιάζουν πυρετό για να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό.

Η επικεφαλής της Διεύθυνσης επιδημιολογικού ελέγχου, που υπάγεται στην Rospotrebnadzor, Ελένα Γιεζλόβα δήλωσε ότι «η ανάπτυξη του εμβολίου είναι μια μακρά διαδικασία και η απόφαση για την ανάπτυξη του εμβολίου βασίζεται στους κινδύνους που δημιουργεί η τρέχουσα κατάσταση».

Keywords
Τυχαία Θέματα