Ο Κάλσον Γουάιτχεντ είναι ο νικητής του φετινού βραβείου Πούλιτζερ Λογοτεχνίας

Ο συγγραφέας του βραβευμένου «Υπόγειος σιδηρόδρομος» κέρδισε για δεύτερη φορά την πολυπόθητη διάκριση για το νέο μυθιστόρημά του «The Nickel Boys».

Είναι σπάνιο για έναν συγγραφέα να απολαμβάνει για δεύτερη φορά την τιμή να είναι ο νικητής του Βραβείου Πούλιτζερ Λογοτεχνίας, μιας από τις σημαντικότερες διακρίσεις για λογοτέχνες στην αμερικανική επικράτεια. Πόσο μάλλον, η δεύτερη βράβευση να έρχεται να έρχεται σε διάστημα μόλις τριών ετών.

Αυτή είναι η περίπτωση του Κάλσον Γουάιτχεντ, συγγραφέα του βραβευμένου το 2017 «Υπόγειος σιδηρόδρομος»

(εκδόσεις Ψυχογιός), ο οποίος απέσπασε και το Βραβείο Πούλιτζερ για το 2020 με το «The Nickel Boys».

Για άλλη μια φορά ο συγγραφέας στρέφεται στην αμερικάνικη ιστορία για να αντλήσει έμπνευση.
Όμως, αντί για τι βαμβακοφυτείες της Τζόρτζια, όπου διαδραματίζονταν ο «Υπόγειος σιδηρόδρομος» αυτή τη φορά σειρά έχει ένα αναμορφωτήριο αρρένων στην Φλόριντα, όπου καταλήγουν οι ανήλικοι παραβάτες του νόμου για να …συμμορφωθούν.

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα -το ίδρυμα-μοντέλο για το μυθιστόρημα που εγκαινιάστηκε το 1900 έκλεισε μόλις το 2011 αφού πρώτα ντουζίνες παιδιών πέθαναν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες- η αφήγηση παρακολουθεί δυο αγόρια από την πρώτη στιγμή που βρίσκονται στο ίδρυμα ως την απόδρασή τους, που θα καταλήξει στον θάνατο του ενός, και τον αγώνα του δεύτερου για την απονομή δικαιοσύνης.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα