Ο Μπάιντεν ανησυχεί ότι ο Πούτιν δεν έχει τρόπο «να βγει από τη σύρραξη» στην Ουκρανία

Ανήσυχος για την κατάσταση στην Ουκρανία ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίος ανησυχεί ότι ο Πούτιν δεν έχει τρόπο να βγει από τον πόλεμοΟ αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε χθες Δευτέρα πως τον ανησυχεί το ότι ο ρώσος ομόλογός του δεν έχει οδό που να οδηγεί στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και…

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Πούτιν, απέτισε φόρο τιμής στις ρωσικές δυνάμεις για τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πριν από 77 χρόνια συνδέοντας την τότε επιτυχία με τη σημερινή κατάσταση

στην Ουκρανία.

«Αγωνίζεστε για τον λαό στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της πατρίδας μας. Η ημέρα της νίκης είναι στις καρδιές όλων μας. Είμαστε υπερήφανοι για τη γενιά των νικητών».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις με την Ουκρανία, τόνισε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν ένα αναγκαίο και έγκαιρο μέτρο, χαρακτηρίζοντάς την ως τη «μοναδική απόφαση που μπορούσαμε να λάβουμε».

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για προσπάθεια εισβολής της Δύσης στα εδάφη της Ρωσίας στα τέλη του περασμένου έτους, λέγοντας πως «εμείς ποτέ δε θα εγκαταλείψουμε την παράδοσή μας και την πατρίδα μας».

«Η Δύση προετοιμαζόταν για εισβολή στα εδάφη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Το ΝΑΤΟ προκαλούσε απειλές στα σύνορά μας. Η Δύση δεν ήθελε να ακούσει τη Ρωσία, είχαν άλλα σχέδια», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Εμείς ποτέ δε θα εγκαταλείψουμε την παράδοσή μας και την πατρίδα μας, εν μέσω ρωσοφοβίας, επαίνου των προδοτών και γενικής παρακμής ηθών όπως σε άλλες χώρες», υποστήριξε.

Πεντάγωνο: Οι Ουκρανοί εκτοπίζονται παρά τη θέλησή τους στη Ρωσία

Στο μεταξύ, σε μία δήλωση προχώρησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κέρμπι χθες Δευτέρα και υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «βλέπουν ενδείξεις» πως Ουκρανοί μεταφέρονται παρά τη θέλησή τους στη Ρωσία.

«Βεβαίως έχουμε δει ενδείξεις ότι Ουκρανοί μεταφέρονται στη Ρωσία, δεν μπορώ να πω πόσοι είναι οι καταυλισμοί ή πώς μοιάζουν», είπε ο κ. Κέρμπι κατά την τακτική ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

«Όμως έχουμε ενδείξεις πως Ουκρανοί εκτοπίζονται παρά τη θέλησή τους στη Ρωσία», επέμεινε, αποκαλώντας το γεγονός αυτό «εξωφρενικό», αντίθετο με τη συμπεριφορά «υπεύθυνης δύναμης».

«Δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να δεις αποδείξεις της ρωσικής βαρβαρότητας», συνέχισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Κάθε φορά που νομίζεις ότι (οι Ρώσοι) δεν μπορούν να πέσουν πιο χαμηλά, σου αποδεικνύουν πως κάνεις λάθος», υπερθεμάτισε.

Την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι περίπου 1,16 εκατ. Ουκρανοί έχουν μεταφερθεί από την πατρίδα τους στη Ρωσία αφότου άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου, ανάμεσά τους περίπου 205.000 παιδιά.

Το Κίεβο και η Ουάσινγκτον καταγγέλλουν ότι η Μόσχα εκτοπίζει παρά τη θέλησή τους πολίτες της Ουκρανίας και δεν τους επιτρέπει να επιστρέψουν στα εδάφη που ελέγχει η ουκρανική κυβέρνηση. Η Ρωσία το αρνείται, αντιτείνει ότι σκοπός των μετακινήσεων αμάχων είναι να σωθούν από τις εχθροπραξίες, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα