Ο απίστευτος λόγος που το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου έχασε τα αστέρια Michelin

Το Sukiyabashi Jiro άνοιξε το 1965 και πήρε για πρώτη φορά τα τρία αστέρια Michelin το 2007 και ο λόγος που τα χάνει είναι, κατά πολλούς, δίκαιος

Το εστιατόριο Sukiyabashi Jiro (Σουκιγιαμπάσι Τζίρο) στο Τόκιο της Ιαπωνίας έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο εστιατόριο σούσι στον κόσμο και τα τρία αστέρια Michelin που κέρδισε για πρώτη φορά το 2007 και διατηρούσε έως σήμερα, αποτελούν σίγουρα μια τρανή απόδειξη.

Ο οδηγός Michelin όμως αποφάσισε να του τα αφαιρέσει.

Και η ερώτηση είναι: τι μπορεί να πήγε τόσο στραβά ώστε ένα παγκοσμίου φήμης εστιατόριο να χάσει εν μία νυκτί τρία αστέρια Michelin;

Το μυαλό κάποιον μπορεί να πήγαινε στην αποκάλυψη κάποιας πολύ σοβαρής υγειονομικής παράβασης, σε κάποιο σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης πελάτη κ.λπ, κ.λπ. Αλλά και πάλι σε δεύτερη ανάγνωση τίποτε τέτοιο δεν συμβαίνει σε ένα πολυβραβευμένο εστιατόριο έτσι ξαφνικά.

Η απάντηση λοιπόν για την απώλεια των τριών αστεριών είναι πολύ διαφορετική.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Michelin Guide (Οδηγός Michelin) η απόφαση ελήφθη επειδή πολύ απλά το εστιατόριο δεν είναι πλέον ανοιχτό στο κοινό. Αυτό δεν σημαίνει πως έκλεισε, βάζοντας λουκέτο αφού σε αυτή την περίπτωση δεν θα γινόταν καν συζήτηση περί απώλειας των αστεριών.

Το πρόβλημα με το εστιατόριο είναι άλλο: «Όπως έχουμε αντιληφθεί το Sukiyabashi Jiro δεν δέχεται πλέον κρατήσεις από το ευρύ κοινό» που σημαίνει ότι «στην πραγματικότητα δεν έχασε ακριβώς τα αστέρια αλλά δεν αποτελεί πλέον ένα εστιατόριο που αξίζει να αξιολογήσουμε στον οδηγό μας. Η πολιτική του Οδηγού είναι να παρουσιάζει εστιατόρια στα οποία μπορούν να έχουν όλοι πρόσβαση».

Σε κάθε περίπτωση η είδηση πως το διάσημο εστιατόριο χάνει με αυτόν τον τρόπο τα αστέρια του και τίθεται εκτός του Michelin Guide είναι σήμερα μια από τις ειδήσεις που διαβάζονται περισσότερο σε μεγάλα ειδησεογραφικά sites διεθνώς όπως ΒΒC, Guardian, CNN κ.α

Κοινώς, το εστιατόριο έγινε τόσο «ελιτίστικο» και τα πιάτα του μπορούν να τα απολαύσουν μόνο λίγοι. Άρα δεν έχει νόημα να προτείνεται σε έναν οδηγό για εστιατόρια αφού κάποιοι δεν θα καταφέρουν ποτέ να κλείσουν ένα τραπέζι.

Το Sushi Saito στο Τόκιο, που κέρδισε επίσης τρία αστέρια στον Οδηγό Michelin το 2019 τα έχασε για τον ίδιο λόγο και πλέον δεν υπάρχει καν σχετική καταχώρηση του εστιατορίου στη νέα έκδοση.

{https://youtu.be/I1UDS2kgqY8}

Η ιστορία του Sukiyabashi Jiro με τις 10 διαθέσεις θέσεις

Το Sukiyabashi Jiro άνοιξε το 1965 και το 2007 έλαβε για πρώτη φορά τρία αστέρια Michelin, τα οποία και διατηρούσε μέχρι σήμερα ενώ το 2011 ήταν και το αντικείμενο ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο «Jiro Dreams of Sushi».

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Τζίρο Όνο είναι πλέον 90 ετών αλλά συνεχίζει να εργάζεται με τη βοήθεια του μεγαλύτερου γιου του Γιοσικάζου ενώ ο μικρότερος γιος του διευθύνει το δεύτερο εστιατόριο της οικογένειας που όμως είναι ανοιχτό στο κοινό και διαθέτει δύο αστέρια.

Στο εστιατόριο αυτό δείπνησαν το 2014 ο Μπαράκ Ομπάμα δείπνησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίντσο Άμπε αλλά και πριν από αυτό το εστιατόριο ήταν γνωστό όχι μόνο για τις γαστρονομικές απολαύσεις που προσφέρει αλλά και για το γεγονός πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κάνει κάποιος μια κράτηση.

Το φημισμένο εστιατόριο που οι περισσότεροι συχνά το αποκαλούν Sushi Jiro στην λίστα των πελατών του έχει ονόματα όπως αυτά του διάσημου γάλλου σεφ Ζοέλ Ρομπουσόν, του ηθοποιού Χιού Τζάκμαν και της τραγουδίστριας Κέιτι Πέρι αλλά και πολλών πολιτικών της Ιαπωνίας, επιχειρηματιών κ..α.

Το ζωηρό ενδιαφέρον όμως για την εξασφάλιση ενός τραπεζιού στο εστιατόριο ήταν πάντοτε ένα πρόβλημα καθώς η εξασφάλιση του ήταν πάντα κάτι το εξαιρετικά δύσκολο. Πλέον όμως, όπως γράφει ο Guardian, όποιος επιθυμεί διακαώς να φάει από τα χέρια του Τζίρο Όνο δεν χρειάζεται μόνο να ξοδέψει τουλάχιστον 250 ευρώ αλλά θα πρέπει να είναι τακτικός πελάτης, να έχει υψηλές γνωριμίες για να ασκήσουν «επιρροή» στην διεύθυνση ή να κάνει κράτηση μέσω κάποιου πολυτελούς ξενοδοχείου.

Στην ιστοσελίδα του εστιατορίου αναφέρεται πως «επί το παρόντος αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην αποδοχή κρατήσεων» και η διεύθυνση απολογείται για την «όποια αναστάτωση προκαλεί στους πολύτιμους πελάτες». Και καταλήγει: «Δυστυχώς, καθώς το εστιατόριο μπορεί να σερβίρει μόνο 10 άτομα κάθε φορά η κατάσταση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί».

Πηγή: The Guardian, μέσω huffingtonpost.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Michelin,