Νόσος Kawasaki: Παιδί νοσηλεύεται στο «Ιπποκράτειο» - Κατά πόσο συσχετίζεται με τον κορονοϊό

Παιδί νοσηλεύεται στο «Ιπποκράτειο» με νόσος Kawasaki και ο καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης, εξηγεί πώς αντιμετωπίζεται και κατά πόσο συσχετίζεται με τον νέο κορονοϊό, SARS-CoV-2.

Το ένα παιδί νοσηλεύεται στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, έχοντας προσβληθεί από τη νόσο Kawasaki.

Το

γεγονός επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Open, ο καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης. 

O κ. Ροηλίδης δήλωσε πως διερευνάται κατά πόσον η εν λόγω ασθένεια συσχετίζεται με τον νέο κορονοϊό, SARS-CoV-2 και παράλληλα ανέφερε τα συμπτώματά της, τονίζοντας πως δεν συντρέχει ο παραμικρός λόγος για πανικό.

«Τη νόσο αυτή τη βλέπαμε και θα τη βλέπουμε και στην Ελλάδα, όχι συχνά. Δεν είναι μια συνηθισμένη νόσος», εξήγησε και συμπλήρωσε: 

«Τι συνέβη τώρα; Σε κάποια μέρη όπου υπήρχε μεγάλος επιπολασμός της λοίμωξης Covid, όπως στη Νέα Υόρκη, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στο Λονδίνο, παρουσιάστηκαν μερικά κρούσματα παιδιών που μοιάζουν με νόσο Kawasaki ή με άλλα υπερφλεγμονώδη νοσήματα -δηλαδή με έντονη φλεγμονή του ανοσοποιητικού συστήματος- εκ των οποίων, ορισμένα, ήταν θετικά στον SARS-CoV-2. Ορισμένα δεν ήταν. Κι εκεί γίνεται η συζήτηση κατά πόσο συσχετίζονται αυτά τα κρούσματα με τον κορονοϊό. Χρονική σύμπτωση υπάρχει. Αν όμως είναι και αιτιολογική αυτή η συσχέτιση, δεν το ξέρουμε».

Για τα συμπτώματα απάντησε:

«Είναι κλινική η διάγνωση της νόσου Kawasaki. Τα παιδιά κάνουν έναν πυρετό που κρατάει πάνω από 5-6 μέρες, έχουν κόκκινα μάτια, τα χείλια τους είναι σκασμένα και η γλώσσα, έχουν δηλαδή μία χειλίτιδα και μία στοματίτιδα - γλωσσίτιδα. Έχουν ένα εξάνθημα, λεμφαδενίτιδα, είναι γενικά τα συμπτώματα. Ένας παιδίατρος τη βάζει στο μυαλό του σαν διάγνωση όταν έχει αυτά τα στοιχεία. Δεν υπάρχει κάποια παθογνωμονική εξέταση, οπότε είναι κλινική η διάγνωση».

Τι είναι η νόσος Kawasaki;

«Κανένας στον κόσμο δεν μπορεί να σας απαντήσει. Μπορεί να είναι ιός, μπορεί μικρόβιο, πολλοί το ψάχνουν. Υπάρχει, ωστόσο, θεραπεία. Το πρόβλημα με την Kawasaki είναι ότι, αν κάποια παιδιά δεν πάρουν θεραπεία, μπορεί να έχουν κάποια προβλήματα στην καρδιά του, αυτά που λέμε ανευρύσματα στη στεφανιαία. Η θεραπεία που δίνουμε είναι γ-σφαιρίνη και ασπιρίνη και προλαμβάνει την επιπλοκή αυτή σε πολύ μεγάλο ποσοστό».

Όλες οι δηλώσεις του:

Διαβάστε ακόμη:

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Μετακινήσεις: Τι επιτρέπεται από τη Δευτέρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πώς και ποιοι θα πληρωθούν επίδομα τον Μάιο

Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα - Το ωράριο για τα εμπορικά  

Keywords
Τυχαία Θέματα