Νικοτίνη: Η έρευνα για τον κορονοϊό και η απάντηση του ΠΟΥ

Νέα έρευνα δείχνει πως η νικοτίνη μπορεί να προστατέψει από τον κορονοϊό, αλλά ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως πρόκειται για μύθο.

Έρευνα στη Γαλλία έδειξε, πως η νικοτίνη έχει κάποια προστατευτική δράση έναντι του κορονοϊού. Μάλιστα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν δοκιμές πρόληψης και θεραπείας με την χρήση τσιρότων νικοτίνης στο νοσοκομείο La Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι.

Επιπλέον, τα ευρήματα της έρευνας υποστηρίζονται

από την ύπαρξη χαμηλού ποσοστού καπνιστών μεταξύ των νοσηλευομένων ασθενών του COVID-19, όπως έχει διαπιστωθεί από σειρά μελετών ανά τον κόσμο. Η επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος θα έλθει από τα αποτελέσματα γαλλικής έρευνας που πραγματοποιείται επί 350 νοσηλευόμενων ασθενών και 150 ελαφρύτερων περιστατικών του ιού ( που έχουν επιβεβαιωθεί από τεστ PCR).

Παρόλα αυτά, μεταξύ των ασθενών αυτών δεν υπάρχουν «παρά 5% καπνιστές», δήλωσε ο καθηγητής Ιατρικής Zahir Amoura, επικεφαλής της μελέτης. «Δηλαδή, υπάρχουν 80% λιγότεροι καπνιστές μεταξύ των ασθενών του COVID-19 σε σχέση με το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό, ίδιου φύλου και ηλικίας», διευκρίνισε στη συνέχεια.

«Σύμφωνα με την υπόθεση, η νικοτίνη προσκολλάται στον κυτταρικό υποδοχέα που χρησιμοποιείται από τον κορονοϊό και τον εμποδίζει να προσκολληθεί και κατά συνέπεια να διεισδύσει στα κύτταρα και να εξαπλωθεί στον οργανισμό», δηλώνει ο καθηγητής Jean-Pierre Changeux, του Ινστιτούτου Παστερ και του Collège de France. Ακόμη, ο επιφανής νευροβιολόγος, ειδικός στους νικοτινικούς υποδοχείς, είναι εκ των συντακτών άρθρου για το θέμα αυτό στην επιθεώρηση Comptes Rendus de Biologie , της Ακαδημίας Επιστημών, της οποίας είναι μέλος.

Έτσι, αφού δόθηκε το πράσινο φως με την υποστήριξη του υπουργού Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν, τα τσιρότα νικοτίνης θα χορηγηθούν με διαφορετικές δοσολογίες σε τρεις δοκιμές: προληπτικά σε υγειονομικό προσωπικό, για να διαπιστωθεί εάν έχουν προστατευτική δράση, θεραπευτικά σε νοσηλευόμενους ασθενείς, για την άμβλυνση των συμπτωμάτων τους και τέλος σε βαριά περιστατικά που βρίσκονται στην εντατική, σύμφωνα με τον καθηγητή Zahir Amoura, ο οποίος θεωρεί ότι είναι πιθανόν οι καπνιστές ασθενείς να δουν επιβάρυνση της κατάστασής τους εξαιτίας της απότομης στέρησης του καπνού, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί.

Όμως, οι μελέτες αυτές δεν θα πρέπει να παρακινήσουν τον πληθυσμό να προσφύγει στο κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για τους πνεύμονες και βλάπτει την υγεία (καρκίνοι, καρδιαγγειακές νόσοι...), προειδοποιούν οι γιατροί για να προλάβουν τυχόν επιδρομή στα περίπτερα.

Η απάντηση του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως η νικοτίνη και το κάπνισμα βλάπτουν τον οργανισμό, περισσότερο τον καιρό της πανδημίας. Μάλιστα, σε ανάρτηση του στο facebook, γράφει πως: «Η καπνοβιομηχανία δημιουργεί αντιπαραθέσεις και σύγχυση σχετικά με τον κίνδυνο χρήσης νικοτίνης και καπνού και COVID-19. Οι ειδικοί υγείας προειδοποίησαν ότι οι καπνιστές με COVID-19, πιθανόν να υποστούν σοβαρότερες παθήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο θάνατο».

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα