Νίκος Νυφούδης: Μία μεζούρα και δύο κόσμοι

Η Ελλάδα ήταν και πριν και μετά το lockdown δύο κόσμοι. Καθένας μας διαλέγει με ποιον θα είναι.

 

Μπορεί να τις πετύχεις και στο ίδιο τηλεοπτικό δελτίο τη μία μετά την άλλη ή και στο ίδιο site με διπλανές φωτογραφίες και links. Δύο ειδήσεις των ημερών. Δύο ειδήσεις

που παραπέμπουν σε δυο κόσμους που τους χωρίζει μια μεζούρα. Που παραπέμπουν σε δύο τεκμήρια της ανισότητας στην Ελλάδα του κομματισμού.

Η πρώτη αφορά το ελληνικό καλοκαίρι που έφτασε. Άδεια ξενοδοχεία και μισογεμάτα εστιατόρια. Μια αλλιώτικη Ελλάδα που δεν είχαμε συνηθίσει. Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό και στην εστίαση που φοβούνται ότι τα μεροκάματά τους θα είναι λιγότερα την επόμενη εβδομάδα. Που φοβούνται ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά πριν καλά-καλά βγει ο Αύγουστος. Εκατοντάδες ιδιοκτήτες που μετρούν τις κρατήσεις δωματίων και τα κουβέρ και προσπαθούν να υπολογίσουν αν πρέπει να κρατήσουν την επιχείρησή τους ανοιχτή.

Η δεύτερη αφορά τα φλας και τις φανφάρες σε δημόσιους χώρους που ποτέ δεν έλειψαν, ούτε καν κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Μπούγιο και παρατρεχάμενοι υπουργών και βουλευτών σε εγκαίνια σταθμών και αποκαλυπτήρια αγαλμάτων. Μια ίδια Ελλάδα που δυστυχώς έχουμε συνηθίσει. Χιλιάδες διορισμένοι στο δημόσιο και αποσπασμένοι σε πολιτικά γραφεία να συντηρούν την πελατεία του πάτρωνά τους. Εκατοντάδες ευνοημένοι του κομματικού σωλήνα που περιμένουν να εξαργυρώσουν την πίστη τους προς το κόμμα τους στα δύσκολα χρόνια της αντιπολίτευσης με μια εξυπηρετησούλα τώρα που έχουν το κράτος δικό τους.

Δύο είναι τελικά οι κόσμοι στην Ελλάδα της μετά-lockdown περιόδου. Τους χωρίζει μια μεζούρα. Από τη μία, ο κόσμος των «ανεύθυνων» που ανοίγουν τα ξενοδοχεία και τα μαγαζιά τους και προσεύχονται να δουλέψουν, κρατώντας διαρκώς τη μεζούρα στο χέρι για να τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Από την άλλη, ο κόσμος των «υπεύθυνων» που τρέχουν στα πανηγύρια και στις ομιλίες ο ένας πάνω στον άλλον, έχοντας ξεχάσει τη μεζούρα στο σπίτι. Από τη μία, οι «ανεύθυνοι» που παραπονιούνται για τα πεταμένα λεφτά των διαφημιστικών σποτ του ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, των χρημάτων που δόθηκαν προφανώς για να καλλιεργήσουν την ατομική ευθύνη εν μέσω ολικής καθίζησης της οικονομίας. Από την άλλη, οι «υπεύθυνοι» που παραπονιούνται γιατί δεν πετάχτηκαν σε αυτούς περισσότερα λεφτά για να φωνάξουν πιο δυνατά ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ώστε να μπορέσουν να περάσουν άνετα ολόκληρο το καλοκαίρι, όσο οι «ανεύθυνοι» να μετρούν με τη μεζούρα τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.

Η Ελλάδα ήταν και πριν και μετά το lockdown δύο κόσμοι. Καθένας μας διαλέγει με ποιον θα είναι.

Νίκος Νυφούδης είναι πρώην Βουλευτής του Ποταμιού)

Keywords
Τυχαία Θέματα