Νέες ταυτότητες: Εξελίξεις με νέα δεδομένα - Πότε θα είναι έτοιμες

Ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου και οι πολίτες αναμένεται να πάρουν τις πρώτες νέες ψηφιακές ταυτότητες τέλη του 2021 με αρχές του 2022.

 

Η νέα ψηφιακή αστυνομική ταυτότητα θα μπορεί να εγκατασταθεί και στα έξυπνα κινητά μέσω εφαρμογής (application) για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ , ο διαγωνισμός για τις νέες

ταυτότητες έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου και οι πολίτες αναμένεται να πάρουν τις πρώτες νέες ψηφιακές ταυτότητες τέλη του 2021 με αρχές του 2022.

«Θα κουβαλάς την ταυτότητα σου μέσω του κινητού. Δεν υπάρχουν ζητήματα ευαίσθητης φύσης… Η ταυτότητα μοιάζει με πιστωτική κάρτα η οποία θα έχει υποδομή που θα μπορεί με έναν reader να κάνει μια σειρά από δουλειές και θα υπάρχει και υποδομή να έχεις την ταυτότητα στο κινητό σου μέσω εφαρμογής» διευκρίνισε ο υπουργός. 

«Η ταυτότητα θα έχει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και κάτι άλλο… Σήμερα χρησιμοποιούμε τον Αριθμό Ταυτότητας για να πιστοποιηθούμε στις τράπεζες, αλλά αν χάσεις την ταυτότητα, ο ΑΤ αλλάζει και πρέπει να ξαναπάς στην τράπεζα. Θα είναι βασικά αριθμός ταυτότητας που θα χρησιμοποιείται σε όλη σου τη ζωή» σημείωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στις νέες ταυτότητες αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Real News» προ ημερών εξηγώντας ότι θα προβλέπεται η ενσωμάτωση της ψηφιακής υπογραφής για όλους τους πολίτες, η έγχρωμη φωτογραφία και η αναγραφή ενός ενιαίου αριθμού.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η «απουσία ενός κοινού αριθμού δημιουργεί το εξής πρόβλημα:

Όταν οι πολίτες χρησιμοποιούν πολλούς αριθμούς, είναι σαν να έχουν πολλά πρόσωπα απέναντι στο κράτος, κάτι που δυσχεραίνει ιδιαίτερα την άμεση και ασφαλή ταυτοποίησή τους αλλά και την παροχή υπηρεσιών».

Ο κ. Πιερρακάκης, αφού ανέφερε ότι ο σχετικός διαγωνισμός για το έργο έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, προσέθεσε πως «το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μετάβασης στον ενιαίο αριθμό ταυτίζεται με εκείνο της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων και οριοθετείται περίπου σε μία διετία από σήμερα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε πως «είναι αδιαπραγμάτευτο ότι τα ΚΕΠ θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους» και μάλιστα προσέθεσε πως «σκοπεύουμε να ενισχύσουμε την αποστολή και το ρόλο τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα