Νέα κρούσματα σήμερα: Γιατί είναι «γκρίζα» η λίστα που ανακοινώνεται - Πάνω από 6.500 τεστ, μόλις τρεις σε καραντίνα

«Γκρίζα» η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα μία μέρα μετά το άνοιγμα των συνόρων. Βεβαιώθηκαν νέα κρούσματα σε Προμαχώνα και Σκιάθο, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα σε πολλά ακόμη τεστ.

Με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένονται τα αναλυτικά αποτελέσματα των τεστ για κορονοϊό που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στους πρώτους

επισκέπτες που έφτασαν στη χώρα μετά το restart του τουρισμού την 1η/7.

Ωστόσο, με δεδομένο τα πολλαπλά σημεία εισόδου και τον μεγάλο όγκο των ελέγχων σε αναλογία με τις δυνατότητες των εγχώριων εργαστηρίων, η εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής δεν είναι συνολική και δεν αφορά κρούσματα 24ωρου.

Ειδικότερα, την Τετάρτη διενεργήθηκαν περισσότερα από 6.500 τεστ σε όλες τις πύλες εισόδου, όπως έγινε γωνστό.

Σημειώνεται πως από τους παραπάνω ελέγχους οι 5.889 αφορούν τις αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας.

Πληροφορίες ανέφεραν πως τα πρώτα 1.671 τεστ που αφορούσαν σε πτήσεις ήταν όλα αρνητικά, με τους εργαστηριακούς ελέγχους να πραγματοποιούνται σε Αθήνα, Κρήτη και Θεσσαλονίκη.

Τουλάχιστον τρία εισαγόμενα κρούσματα χθες

Σε ό,τι αφορά, όμως, τα τεστ σε χερσαία σημεία ελέγχου, καταγράφηκαν τουλάχιστον δύο κρούσματα κορονοϊού στον Προμαχώνα την Τετάρτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του iEidiseis.gr.

Επίσης, το βράδυ της Πέμπτης, πηγές του Δήμου Σκιάθου δήλωσαν στο iEidiseis.gr πως τουλάχιστον ένα περιστατικό του ιού κατεγράφη και στη Σκιάθο, προερχόμενο από την πρώτη πτήση στο νησί την Τετάρτη.

Πρόκειται για γυναίκα από τη Σερβία η οποία ήδη βρίσκεται στο ξενοδοχείο καραντίνας της Σκιάθου κατά τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.

Να σημειωθεί, εξάλλου, πως οι έλεγχοι συνεχίζονται όλο το 24ωρο, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του και ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ:

{https://www.facebook.com/arkouman/posts/10156855427522242}

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 28 νέα κρούσματα το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ έγινε γνωστό πως τα 7 εξ αυτών είναι εισαγόμενα.

Ωστόσο οι επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ βασίζονται σε πληροφορίες που συνέλεξε και διασταύρωσε ο Οργανισμός μέχρι τις 15:00 της ημέρας της ανακοίνωσης και, αφορούν, κύρια, τον απολογισμό της προηγούμενης.

Έτσι, όπως διευκρινίστηκε, από τα 7 εισαγόμενα της αναφοράς, τα 2 (Προμαχώνας) είναι χθεσινά περιστατικά, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν κρούσματα προγενέστερα της 1ης/7.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ της Πέμπτης είχε ως εξής:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 28 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3458, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.

785 (22.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1914 (55.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών. 4 (50.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ολόκληρη η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εδώ.

Συναγερμός και στη Ξάνθη

Στο μεταξύ, σε συναγερμό παραμένουν οι αρχές και σε ότι αφορά τις εγχώριες εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Ειδικότερα, στην περιοχή της Ξάνθης καταγράφηκαν 10 κρούσματα την Πέμπτη και ακόμη 8 την Τετάρτη, σύμφωνα με τις επιδημιολογικές εκθέσεις.

Αυξημένα κρούσματα - συγκριτικά με τα ημερήσια σύνολα - παρουσιάζονται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα και μεγάλο μέρος του περασμένου μήνα. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid-19, στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης καταγράφηκαν περισσότερα από 160 κρούσματα τον Ιούνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, οι αρχές αποφάσισαν και τη συνέχιση της καραντίνας στην περιοχή. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας τόνισε, εξάλλου, πως «το πρόβλημα είναι η Βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Ξάνθη που έχουμε μια πυρκαγιά που δεν μπορούμε να σβήσουμε», μιλώντας τηλεοπτικό σταθμό το βράδυ της Πέμπτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα