Μωβ τσούχτρες: Πρώτες βοήθειες σε 4 βήματα - Προσοχή στα παιδιά

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα παιδιά το τσίμπημα της μωβ τσούχρας.Η μωβ τσούχτρα ή όπως είναι αλλιώς γνωστή Pelagia Noctiluca έχει κατακλύσει τις ελληνικές θάλασσες τόσο σε Αιγαίο όσο και Ιόνιο αλλά και γενικότερα όλη τη Μεσόγειο. Καθημερινές είναι οι οδηγίες…

Το τσίμπημα από μωβ τσούχτρα μπορεί

να είναι ιδιαίτερα επώδυνο, ωστόσο εάν διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και ακολουθήσετε τις βασικές οδηγίες πρώτων βοηθειών που συστήνουν οι επιστήμονες, μπορείτε να περιορίσετε σημαντικά το άλγος.

Τσίμπημα από μωβ τσούχτρα – Οι πρώτες βοήθειες Ξεπλύνετε την πληγείσα περιοχή με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβετε την περιοχή του τσιμπήματος. Εάν υπάρχει διαθέσιμη μαγειρική σόδα, εφαρμόστε ένα διάλυμα (αναλογίας 1:1) για δύο λεπτά και ξεπλύντε με θαλασσινό νερό. Χρησιμοποιήστε γάντια ή πλαστικές σακούλες για να αφαιρέσετε το μείγμα και υπολείμματα από πλοκάμια που πιθανόν υπάρχουν. ΜΗΝ αγγίξετε την περιοχή με γυμνά χέρια. Τοποθετήστε παγοκύστη ή κάποιο παγωμένο αναψυκτικό πάνω στην πληγείσα περιοχή, τυλιγμένο σε μια σακούλα ή κάποιο ύφασμα για 5-15 λεπτά. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη). Τσίμπημα μωβ τσούχτρας – Τι να αποφύγετε

Για τσιμπήματα από κάποια είδη μεδουσών (Carybdea marsupialis, Olindias phosphorica και Physalia physalis) συστήνεται η χρήση ξυδιού που εφαρμόζεται για μια σύντομη περίοδο, ώστε να αποτρέψει την απελευθέρωση περαιτέρω δηλητηρίου κάτω από το δέρμα, όχι όμως σε αυτήν την περίπτωση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη μέδουσα αδρανοποιείται με ελαφρύ αλκαλικό διάλυμα (μαγειρική σόδα διαλυμένη σε αντίστοιχη ποσότητα θαλασσινού νερού) και όχι με όξινο

Αυτό σημαίνει ότι το ξύδι, το γλυκό νερό, το οινόπνευμα και η αμμωνία ΔΕΝ βοηθούν στο εν λόγω είδος τσούχτρας, αντιθέτως, μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Επίσης αποφύγετε να τυλίξετε σφιχτά με επίδεσμο το σημείο του τσιμπήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα