Μωβ μέδουσες: Οι «κόκκινες» θάλασσες της χώρας - Πού έχουν εμφανιστεί στην Αττική

Θύμα περιγράφει την περιπέτειά της με τις μωβ μέδουσες: «Ήταν πάρα πολύ έντονο το κάψιμο»Εφιάλτης για τους λουόμενους έχουν γίνει οι μωβ μέδουσες, οι οποίες εξαπλώνονται ημέρες με την ημέρα στις ελληνικές θάλασσες. Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη…

Μωβ μέδουσα: Θύμα
περιγράφει την περιπέτειά της: «Ήταν πάρα πολύ έντονο το κάψιμο»

Θύμα της επίθεσης της μωβ μέδουσας ανέφερε στον Alpha: «Ήταν πάρα πολύ έντονο το κάψιμο, πήγαινε βαθιά στο δέρμα, δεν ήταν επιφανειακό. Όπως ακριβώς ήταν το βιτριόλι που έκαψε την κοπέλα έτσι ένιωσα και εγώ» ανέφερε η γυναίκα.

Η ίδια ανέφερε πως έπαθε σοκ και ούρλιαζε, ενώ κουνούσε τα χέρια της για να μην κολλήσει πάνω της, καθώς ο πόνος ήταν απερίγραπτος.

Συμπτώματα μετά από επαφή με μωβ τσούχτρα

Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανά συμπτώματα μετά από κέντρισμα από Pelagia noctiluca είναι τα ακόλουθα:

Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας

Ναυτία Πτώση πίεσης Ταχυκαρδία​ Κεφαλαλγία Εμετός Διάρροια Σπασμός των βρόγχων Δύσπνοια

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν υπόταση, βράγχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα -εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας- συνείδησης. Τότε επιβάλλεται η ΑΜΕΣΗ διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

ΚΙΤ πρώτων βοηθειών για την παραλία

Διάφορες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου, όπως από του στόματος/τοπικά παυσίπονα, ζεστό νερό και παγοκύστες.

Καλό είναι ωστόσο να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της τσούχτρας

Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική). Ένα τσιμπιδάκι. Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης). Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό). Αντιισταμινικό χάπι. Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort. Πρώτες βοήθειες για τσίμπημα από μωβ τσούχτρα

Διάφορες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου, όπως από του στόματος/τοπικά παυσίπονα, ζεστό νερό και παγοκύστες (βλ. παρακάτω).

Για τσιμπήματα από κάποια είδη μεδουσών (Carybdea marsupialis, Olindias phosphorica και Physalia physalis) συστήνεται η χρήση ξυδιού που εφαρμόζεται για μια σύντομη περίοδο, ώστε να αποτρέψει την απελευθέρωση περαιτέρω δηλητηρίου κάτω από το δέρμα, όχι όμως σε αυτήν την περίπτωση. Το ξύδι, όπως και το γλυκό νερό, το οινόπνευμα, η αμμωνία ΔΕΝ βοηθάνε στο συγκεκριμένο είδος, αντίθετα επιδεινώνουν την κατάσταση και τον πόνο. Η συγκεκριμένη μέδουσα αδρανοποιείται με ελαφρύ αλκαλικό διάλυμα (μαγειρική σόδα διαλυμένη σε αντίστοιχη ποσότητα θαλασσινού νερού) και όχι με όξινο.

Αναλυτικά τα βήματα φροντίδας:

Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη). MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Περισσότερες οδηγίες για φάρμακα και βότανα για την αντιμετώπιση τσιμπημάτων μεδουσών μπορείτε να βρείτε σε ΑΥΤΟ το έγγραφο.

Keywords
Τυχαία Θέματα