Μουσείο ντελ Πράδο: Το doodle της Google, το αντίγραφο της Μόνα Λίζα και η Εθνική Ισπανίας

Το Μουσείο του Πράδο (Museo del Prado), ένα από τα πιο φημισμένα Μουσεία τέχνης του πλανήτη, που βρίσκεται στη Μαδρίτη, έχει σήμερα την τιμητική του, αφού η Google του αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση της 200ής επετείου. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε στις 19 Νοεμβρίου 1819, υπό την βασιλεία του Fernando VII.

Το Μουσείο κατέχει

μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου, και συγκεκριμένα ένα μεγάλο πλήθος πινάκων από τον 14ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα.

Στεγάζεται σε κτήριο που κατασκευάστηκε από τον Κάρολο Γ', στα πλαίσια του κατασκευαστικού του έργου που είχε σκοπό να αναδείξει τη Μαδρίτη. Η λέξη «prado», που στα ισπανικά σημαίνει «λιβάδι» χαρακτήρισε ολόκληρη την περιοχή του Μουσείου. Το κτήριο αυτό χρησιμοποιήθηκε και από τον Ναπολέοντα για τις ανάγκες του ιππικού και του πυροβολικού του.

Πριν τέσσερα χρόνια, το 2012, ανακοινώνεται πως στο Μουσείο ντελ Πράδο, υπάρχει ένας πίνακας που είναι πιστό αντίγραφο της Μόνα Λίζα. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Δημιουργήθηκε την ίδια χρονική περίοδο με τον αυθεντικό πίνακα.

Παλαιότερα, υπήρχε η αντίληψη ότι ο πίνακας ήταν ένα από τα πολλά μεταγενέστερα αντίγραφα του αρχικού έργου.

Μετά όμως από από επεξεργασία προέκυψε πως το πιο πιθανό είναι να έχει δημιουργηθεί παράλληλα με τον πρωτότυπο. Ο δημιουργός του αντιγράφου δεν ήταν ο Λεονάρντο, αλλά πιθανότατα κάποιος μαθητής του. Το πιθανότερο ο Φραντσέσκο Μέλτσι, που εργαζόταν στο ίδιο εργαστήριο με τον Ντα Βίντσι. Ο πίνακας απεικονίζει τη Μόνα Λίζα αρκετά νεότερη σε σχέση με την πρωτότυπη απεικόνισή της και με φρύδια - κάτι που δεν υπάρχει στον αρχικό πίνακα.

Το Πράδο περιλαμβάνει σήμερα και πάνω από 5.000 σχέδια, 1.000 νομίσματα και μετάλλια, καθώς και περίπου 2.000 διακοσμητικά αντικείμενα. Τα γλυπτά του υπολογίζονται γύρω στα 700 και οι πίνακες ζωγραφικής, στους οποίος χρωστάει και τη διεθνή του αίγλη, γύρω στους 8.600. Πρόκειται για έργα των Βελάθκεθ, Γκόγια, Ελ Γκρέκο, Καραβάτζιο, Ρέμπραντ, κ.ά.

Το πιο γνωστό έργο που εκτίθεται στο Μουσείο είναι το «Las Meninas» του Βελάθκεθ, ο οποίος όχι μόνο παραχώρησε στο Μουσείο τα εκπληκτικά του έργα, αλλά δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο να συγκεντρώσει στο Μουσείο έργα ιταλών καλλιτεχνών. Η περίφημη «Γκουέρνικα» του Πάμπλο Πικάσο εκτέθηκε στο Πράδο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την επιστροφή της στη χώρα, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε στο Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία, όπου διαμορφώθηκε ο κατάλληλος χώρος για να εκτεθεί ένας τόσο τεράστιος πίνακας.

Η βόλτα του προπονητή και η εθνική Ισπανίας

Με βόλτα του ομοσπονδιακού προπονητή, Ρόμπερτ Μορένο, στο Μουσείο ντελ Πράδο, το οποίο γιορτάζει 200 χρόνια ιστορίας, ανακοινώθηκε η αποστολή της εθνικής ομάδας της Ισπανίας για τα παιχνίδια με Μάλτα και Ρουμανία.

Οι «φούριας ρόχας» συγκεντρώνονται ξανά για τα προκριματικά του Euro 2020 έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του επόμενου καλοκαιριού μετά και το 1-1 με τους Σουηδούς στο διάλειμμα των πρωταθλημάτων τον Οκτώβρη.

Η παρουσίαση της νέας αποστολής έγινε με ιδιαίτερα ευρηματικό και εντυπωσιακό τρόπο, με τους πίνακες ζωγραφικής στο Μουσείο τέχνης του ντελ Πράδο να μετατρέπονται σε πορτρέτα των διεθνών παικτών στη βόλτα του Ρόμπερτ Μορένο...

Keywords
Τυχαία Θέματα