Μοχάμεντ Άλι: 5 πράγματα που δεν ήξερες για τον βασιλιά των ρινγκ

Ο Μοχάμεντ Άλι υπήρξε αναμφισβήτητα ο βασιλιάς των ρινγκ στην εποχή του και είναι από τους λίγους αθλητές που ενέπνευσε τον κόσμο σε ταραγμένες εποχές.

Ο Μοχάμεντ Άλι κυριάρχησε στα ρινγκ τόσο αγωνιστικά, όσο και εξωαγωνιστικά και είχε πέντε πτυχές της ζωής του, οι οποίες δεν είναι ευρέως γνωστές.

Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές. Εξάλλου, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ένας από τους

σπουδαιότερους αθλητές του 20ού αιώνα.

1. Βασιλιάς του trash talking

Ο Μοχάμεντ Άλι πέρα από σπουδαίος πυγμάχος ήταν και ο βασιλιάς του trash talking στο ρινγκ. Μάλιστα, οι πρώτες επαγγελματικές εμφανίσεις του προκάλεσαν εντύπωση εξαιτίας της συμπεριφοράς του, καθώς συνήθιζε να απευθύνεται με υπεροπτικό και ειρωνικό ύφος προς τους αντιπάλους του.

Επιπλέον, υιοθέτησε για τον εαυτό του το παρωνύμιο «Μέγας» και χρησιμοποιούσε στίχους ή φράσεις με τις οποίες αυτοχαρακτηριζόταν, όπως η περίφημη ρήση του πως «πέτα σαν πεταλούδα, τσίμπα σαν μέλισσα».

Ταυτόχρονα, πέρα από τον τρόπο που αγωνιζόταν, αλλά αρχικά κυρίως η συμπεριφορά του, προκάλεσαν τόσο το θαυμασμό μέρους του κοινού και των ειδικών του αθλήματος, αλλά και την οργή άλλων.

Παρόλα αυτά, απέδειξε και με το παραπάνω, ότι παρά το trash talking, ήταν ένας άξιος διεκδικητής τίτλων. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος διατηρούσε τα χέρια του αρκετά χαμηλά και επιχειρούσε να αποφεύγει τα χτυπήματα περισσότερο με την κίνηση του σώματός του, αντί της συνηθισμένης παθητικής άμυνας.

Χαρακτηριστικά με αυτή την τακτική, διεκδίκησε για πρώτη φορά τον τίτλο του πρωταθλητή από τον Σόνι Λίστον, στις 25 Φεβρουαρίου του 1964 και νίκησε την αναμέτρηση μετά από έξι γύρους.

2. Αρνήθηκε να πολεμήσει

Ο Μοχάμεντ Άλι την περίοδο του πολέμου του Βιετνάμ έκανε το διαφορετικό. Ενώ αρκετοί διάσημοι και αθλητές αρχικά κρατούσαν παθητική στάση ή στήριξαν την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα της Ασίας που έγινε με την δικαιολογία της κομμουνιστικής απειλής, ο βασιλιάς του ρινγκ πήρε θέση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως αρνείται να καταταγεί για λόγους συνείδησης, ως μουσουλμάνος ιερέας. Επιπλέον, σημείωσε ότι «δεν γνωρίζω τίποτα για το Βιετνάμ και δεν έχω τίποτα να χωρίσω με τους Βιετκόνγκ. Τουλάχιστον, αυτοί δεν με φωνάζουν βρωμονέγρο».

Εξάλλου, ο ίδιος είχε ασπαστεί το Ισλάμ και είχε προσχωρήσει στην οργάνωση του Έθνους του Ισλάμ, γνωστή και ως «Μαύροι Μουσουλμάνοι», ενώ είχε μυηθεί από τον Αφροαμερικανό ριζοσπάστη ηγέτη Μάλκολμ Χ, που δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 1965.

Μάλιστα, οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις εξελίχθηκαν στη διάρκεια του χρόνου και τo 1975 στράφηκε προς το «ορθόδοξο» Ισλάμ.

3. Κινδύνεψε με φυλάκιση

Παρόλα αυτά, ο ίδιος εξαιτίας της άρνησης να καταταγεί στον πόλεμο του Βιετνάμ, κινδύνεψε με πέντε χρόνια φυλάκιση.

Χαρακτηριστικά, ο κόσμος στις ΗΠΑ όχι μόνο σοκαρίστηκε από την απόφαση του, αλλά προσπάθησε και να τον τιμωρήσει. Μάλιστα, το αμερικανικό κράτος του αφαίρεσε τον τίτλο του πρωταθλητή, ενώ αποκλείστηκε από κάθε αθλητική διοργάνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για τρεισήμισι χρόνια. Παράλληλα, καταδικάστηκε μεν σε πέντε χρόνια φυλάκισης, αλλά η ποινή ωστόσο αναιρέθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ταυτόχρονα, στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, ο Μοχάμεντ Άλι ξεχώρισε γενικά για τη στάση του απέναντι σε θέματα που άπτονταν της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών ασκώντας αξιοσημείωτη επίδραση στην αμερικανική κοινωνία, με μηνύματα που βρίσκονταν στην αιχμή του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

4. Άλλαξε το όνομα του

Ο Μοχάμεντ Άλι δεν ονομάζονταν πάντα έτσι. Αντιθέτως, το πλήρες όνομα του είναι Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, το οποίο άλλαξε στην πορεία της καριέρας του.

Συγκεκριμένα, όταν ασπάστηκε το Ισλάμ και οργανώθηκε στο Έθνος του Ισλάμ, αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να κρατήσει το όνομα με το οποίο γεννήθηκε.

Έτσι, στις 6 Μαρτίου 1964 υιοθέτησε το όνομα Μοχάμεντ Άλι που του δόθηκε από τον πνευματικό καθοδηγητή του, Ελάιτζα Μοχάμεντ.

Μάλιστα, ο ίδιος όχι μόνο απαρνήθηκε το όνομα Κάσιους Κλέι, αλλά νευρίαζε και κάθε φορά που το άκουγε από κάποιον.

Χαρακτηριστικά, στις κατάφερε ένα φοβερό «κροσέ» εναντίον του αντιπάλου του Έρνι Τέρελ, σε μία συνέντευξη Τύπου, όταν εκείνος έκανε το μοιραίο σφάλμα να τον αποκαλέσει με το όνομα Κάσιους Κλέι.

«Αυτό είναι όνομα δούλου, όνομα λευκού, όνομα ενός μπαρμπα-Θωμά», φώναξε τότε έξαλλος ο Μοχάμεντ Άλι μπροστά στους έκπληκτους δημοσιογράφους.

5. Έπασχε από Πάρκινσον

Ο Μοχάμεντ Άλι έπασχε για ένα μεγάλο μέρος της ζωής του από Πάρκινσον. Συγκεκριμένα, το 1983 διαγνώστηκε πως πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Παρόλα αυτά, κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί ραγδαία.

Keywords
Τυχαία Θέματα