Μετάλλαξη Ομικρον: «Βόμβα» NYT - Αυτά τα εμβόλια δεν προστατεύουν σχεδόν καθόλου

Ποια εμβόλια δεν προσφέρουν σχεδόν καθόλου προστασία από τη μετάλλαξης Ομικρον, κατά τους NYT.Δημοσίευμα «βόμβα» των New York Times τονίζει ότι τα εμβόλια που δεν είναι τεχνολογίας mRNA δεν παρέχουν σχεδόν καθόλου προστασία από τη μετάλλαξη Ομικρον. Πρόκειται για τα πέντε εμβόλια αδενοϊού, τα οποία,…

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Ομικρον μολύνει και τους εμβολιασμένους

Στη προειδοποίηση ότι η μετάλλαξη Ομικρον

του κορονοϊού εξαπλώνεται ταχύτερα από την παραλλαγή Δέλτα και προκαλεί μολύνσεις ακόμη και σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από την ασθένεια του κορονοϊού προχώρησε σήμερα (20/12) ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Υπάρχουν πλέον στοιχεία ότι η μετάλλαξη Ομικρον εξαπλώνεται σημαντικά ταχύτερα από την παραλλαγή Δέλτα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη. Όπως τόνισε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «είναι πιο πιθανό οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν ή ανάρρωσαν από κορονοϊό να μολυνθούν ή να ξαναμολυνθούν».

Μάλιστα ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟ, Soumya Swaminathan, δήλωσε ότι η παραλλαγή αποφεύγει με επιτυχία ορισμένες ανοσολογικές αντιδράσεις, που σημαίνει ότι τα αναμνηστικά εμβολιαστικά προγράμματα που αναπτύσσονται σε πολλές χώρες θα έπρεπε να απευθύνονται σε άτομα με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται πως η μετάλλαξη Ομικρον αποφεύγει τα αντισώματα που παράγονται από ορισμένα εμβόλια κατά του κορονοϊού, αλλά υπάρχουν κι άλλες μορφές ανοσίας που μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση και τη νόσο, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ. «Δεν πιστεύουμε ότι όλα τα εμβόλια θα καταστούν εντελώς αναποτελεσματικά», δήλωσε.

Εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ πρόσθεσε ότι «αν και βλέπουμε μείωση των αντισωμάτων εξουδετέρωσης, σχεδόν όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι τα Τ-κύτταρα παραμένουν ανέπαφα, αυτό είναι που πραγματικά χρειαζόμαστε». Παρόλο που οι αντισωματικές άμυνες υπονομεύονται από τη μετάλλαξη Ομικρον, υπάρχει η ελπίδα ότι τα Τ-κύτταρα, ο δεύτερος πυλώνας της ανοσολογικής απάντησης, μπορούν να αποτρέψουν σοβαρή ασθένεια επιτιθέμενα στα μολυσμένα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι επιστήμονες του ΠΟΥ ανέφεραν επίσης ότι «πολλά από τα μονοκλωνικά φάρμακα δεν θα λειτουργήσουν με την Όμικρον» αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Η επιστημονική ομάδα του ΠΟΥ έδωσε ωστόσο ελπίδες καθώς το 2022 ο κόσμος θα αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα της πανδημίας, το 5ο κατά σειρά, ωστόσο θα είναι η χρονιά που η πανδημία, από την οποία έχουν πεθάνει περισσότεροι από 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, θα τερματιστεί, με την ανάπτυξη εμβολίων δεύτερης και τρίτης γενιάς, την περαιτέρω ανάπτυξη αντιμικροβιακών θεραπειών και άλλες καινοτομίες.

«Ελπίζουμε σε μια ασθένεια σχετικά ήπια, που θα προλαμβάνεται εύκολα, που θα αντιμετωπίζεται εύκολα [...] και που θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε εύκολα αυτή την ασθένεια στο μέλλον», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ σε θέματα έκτακτης ανάγκης, στην ενημέρωση.

«Αν μπορέσουμε να κρατήσουμε τη μετάδοση του ιού στο ελάχιστο, τότε μπορούμε να θέσουμε τέλος στην πανδημία», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μετάλλαξη Ομικρον, Βόμβα NYT - Αυτά,metallaxi omikron, vomva NYT - afta