Μετάλλαξη Δέλτα: Ωρολογιακή βόμβα για τον τουρισμό - «Φωνάζουν» οι ειδικοί

Πώς η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί να τινάξει στον αέρα την τουριστική σεζόν στην Ελλάδα; Ο εμβολιασμός είναι στο 30%, ενώ η απόφαση για την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας βρίσκει αντίθετους πολλούς επιστήμονες.Κυβέρνηση και επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου ελπίζουν ότι ο τουρισμός θα πάει καλύτερα από το καλοκαίρι του 2020, βασίζοντας τις προσδοκίες αυτές στα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάζουν εμφανή βελτίωση και…

«Φωνάζουν» για τη μάσκα οι ειδικοί

Οι επιστήμονες απευθύνουν

έκκληση να μην παρερμηνεύεται η απόφαση για κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και επαναλαμβάνουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τη φοράμε όπου υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός.

«Τι ορίζεται συνωστισμός όμως;», όπως πολύ σωστά διερωτήθηκε η Αθηνά Λινού. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας είπε σχετικά: «Η πολιτεία πιέζεται να δώσει κάποιο επίπεδο ελευθερίας στους ανθρώπους αλλά θα έπρεπε να υπάρχει μια ισχυρή σύσταση. Μπορεί να μην υπάρχει υποχρέωση νομική να φοράμε τη μάσκα, με την δικαιολογία ότι δεν μπορούμε να το επιβλέψουμε και να το εφαρμόσουμε, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει ισχυρή σύσταση, ώστε οι άνθρωποι να κατανοούν ότι δεν λύθηκε το πρόβλημα, αλλά συνεχίζει και μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό σύντομα».

Τέλος, ο Νίκος Καπραβέλος ξεκαθάρισε ότι «η μετάλλαξη αυτή θα εξαπλωθεί ταχέως. Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι αναπνευστικός ιός, να έχει μία εποχικότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι αρκετές για να αποτρέψουν την ταχεία εξάπλωση του, ελλείψει και απουσία προληπτικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως οι μάσκες. Οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι αν δεν έχουμε υψηλό τείχος ανοσίας, ο ιός αυτός λόγω της φοβερής μεταδοτικότητάς του, ειδικά στελεχών όπως η ινδική μετάλλαξη, έχει μεγάλη ικανότητα διασποράς. Δεν τον εμποδίζει η υψηλή θερμοκρασία, ενώ όλοι οι άλλοι αναπνευστικοί ιοί έχουν μία μείωση στη διάρκεια του καλοκαιριού. (…) Όλες οι μελέτες λένε ότι όλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι μάσκες, οι αποστάσεις, είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά στον περιορισμό της διάδοσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα