Μέγα-καύσωνας στην Ελλάδα: Έρχονται θερμοκρασίες ρεκόρ πάνω από 45 βαθμούς, λίβας και αποπνικτική ατμόσφαιρα

Καύσωνας άνευ προηγουμένου στην Ελλάδα. Τι λένε οι μετεωρολόγοι για το 3ο -και χειρότερο- κύμα.Ακραίος καύσωνας σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας: Με ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίας, πάνω από 45 βαθμούς, κατά το 3ο…

Αρνιακός για τρίτο κύμα καύσωνα: «Φαίνεται ισχυρότερο»

Την ίδια εκτίμηση έδωσε από την πλευρά του και ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός, ο οποίος ανέφερε ότι

την επόμενη εβδομάδα το τρίτο κύμα καύσωνα που θα χτυπήσει τη χώρα «φαίνεται ότι θα είναι ισχυρότερο».

Όσον αφορά το Σαββατοκύριακο (22-23/7), σημείωσε πως οι περιοχές στο «κόκκινο» για πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα είναι εκείνες από τον Θεσσαλικό κάμπο και κάτω, η Στερεά Ελλάδα, η Αττική, η Βοιωτία, η Αργολίδα, η Λακωνία, η Αχαΐα, η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία.

Δείτε όσα ανέφερε ο Τάσος Αρνιακός για τον καύσωνα:

Λάλος: Χειρότερος και από τον καύσωνα του 1987

Έρχονται εφιαλτικές ημέρες. Χειρότερος και από τον καύσωνα του 1987 φαίνεται πως θα είναι συνολικά αυτός που πλήττει τώρα τη χώρα μας, όπως σημειώνει ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο διευθυντής της ΕΜΥ, ανέφερε πως οι θερμοκρασίες που καταγράφονται σε αυτόν τον καύσωνα (με πρόβλεψη για 45 βαθμούς) αλλά και η διάρκειά του, τον καθιστά ακόμα χειρότερο από αυτόν του 1987. Τότε πάνω από 1.300 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τον καύσωνα.

«Φαίνεται ότι αυτό το θερμικό κύμα από την Αφρική εξακολουθεί να μας βασανίζει και θα συνεχίσει να μας βασανίζει τουλάχιστον μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο. Δεν φαίνεται κάποιος μηχανισμός, δηλαδή κάποιο σύστημα το οποίο θα έρθει από τη δυτική ή από τη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο θα κινηθεί προς τα Βαλκάνια και θα διώξει, με κάποιο τρόπο, αυτές τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας και δεν έχει και κάποιο σοβαρό μελτέμι» σημείωσε ο Αντώνης Λάλος.

Ο κ. Λάλος ανέφερε πως «έχουμε αυτή τη στιγμή, σχεδόν, με εξαίρεση τις δύο-τρεις προηγούμενες ημέρες, απουσία σημαντική των μελτεμιών τον Ιούλιο που είναι στατιστικά ο μήνας με τα περισσότερα μελτέμια και επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών, πρωτοφανείς μάλιστα θερμοκρασίες σε διάρκεια για τη χώρα μας.

Θα έλεγα ότι ουσιαστικά δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα τουλάχιστον, για να μην πω σε όλη την Νότια Ευρώπη. Έχουμε περίπου από τις 12-13 Ιουλίου όλο και κάποιους σταθμούς να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς τις μέρες αυτές που προηγούνται και από ό,τι φαίνεται θα φτάσουμε περίπου μέχρι το τέλος του μήνα με το θερμόμετρο να συνεχίζει να δείχνει σε πολλές περιπτώσεις πολλά 40άρια, για να μην πω και πολλά νούμερα παραπάνω από τους 41-42 βαθμούς, όπως περιμένουμε για αυτό το Σαββατοκύριακο εξάλλου».

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και τις θερμοκρασίες που όλο ανεβαίνουν, ανέφερε πως «αν κάτι δεν αλλάξει προς το καλύτερο, σε βάθος 50 ετών συν πλην, μέχρι το 2100 θα αρχίσουμε να έχουμε προβλήματα στη Μεσόγειο και πληθυσμού, όπως έχουν και τα αφρικανικά κράτη τα οποία υποσιτίζονται, είναι και αυτά θύματα της κλιματικής αλλαγής διότι όντως έχουν μειωθεί οι βροχές και όλα τα σχετικά και θα αρχίσει σιγά - σιγά ο κόσμος να μετακινείται βορειότερα. Βέβαια, αυτό σε επίπεδο πολιτικής που είναι σήμερα, αύριο και μεθαύριο δεν είναι κάτι που ανησυχεί».

Μιλώντας για τις φωτιές, σημείωσε πως «στατιστικά, μέχρι το 98, υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές στα δάση ήταν οι δασολόγοι. Από το 98 και μετά η αρμοδιότητα αυτή πέρασε στην Πυροσβεστική. Πέρα από την κλιματική αλλαγή, αν δείτε όλα τα στατιστικά, από το 99 και μετά έχουν καεί υπερπολλαπλάσιες ποσότητες δασών απ’ ό,τι πριν, πέρα από την κλιματική αλλαγή. Αν αυτά τα δύο τα συσχετίσεις, μπορεί θεωρητικά να το δικαιολογήσεις».

Λαγουβάρδος στο iEidiseis για μέγα - καύσωνα: «Ρεκόρ δεκαετιών» - Επικίνδυνος για την υγεία

«Έχουμε ένα πολύ δύσκολο τριήμερο μπροστά μας», τόνισε μιλώντας στο iEidiseis, ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Κώστας Λαγουβάρδος, αναφορικά με τον μέγα - καύσωνα που σαρώνει τη χώρα και θα φέρει ακραίες θερμοκρασίες έως και την Κυριακή.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (21-23/7) «θα υπάρξουν πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας, καταγράφοντας πιθανότατα ρεκόρ δεκαετιών».

Μάλιστα, ο μετεωρολόγος προβλέπει ότι το προσεχές τριήμερο το κύμα καύσωνα θα είναι χειρότερο από αυτό της περασμένης εβδομάδας, κατά το οποίο καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία 44,2 βαθμούς στη Θήβα και πάνω από 40 σε πολλά σημεία της επικράτειας.

Όπως εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος «εκτιμώ ότι θα πάμε παραπάνω το Σαββατοκύριακο και κυρίως την Κυριακή, όπως φαίνεται για ορισμένες περιοχές». Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε, ο υδράργυρος θα χτυπήσει κόκκινο ενδεχομένως με πάνω από 44-45 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές:

στην κεντρική Μακεδονία στον Θεσσαλικό κάμπο στην Ανατολική Φθιώτιδα στη Βοιωτία στην Αττική στην ανατολική Πελοπόννησο και στη Νότια Κρήτη

Αλλά και σε πολλά σημεία της χώρας, το θερμόμετρο θα δείξει πάνω από 40 βαθμούς κατά τις ημέρες αυτές, πρόσθεσε ο ίδιος. Ήδη από σήμερα Πέμπτη, καταγράφηκαν πάνω από 37 βαθμοί Κελσίου σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το τριήμερο που ακολουθεί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, επομένως χρειάζεται πολύ προσοχή στη διαχείριση των μέτρων προστασίας, τόσο από την πολιτεία όσο και από τους πολίτες.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Λαγουβάρδος, το τριήμερο Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος να ξεσπάσουν δασικές πυρκαγιές, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και της ξηρασίας της καύσιμης ύλης.

Έτσι, παρόλο που υποχωρούν οι άνεμοι, «δεν χρειάζεται πάντοτε άνεμος για να γίνουν ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές, όπως είδαμε το καλοκαίρι του 2021», επεσήμανε ο μετεωρολόγος.

Σάκης Αρναούτογλου: Οι θερμοκρασίες ως 30/7

Ο Σάκης Αρναούτογλου προβλέπει τις θερμοκρασίες έως και τις 30 Ιουλίου. Όπως επισημαίνει στο μετεώγραμμα που παραθέτει, η θερμοκρασία παίζει ρόλο ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και τη γειτνίαση με τη θάλασσα. Αναλυτικά η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου στο facebook:

«Για να υπολογίσετε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ την επεξήγηση στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ γιατί όπως είναι φυσικο ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την γειτνίαση στη θάλασσα οι θερμοκρασίες θα διαφέρουν».

Live η πορεία του mega-καύσωνα (χάρτης)

45 βαθμοί Κελσίου, ασφυκτικές συνθήκες και μεγάλη διάρκεια είναι το σκηνικό που συνθέτει το νέο κύμα καύσωνα που έχει ήδη αρχίσει να σαρώνει τη χώρα με θερμοκρασίες ακόμα 35-36 βαθμών Κελσίου στον ήλιο νωρίς το πρωί.

Το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει συστάσεις και οδηγίες προστασίας για τις επόμενες ημέρες, ενώ οι μετεωρολόγοι έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα έχουμε μια μικρή «ανάπαυλα» τη Δευτέρα, όμως από την επόμενη, ένα τρίτο κύμα καύσωνα θα «χτυπήσει» ξανά, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμα ασφαλή προγνωστικά στοιχεία για θερμοκρασίες και περιοχές.

Δείτε στον παρακάτω χάρτη του Windy live την πορεία του «καύσωνα Κλέων»:

Θερμοπληξία από καύσωνα: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Η θερμοπληξία (heatstroke) είναι η υπερθέρμανση (υπερθερμία) του σώματος, δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας του η οποία μπορεί να ανέβει σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα.
Οι ειδικοί τονίζουν πως η θερμοπληξία είναι μια βαριά και επείγουσα κλινική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους καύσωνα και προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα και εξασθενημένα άτομα.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου. Η αντιμετώπιση της θερμοπληξίας απαιτεί γρήγορο δρόσισμα του σώματος για να χαμηλώσει η υψηλή θερμοκρασία του. Ο πάσχων πρέπει να μεταφερθεί σε δροσερό μέρος και να του ριχθεί άφθονο νερό ή να δροσιστεί με ένα πανί βουτηγμένο σε κρύο νερό.

Τα θηλαστικά (άνθρωπος, σκύλος, γάτα κλπ) έχουν ένα θερμορυθμιστικό μηχανισμό που τους επιτρέπει να ζουν σε μεγάλες διακυμάνσεις της εξωτερικής θερμοκρασίας διατηρώντας τη θερμοκρασία του σώματός τους σταθερή. Μπορεί το εξωτερικό περιβάλλον να είναι στους +40 ή -40 βαθμούς Κελσίου και το ανθρώπινο δέρμα να παίρνει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος αλλά οι εσωτερικοί ιστοί του σώματος διατηρούνται στον άνθρωπο σε θερμοκρασία 36,6-37,1 βαθμών.

Όταν το περιβάλλον είναι κρύο, το σώμα παράγει θερμότητα για να παραμένει ζεστό ενώ όταν το περιβάλλον είναι θερμό το σώμα αποβάλει θερμότητα για να μην ανέβει η θερμοκρασία του (το σώμα αποβάλλει θερμότητα περιορίζοντας τις καύσεις του, διευρύνοντας τα μικρά αγγεία, αυξάνοντας την εφίδρωση (ιδρώτα) και επιταχύνοντας την αναπνοή.

Ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός έχει έδρα τον εγκέφαλο και μερικές φορές αποκαλείται απλά «θερμοστάτης». Κάποιες φορές όμως αυτός ο ομοιοστατικός μηχανισμός μπορεί να μπλοκάρει και να υπάρξει υπερθερμία (ή υποθερμία). Ένας τρόπος που μπορεί να συμβεί αυτό είναι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (ηλίαση).

Το τρίπτυχο υψηλή θερμοκρασία (καύσωνας), υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και άπνοια συνιστά την προϋπόθεση της θερμοπληξίας. Η άπνοια και η υψηλή υγρασία (πάνω από 70%) παρεμποδίζουν την εξάτμιση του ιδρώτα, η οποία είναι υπεύθυνη για την πτώση της θερμοκρασίας στο δέρμα και στο σώμα.

Από τη δεκαετία του 1980 και μετά, τα μέσα ενημέρωσης υιοθέτησαν τον όρο καύσωνας, υπονοώντας θερμοκρασίες που μπορούν να προκαλέσουν θερμοπληξία. Ετσι κάθε φορά που η μετεωρολογική υπηρεσία προαναγγέλλει αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 35 βαθμών Κελσίου, τα μέσα ενημέρωσης προαναγγέλλουν καύσωνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το υπουργείο Υγείας κινητοποιείται, θέτει το ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία σε συναγερμό και εκδίδονται έκτακτες ανακοινώσεις.

Ποιοι είναι επιρρεπείς σε θερμοπληξία

Πρέπει ωστόσο να υπάρχει και προδιάθεση.
Επιρρεπείς σε θερμοπληξία, εκτός από τα ηλικιωμένα άτομα, είναι οι ασθενείς που παίρνουν αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά φάρμακα, δηλαδή τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση (πίεση) ή καρδιακή ανεπάρκεια ή σακχαρώδη διαβήτη.

Προδιαθεσικοί παράγοντες:

Ηλικία άνω των 65 ετών. Καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια ασθένεια των νεφρών ή του ήπατος. Χρήση αλκοόλ και άλλων κατασταλτικών φαρμάκων. Χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, φαινοθειαζινών, αντιπαρκινσονικών. ορισμένων αντιαλλεργικών κ.λ.π. Ιστορικό παλαιότερης θερμοπληξίας. Εξασθενημένα άτομα. Υπέρβαρα άτομα. Απροπόνητοι αθλητές σε κοπιώδεις αθλητικές δραστηριότητες (π.χ. σε μαραθώνιο). Εργασία κάτω από πολύ υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Πρώτο σύμπτωμα της θερμοπληξίας είναι, συνήθως, οι κράμπες των μυών λόγω της απώλειας αλάτων. Εκτός από τις κράμπες μπορεί να εμφανιστεί ζαλάδα, σύγχυση, πονοκέφαλος, ναυτία και εμετός. Αν νιώσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, εκτός από το να απομακρυνθείτε αμέσως από τον ήλιο και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Μπορεί να παρατηρηθεί παραλήρημα, διανοητική σύγχυση, σπασμοί και καμιά φορά πλήρης απώλεια αισθήσεων. Ο πάσχων μπορεί να έχει σκοτοδίνη και να μη μπορεί να σταθεί. Το δέρμα είναι καυτό, ερυθρό και ξηρό. Ο πυρετός φτάνει στους 41 βαθμούς Κελσίου. H αναπνοή είναι γρήγορη ενώ ο σφυγμός εξασθενεί προοδευτικά. Σε βαριά θερμοπληξία ο ασθενής γορα παθαίνει μαζική καταστροφή των μυών, νεφρική και αναπνευστική ανεπάρκεια που εκδηλώνονται με αναστολή της αποβολής ούρων και με πνευμονικό οίδημα. Οι αρρυθμίες από την καρδιά είναι παρούσες ενώ βλάπτεται και η πήξη του αίματος. Σε προχωρημένα στάδια θερμοπληξίας μπορεί να παρατηρηθεί εγκεφαλοπάθεια, η οποία να οδηγήσει τελικά σε κώμα. Ο θάνατος υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ πιθανός. Γενικά το 25% των πασχόντων πεθαίνουν. Θα πρέπει να διακρίνουμε την θερμοπληξία από την θερμική εξάντληση. Η τελευταία οφείλεται σε μεγάλη απώλεια υγρών από τη ζέστη και δεν απουσιάζει η εφίδρωση ενώ ο πυρετός είναι χαμηλός ή απών. Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης

Τα συμπτώματα και η όλη εικόνα της θερμικής εξάντλησης είναι λιγότερο δραματικά.

Η εξάντληση λόγω ζέστης αργεί να εκδηλωθεί ενώ η θερμοπληξία εκδηλώνεται απότομα και σχεδόν χωρίς προειδοποίηση.

Συνοπτικά, τα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνονται:

Δυνατός πονοκέφαλος Ατονία Αίσθημα καταβολής δυνάμεων Τάση για λιποθυμία Πτώση της αρτηριακής πίεσης Ταχύς αλλά αδύναμος σφυγμός Δυσκολία στην αναπνοή Έντονη εφίδρωση Κράμπες κυρίως στους μύες της κοιλίας και των κάτω άκρων Παράξενη συμπεριφορά Ψευδαισθήσεις Σύγχυση Διέγερση Αποπροσανατολισμός Ναυτία Εμετοί

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις εμφανίζονται:

Πολύ υψηλός πυρετός (>39 βαθμούς Κελσίου) Απουσία εφίδρωσης με δέρμα καυτό, ερυθρό και ξηρό Εμετοί Διάρροιες Ταχύπνοια και προοδευτική εξασθένιση των σφυγμών

Αν ο ασθενής δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα παρατηρούνται:

Διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος Έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο Νεφρική και αναπνευστική ανεπάρκεια που εκδηλώνονται με αναστολή της αποβολής ούρων και πνευμονικό οίδημα Σπασμοί Απώλεια αισθήσεων και σε ακραίες περιπτώσεις Κώμα ακόμα και θάνατος Πρόληψη

Η θερμοπληξία, παρόλο που μπορεί να αποβεί μοιραία ή να προκαλέσει μόνιμες βλάβες, είναι δυνατό να προληφθεί σχετικά εύκολα. Αυτοί που είναι ασυνήθιστοι στη μεγάλη ζέστη ή αφυδατώνονται εύκολα, λόγω υπερβολικής εφίδρωσης ή ανεπαρκούς κατανάλωσης υγρών (ή από το συνδυασμό και των δύο), έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κράμπες.

Αντίθετα, αποφεύγουμε να πάθουμε κράμπα λόγω της ζέστης, όταν πίνουμε αρκετά υγρά, τρώμε πολλά φρούτα όπως μπανάνες και πορτοκάλια, φρέσκες σαλάτες, καθώς και όταν καταναλώνουμε περισσότερο αλάτι με το φαγητό.
Η αντικατάσταση του νερού, των αλάτων και του καλίου στον οργανισμό μας θα βοηθήσει να αποφύγουμε τυχόν επιπλοκές λόγω της ζέστης. Για κάθε λίτρο νερού που χάνουμε, η θερμοκρασία του σώματός μας αυξάνεται, οι καρδιακός ρυθμός επιταχύνεται κατά 8 παλμούς το λεπτό και η απόδοση της καρδιάς μας μειώνεται.

Η χρήση οινοπνεύματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, ενώ η αφυδάτωση που είναι αποτέλεσμα εμετού ή διάρροιας μπορεί, επίσης, να αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες θερμοπληξίας, σε περιόδους μεγάλης ζέστης.
Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα πάθετε θερμοπληξία, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι η πρόληψη. Εκτός από το ότι ιδανικά πρέπει να αποφεύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο (ειδικά μεταξύ 10 π.μ. και 4.00 μ.μ.), κάθε φορά που θα νιώθετε ότι ζεσταίνεστε υπερβολικά θα πρέπει να δροσίζετε το σώμα σας πίνοντας κάτι κρύο και δροσιστικό.

Αντιμετώπιση και πρώτες βοήθειες

Είναι ζωτικής σημασίας να μειωθεί η θερμοκρασία του ατόμου που έχει πάθει θερμοπληξία και έτσι πρέπει να του κάνουμε αέρα με και να του βάλουμε κρύες κομπρέσες.

Κάνοντας μασάζ στα χέρια, τα πόδια και τοποθετώντας, παράλληλα, θήκες με πάγο στο λαιμό, τη βουβωνική χώρα και τις μασχάλες, επιταχύνουμε την απώλεια θερμότητας από το σώμα.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η τοποθέτηση των ασθενών μέσα σε κρύο νερό είναι λιγότερο αποτελεσματική. Σύμφωνα όμως με τον δρ Gabe Mirkin του Ινστιτούτου Αθλητικής Ιατρικής, η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη θερμοπληξία είναι να τοποθετήσουμε το θύμα μέσα σε κρύο νερό.

Ο Mirkin αναφέρει σαν παράδειγμα έναν αγώνα δρόμου στη Μασαχουσέτη, στη διάρκεια του οποίου 22 δρομείς λιποθύμησαν, εξαιτίας της ζέστης. Οι μισοί από αυτούς μπήκαν μέσα σε κρύο νερό, ενώ οι υπόλοιποι τυλίχθηκαν με υγρές πετσέτες.

Όταν υποψιάζεστε ότι κάποιο άτομο εμφανίζει συμπτώματα θερμοπληξίας πρέπει να:

Μεταφέρετε τον ασθενή, άμεσα, σε μέρος δροσερό, ευάερο και σκιερό ή αν είναι δυνατό σε αεριζόμενο χώρο. Τοποθετείτε τον ασθενή σε ύπτια θέση Αφαιρείτε τα βαριά ρούχα, για να αερίζεται το σώμα του Αερίζετε τον ασθενή με ότι πρόχειρο μέσο διαθέτετε (βεντάλιες, χαρτόνια κ.α) Βρέχετε το πρόσωπο του, το λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα του με κρύο ή παγωμένο νερό Τοποθετείτε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και το κεφάλι του Τοποθετείτε, παράλληλα, θήκες με πάγο στο λαιμό, τη βουβωνική χώρα και τις μασχάλες, επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο την απώλεια θερμότητας από το σώμα του Ελέγχετε διαρκώς τη θερμοκρασία του σώματός του και συνεχίζετε τις προσπάθειες ψύξης μέχρι η θερμοκρασία του σώματός του να πέσει στους 38 βαθμούς Κελσίου. Αντιπυρετικά (π.χ., Acetaminophen, ασπιρίνη και άλλα στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) δεν έχουν κανένα ρόλο στη θεραπεία της υπερθερμίας Κάνετε εντριβές στα άκρα του με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω Αν είναι εφικτό, χορηγείτε άφθονα υγρά με μικρές ποσότητες αλατιού για να αναπληρώσει αυτά που έχασε ο οργανισμός του εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης Σε περιπτώσεις σπασμών προστατέψετε τον από πιθανό αυτοτραυματισμό, χωρίς ωστόσο να τοποθετήσετε κάτι στο στόμα του και να του δώσετε υγρά Σε περίπτωση εμετού σιγουρευτείτε ότι η αεροφόρος οδός παραμένει ανοιχτή γυρίζοντας τον στο πλάι Καλείτε το ΕΚΑΒ για την μεταφορά του σε νοσοκομείο και περαιτέρω αντιμετώπιση. Ο θερμόπληκτος πολλές φορές χρειάζεται νοσηλεία σε εντατική μονάδα. Η έγκαιρη παρέμβαση ελαττώνει την θνητότητα
Keywords
ελλαδα, μεγα, ατμοσφαιρα, ερχονται, λιβας, ρεκορ, ΑΝΤ1, ΕΜΥ, ερα, αθηνα, κρητη, καλοκαιρι, facebook, φυσικο, live, σκύλος, εκαβ, οφείλεται, μύες, σαλατα, προγνωστικα στοιχηματος, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εσπα 2021, ξανα, ηλεια, υδραργυρος, αφρικη, γατα, εγκεφαλικο, εδρα, εκαβ, εργασια, θανατος, θαλασσα, θηβα, ιατρικη, πνευμονικο οιδημα, προγραμμα, πυροσβεστικη, ρουχα, ρυθμος, σαλατες, υγεια, φθιωτιδα, φρουτα, mega, αυξηση, απνοια, αιτωλοακαρνανια, αλατι, αλκοολ, απλα, απωλεια, αρρυθμιες, ασπιρινη, αττικη, ατομο, αφυδατωση, βαλκανια, βοιωτια, βοηθεια, βορεια, φαγητο, δερμα, δευτερα, δειτε, δειχνει, δυτικη, ευκολα, υπαρχει, εκθεση, εκτιμηση, εβδομαδα, εμφραγμα, εξατμιση, εξελιξη, ερα, ετων, ευρωπη, ζαλαδα, ζεστη, υγρασια, ιδια, ηλικια, υπηρεσια, θηκες, θηλαστικα, υγρα, οιδημα, εικονα, ιστορικο, κελσιου, κυμα, λακωνια, λιποθυμια, λιτρο, μακεδονια, μασαζ, νερο, νοσοκομεια, νοτια κρητη, οδος, ουσιαστικα, οφείλεται, παμε, πεμπτη, περιβαλλον, πιθανοτητες, πολιτεια, πονοκεφαλος, προβληματα, πρωι, πυρετος, ρολο, σακης αρναουτογλου, σαββατο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σκύλος, σωμα, στα ακρα, στομα, ταση, τασος, υπουργειο υγειας, τριημερο, συμπτωματα, υπερταση, υψομετρο, υψηλη, φαρμακα, φτανει, φυσικο, φορα, χειροτερα, ψευδαισθησεις, απων, αρναουτογλου, χωρα, υπουργειο, καρδια, κωστας, κυριακη, λαλος, μπροστα, μύες, νεκροι, νοσοκομειο, ποδια, σφυγμος, θερμομετρο, θερμοκρασια, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα