Μάσκες

Στην αυγή της σταδιακής άρσης της καραντίνας μεσούσης της πανδημίας τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα.  

Από τη μία, αχτίδα φωτός για επιστροφή στην κανονικότητα, για να ξαναδούμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Για να ξαναδούμε οποιουσδήποτε ανθρώπους.

Από την άλλη τίποτα όμως δεν θα είναι το ίδιο. Θα είναι μία νέα κανονικότητα. Με καχυποψία για τον διπλανό, φόβο για μία απλή χειραψία, για μία αγκαλιά. Μία κανονικότητα με μέσα ατομικής προστασίας, με νοσοκομειακά γάντια, με μάσκες προστασίας σε ένα

αποστειρωμένο κοινωνικό περιβάλλον.

Μετά από δύο μήνες καραντίνας το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας είναι σχεδόν επιβεβλημένο. Ένα ρίσκο που πρέπει με προσεκτικές κινήσεις να πάρουμε, για να περισώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε από την οικονομία και την εργασία. Έστω και με δειλά και προσεκτικά βήματα, μην γελιόμαστε, αναγκαζόμαστε να οδηγηθούμε σε μία light εκδοχή της ανοσίας αγέλης του Μπόρις Τζόνσον που χλευάζαμε.

Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τα σχολεία. Και κανείς δεν αναφέρεται στην τρίτη λυκείου, που οι μαθητές πρέπει να δώσουν εξετάσεις. Αλλά, κανένας γονιός δεν κλείστηκε με την οικογένειά του στο σπίτι δύο μήνες, για να ρισκάρει να κάνει πειραματόζωα ανοσίας αγέλης τα παιδιά του, επειδή εκτιμάται -και όχι με βεβαιότητα- ότι αυτά έχουν ελαφρύτερα συμπτώματα. Εκτός από ελαφρύτερα συμπτώματα, έχουν και προφανή δυσκολία να εφαρμόσουν μέτρα ατομικής προστασίας στο διάλειμμα, όταν θα δουν μετά από καιρό τους φίλους τους. Έχουν και γονείς, πιθανόν με υποκείμενα νοσήματα, έχουν και δασκάλους μεγάλης ηλικίας και παππούδες και γιαγιάδες που θα τα έχουν όλο το καλοκαίρι αγκαλιά. 

Έχουν και τον προ δύο μηνών χαρακτηρισμό από τον ίδιο τον κ. Τσιόδρα της «υγειονομικής βόμβας», τότε που ορθώς αποφασιζόταν το κλείσιμο των σχολείων. Σήμερα τα ίδια παιδιά με τους ίδιους δασκάλους, τους ίδιους παππούδες δεν αποτελούν υγειονομική βόμβα; 

Όταν η επιστήμη φορά τη μάσκα της πολιτικής, εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι και για την επιστήμη και για την πολιτική αλλά και για την κοινωνία. Και η χθεσινή εικόνα ήταν προβληματική, δίνοντας την εντύπωση πως η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να φτιασιδώσει τις ενστάσεις και τη διάσταση απόψεων που έχουν δημοσίως αποτυπωθεί. Όπως άλλωστε έγινε και με τις μάσκες προστασίας, οι οποίες μέχρι προ λίγων ημερών, εν μέσω δραματικής έλλειψης, έπρεπε να φοριούνται μόνο από όσους νοσούν και όχι από τον πληθυσμό και χθες αίφνης ανακοινώθηκε πως θα είναι υποχρεωτικές για το σύνολο των πολιτών σε κλειστούς χώρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα