Μακελειό στη Γερμανία: Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για σοκ και θλίψη

«Σοκαρισμένος και βαθιά λυπημένος από τη φρίκη των επιθέσεων στη γερμανική πόλη Χανάου», δήλωσε ο Νταβίντ Σασόλι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σήμερα «βαθιά σοκαρισμένη» από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε ένοπλος στην πόλη Χανάου της Γερμανίας με αποτέλεσμα να σκοτώσει εννέα ανθρώπους, οι οποίες, σύμφωνα με τις αρχές, είχαν «ρατσιστικά κίνητρα».

«Σήμερα το πρωί με πολλή θλίψη σκέφτομαι τις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων,

στους οποίους απευθύνω τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια. Σήμερα μοιραζόμαστε το πένθος σας», έγραψε στο Twitter η φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε τις επιθέσεις στο Χανάου «τραγωδία», λίγες ώρες προτού συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τους Ευρωπαίους εταίρους της στις Βρυξέλλες.

«Η παράλογη απώλεια ανθρώπινων ζωών αποτελεί τραγωδία, ανεξαρτήτως του πού συμβαίνει», έγραψε στο Twitter o Μισέλ. «Μετά τη φοβερή επίθεση οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους στη Χανάου».

«Σοκαρισμένος και βαθιά λυπημένος από τη φρίκη των επιθέσεων στη γερμανική πόλη Χανάου», δήλωσε ο Νταβίντ Σασόλι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Είμαστε ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή μίσους και βίας».

Δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων για την επίθεση 

«Συγκλονισμένος» από την «τρομοκρατική βία» στην Χανάου δηλώνει, με ανακοίνωση του, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και εκφράζει την συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Στέκομαι στο πλευρό όλων των ανθρώπων οι οποίοι απειλούνται από ρατσιστικό μίσος. Δεν είναι μόνοι. Είμαι πεπεισμένος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων στην Γερμανία καταδικάζει αυτή την πράξη και κάθε μορφή ρατσισμού, μίσους και βίας. Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για την ειρηνική συνύπαρξη στη χώρα μας», αναφέρει ο κ. Σταϊνμάιερ στην ανακοίνωσή του.

«Σήμερα το πρωί η σκέψη μας βρίσκεται με τους ανθρώπους στην Χανάου», έγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στοTwitter, εκφράζοντας την συμπαράσταση της κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων που θρηνούν τους νεκρούς τους, αλλά και στους τραυματίες από την επίθεση.

«Να μην επιστρέψουμε γρήγορα στην καθημερινότητά μας», ζήτησε ο Αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι 75 χρόνια μετά το τέλος της ναζιστικής δικτατορίας υπάρχει και πάλι δεξιά τρομοκρατία στην Γερμανία». Οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην δεξιά τρομοκρατία με κάθε συνέπεια, αλλά και η κοινωνία «πρέπει να υπερασπιστεί την ανοιχτή, φιλελεύθερη δημοκρατία μας από τους εχθρούς της».

Πρόβλημα «τρομοκρατίας από τα δεξιά» διαπιστώνει και ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και ζητά «να μιλήσουμε για την ακροδεξιά τρομοκρατία, αλλά και για το γεγονός ότι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών μας ήταν για χρόνια ένας Χανς-Γκέοργκ Μάασεν» (σσ.: ο οποίος έχει εκφραστεί επανειλημμένα υπέρ της Εναλλακτικής για την Γερμανία και της συνεργασίας της με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα). «Πόσο ειλικρινής ήταν πραγματικά η μάχη ενάντια στα δίκτυα και τις δομές σε αυτή τη χώρα; Έχουμε ένα πρόβλημα τρομοκρατίας από τα δεξιά. Είναι καιρός να βγάλουμε συμπεράσματα από τα προηγούμενα χρόνια και να τα κάνουμε πράξη. Φτάνει πια!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Έζντεμιρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα